Komentara: 16
Pregleda: 9164

Drugi politički "razvod" DS i SVM u poslednjih pet godina

21.11.2013. u 16:39h
Izvor: RTV Yueco
Demokratska stranka i Savez vojvođanskih Mađara, po drugi put u poslednjih pet godina, ponovo su se “politički razvele”. Jedina razlika je u tome što je iz vlