• Pregleda: 20520

Jene Maglai novi gradonačelnik Subotice

Na današnjoj sednici Skupštine grada realizovano je ono što je juče najavljivano a šta se očekivalo nedeljama. Formirana je nova skupštinska većina koju čine SVM,SNS,SPS i DSHV kao i nekoliko manjih stranaka i nezavisnih odbornika. Za novog gradonačelnika izabran je Jene Maglai, čelnik SVM-a, zamenik mu je Tomislav Veljković iz SPS-a a kao pet članova Gradskog veća predloženi su Blaško Stantić, Šimon Ostrogonac, Milan Vučković, Milimir Vujadinović i Vjekoslav Ostrogonac.
Foto: Magyarszo
Jene Maglai novi gradonačelnik Subotice

Nezvanično, ovaj sastav GV nije konačan, a moguće su i neke izmene do kojih će doći u narednim nedeljama.

„Ovo je početak nove ere u političkom životu Subotice. Jedna politička opcija koja je desetak godina unazad upravljala ovim gradom je sada otišla u opoziciju i nastala je druga politička opcija koja, nadam se, da će biti uspešna u narednom periodu. Ovo je novo rešenje u smislu da su zastupljene sve nacionalne zajednice i smatram da će to biti prvi korak da se zaista povrati poverenje i uzajamno poštovanje svih građana i političkih partnera. - izjavio je Jene Maglai, gradonačelnik Subotice.

Svestan sam toga da su ogromni izazovi pred nama. Grad je u lošoj kondiciji, imamo problema u realizaciji budžetskih sredstava, imamo problema vezano za realizaciju projekata, imamo balast vezan za razne koruptivne afere na koje se mora staviti tačka i ako ima odgovornih onda moraju biti procesuirani. Bez toga ne možemo ići napred.“

Sednica je obeležena brojnim izmenama dnevnog reda a diskusija se na početku vodila o prestanku funkcije Nebojše Janjića iz DS-a usled preporuke Agencije za borbu protiv korupcije. Ipak, najviše polemike je bilo oko razrešenja dužnosti Modesta Dulića gde su odbornici DS, ponekad i tonom nabijenim emocijama zahtevali od odbornika koji su za Dulićevu smenu da se izjasne o tome šta prethodni gradonačelnik nije dobro radio. Odbornici koji su formirali novu većinu, i koji su za Dulićevu smenu glasali, uglavnom su govorili o tome da Modest Dulić, pored dobre volje i korektnog odnosa ipak nije imao tim ljudi iza sebe koji je mogao pomiriti različite stranačke uticaje i ambicije.

„Nije postojala iskrena namera SVM da bude na isti način stožer jedne stabilne koalicije. Od početka su naši odnosi bili loši i svaka skupština je bila izazov za sebe. Ovo se moralo desiti s obzirom da je ta ambicija narasla vrlo jako, da je u međuvremenu izdominirala i ambicija SNS da upodobi lokalnu sa republičkom vlašću ali i strah malih strančica koje su izgubile politički kredibilitet, kao i pojedinaca, da budu deo vlasti.“ - izjavio je Modest Dulić, član Demokratske stranke i bivši gradonačelnik Subotice.

Dulić je istakao da razume male stranke koje su se priklonile novoj većini kako bi zaštitile svoje interese ali je i kritikovao učinak SPS-a u koaliciji smatrajući da su oni veoma malo doprineli funkcionisanju stare skupštinske većine. SPS sa druge strane pominje mere koje će se prvo sprovesti u radu nove većine.

Bivši gradonačelnik Dulić, izrazio je svoje ogorčenje jer tvrdi njegova smena nije obrazložena argumentima, već, kako je naveo, političkim floskulama.

- Ponosan sam na prethodnih godinu i po dana, jer smo u teškim vremenima realizovali bitne stvari, poput dovođenja novih investitora i stavljanja Subotice na prvo mesto po konkurentnosti u ovoj oblasti, preko nastavka radova na izgradnji Narodnog pozorišta i pokretanja realizacije Master plana za razvoj Palića kao turističke destinacije, do rušenja betonskog skeleta u centru grada, koji je bio ruglo 50 godina. Daćemo šansu novoj većini, ali čisto sumnjam da će neke nepomirljive razlike među sadašnjim koalicionim partnerima moći tako lako da nestanu – poručio je Dulić.

I Saša Vučinić se složio da je „degutantna činjenica da niko od predlagaša smene Modesta Dulića nije obrazložio razloge za to“, te se zapitao da li je to način rada nove vladajuće koalicije, dok je njegov stranački kolega, Slavko Parać, dodao da je činjenica da u prethodnih godinu i po dana nije na pravi način funkcionisala bivša vladajuća većina, ali je krivicu za to svalio na SVM, čije je predstavnike u vlasti nazvao destruktivnima.

- Videćemo da li će ta destrukcija moći da se pretvori u napredak, ali čisto sumnjam, jer su svi akteri navodno nove gradske vlasti, sa izuzetkom SNS, i do sada vodili grad – poručio je Slavko Parać.

Ilija Maravić, odbornik Srpske napredne stranke, naglasio je da njegova stranka nema ništa lično protiv Modesta Dulića, ali da bivša gradska vlast, predvođena demokratama, nije radila u interesu građana. Demokratska stranka je u vlasti od 2000. godine, a rezultata nema. Prvi potezi koje ćemo povući su racionalizacija u Gradskoj upravi i javnim preduzećima – rekao je Ilija Maravić, a njegov stranački kolega, Gojko Radić je dodao se neće trpeti bilo kakve ucene koje se odnose na partijsko-rodbinska zapošljavanja.

Đenđi Seleši, odbornica Demokratske stranke, naglasila je da je ozbiljno narušen princip rodne ravnopravnosti, jer ni na jednoj funkciji u izvršnoj vlasti nije postavljena žena.

- Žene iz naše koalicije su više posvećene porodici, a manje političkoj karijeri – poručio je Stevan Bakić, odbornik SNS, dok je Jene Maglai dodao da će žena biti na pozicijama u Gradskoj upravi i javnim preduzećima.

Laslo Đula, odbornik Pokreta mađarske nade, izjavio je za govornicom da je DS zaslužio da bude smenjen, između ostalog, i zbog toga što su do poslednjeg dana radili na uspostavljanju “panslavističke koalicije”, želeći da isključe Mađare, odnosno jednu trećinu građana iz vlasti.

Odbornik DS-a Nenad Ivanišević izjavio je da je legitiman cilj SNS da uđe u vlast, istovremeno postavivši pitanje, pre svega odbornicima koji su i do sada bili deo vladajuće koalicije, a svojim potpisima zatražili smenu Dulića, u čemu se “oslikala neefikasnosti i gubljenje poverenja”. Ivanišević tvrdi da su mnogi od njih “zapošljavali sve koje su mogli”, te da su mnogi od njih “počinjali i završavali dan sa gradonačelnikom”. “Zašto nemate obraza da izađete i kažete šta je problem? Naš odlazak danas je naša greška, svesni smo toga, ako se ne preispitamo nećemo se vratiti na vlast. Imajte ono što žene rođenjem nemaju, a muškarci imaju, pa izađite i kažite, ako imate, a nemate”, poručio je Ivanišević sa govornice.

Izvor: RTV City

povezane teme

105
magacioner Odgovori
Vremenom ce svi ovi korumpirani komedijasi /bivsi i sadasnji/ koji su "politicari" zbog licnog interesa, biti na smetlistu istorije. Nazalost dotle ce mnogo postenog naroda pomreti zbog siromastva, a cvet mladosti nastavit zivot u inostranszvu.
Truestory Odgovori
Nazalost, Maglaijevo resenje da sve nacionalnosti budu ukljucene kroz sve politicke partije ne obecava nikakav smisao za "kao" bolju koaliciju.
Da nije imao bolesne ambicije, mogao je u koaliciji sa jednom strankom (DS) da ima sve nacionalnosti zastupljenje s obzirom da u redovima DS ima bas svih nacionalnosti, te ne bi niko izvisio. No o tom po tom, videcemo sta nosi sutra kada krene da zadovoljava svacije zelje. Mada, kroz spisak imena za gradsko vece , vec moze da se oseti pocetak deljenja kolaca zarad mira i vlasti.
Ocito je da nisu naucili na gresci DS da sa tim pijavicama nema napretka.
tomika Odgovori
covek izgubio izbore a sada namaknuo neku vecinu i hoce da vlada i to ti je! uzivaj ako te to zadovoljava ali brzo dolaze sledeci izbori
Momir Odgovori
Ovo je prava ljubav. Prvo su ŽUTI uterali ZELENIMA što se ovima baš i nije svidelo (da primaju pa su odlučili da malo daju) i uterali su ŽUTIMA. Sad su FIFTI!
HANA Odgovori
Perverzija!
ewa Odgovori
Ne mogu da razumem kako mogu biti toliko dvolicni. Bili su u koaliciji sa DS a iza ledja su se zbratimili sa sa SNS. Zar to nije bezobrazluk?
Petar Odgovori
Jedan apel,molba novom gradonacelniku...
Samo nemojte raditi kao DS i to vam je vec politicka navigacija za pravac.
Verujem da gore ne moze a nadam se kako me necete razuveriti.
djordje Odgovori
Za one koji ne razumeju madjarski da kazem da je novi gradonacelnik govor na madjarskom jeziku zavrsio sa recenicom SVANULA JE NOVA MADJARSKA ZORA a odbornici sns -a su aplaudirali. Predstavnik komisije iz svm-a koji je saopstavao rezultate glasanja za smenu Modesta Dulica je svo vreme govorio na madjarskom jeziku i aplaudirali su mu samo odbornici iz svm posto je prevod verovatno malo kasnio. Inace licno mislim da su iz gradske kuce otisli svi koji su imali rezultate rada a oni koji su mesecima samo spletkarili i ogovarali i prekomponovali su na zalist po ovaj grad ostali.
uvek u pravu Odgovori
Zaboravio si Momire da kažeš da su svi nažalost uterali nama. Jene i ti ga daj sad malo po gasu dosta su drugi bili gradonačelnici.
zzz Odgovori
uzas
tucam Odgovori
Dragi moji bivsi sugradjani* (1972-1981 god.), sta da vam kazem - ni od ovih nemojte nista ocekivati, iste su to bitange kao i oni koje su smenili. POSLE SVAKE PROMENE U NASAOJ SRBIJI JE SVE GORE I GORE jedino su njihove ambicije iste: da zaposle svoje rodjake, partijske pajtase i naravno DA STO VISE POKRADU OD VAS. Naravno sve pod plastom NOTORNE LAZI: sa bude bolje gradjanima i vrhunac licemerja - da navodno bude bolje nasoj deci (naravno u praksi ce biti bolje samo njihovoj deci). To su vam iskustva u svim gradovima Srbije - pa tako i u Subotici, koju i sad volim kao svoj grad. Jedino se razlikuju njihova imena: Pejanovic, Karadzic, ...... Kasa, Dulici, Maglai ...... i sve u krug.
celebes Odgovori
Nije mi jasno kako je postao gradonacelnik, verovatno izdajom i lazima posto se pre godinu dana pronela vest da ce on biti gradonacelnik. Sramota sto su radili iza ledja svojih bivsih koalicionih partnera. Tako ce oni izdati i drge, samo sacekajte!
VV Odgovori
Izjava "gosp." Stevana Bakica je vise nego sramotna. Da li to znaci da muskarci, koji se bave politikom, ne brinu o svojim porodicama ili da su zene nesposobne da imaju posao, nego im je jedina zivotna svrha da brinu o deci i muzu?
MotMot Odgovori
Subotica za OVO nije glasala!!!

Pa pogledajte samo taj sastav...
lia Odgovori
Samo se vracaju ovi prethodni da jos sišu da jos sišu
sg1 Odgovori
I sad ce teci med i mleko,i sve ce biti bolje nova radna mesta i bla...bla bla,nista se nece menjati,nova garnitura ce isto da napuni dzepove i za sve neuspehe okrivljavati staru postavu,istorija se ponavlja:samo dokle?????
sale Odgovori
Sa srecom gradonacelniku, zalostan predsednik skupstine, a bez komentara za clana gradskog veca-medu [*...*]!
medo brundo Odgovori
Jos uvek ne mogu da verujem da je "gospodin" Vujadinovic clan GV.
Kuda ide ovaj grad? Srlja u sigurnu propasti...
skarlet Odgovori
Sve čestitke Jene Maglaiu novom gradonačelniku,kojem neće biti ni malo lako u tom okruženju.Nadam se da će zamenike birati lično on ,kao što su to radili i dosadašnji gradonačelnici.To je prvenstveno u interesu građana ali i u njegovom interesu ,jer samo u tom slučaju će početi da stiče poverenje tih istih građana.Verujem u njegov intelekt i želim srećan početak ,kako njemu tako i nama-običnim građanima.Nadam se da je ovo neki bolji početak ,za nas i grad Suboticu.
exsex Odgovori
I sta mi imamo od toga? Sem novih imena na spisku za platu, koju mi odvajamo od usta nasih deca.
Znamo vas od ranije Odgovori
Ovi su koalicioni partneri SVM-a... Dragi Madjari nadam se da cete na sledecim izborima PRIPAZITI na koga cete glasati !
http://www.youtube.com/watch?v=Z73JXRn5gmI
jasso Odgovori
i dodje Maglai do fotelje gradonacelnika,samo nece dugo sedeti jer moje misljenje je da nece proci ni tih sto dana koliko obicno svaka nova vlast trazi da bi dokazala nesto svoje,jer ce se vrlo brzo posvadjati ovi iz SVM-a i ovih sto su im svojevremeno nudili sendvice,brak na silu obicno ne traje dugo...
pajo Odgovori
Na Brace Radica se vec prodaje objekat Dulicev eskluzivno!
CLAN OCD Odgovori
zivi bili pa videli!
janko Odgovori
Nekada je važila uzrečica: "Hleba i igara" a danas postoje samo Igre bez granica nezasitih političara koji umesto da vode politiku učestvuju u prisvajanju imovine građana koji ih biraju.
Mima Odgovori
Sta reci?
kosmarni snovi Odgovori
.... znači vraćaju nam se iznova aveti prošlosti kao recimo Ildiko Lovaš koja je vladala iz senke a i mnoge druge aveti sada bauljaju iz mraka ka novoj šansi za vlast i pijenjem krvi naroda ....
real Odgovori
izbore...treba li to DS.-u?.....jer jedino tamo su na vlasti,gde nije bilo izbora u zadnjih par meseca.
Vesko Odgovori
Nije tako velik problem sto su oni jedno drugom uterali,jer su bili dobro placeni a bice i nadalje.
Veci je problem sto su nama to uradili,kao sto ce ovi novi-stari isto to nama uraditi,kada na
koga dođe red,a sve o nasem trosku.Nasi građani su bili i bice uzduz i popreko da ne kazem sta,
od jednih i drugih,od republickih do lokalnih vlasti,a mnogi se nadaju da ce im od "novih" vlasti
bolje pasti uzivanje sa njima.
Grgo Odgovori
Svaka čast i pohvala za gospodina Maglaija.Sposoban čovek je u svom poslu koji je radio,nadam se da će uspeti i kao gradonačelnik da malo promeni nešto u Subotici i da je malo ojača privredu ,finansije,nove investicije itd.pozdrav.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.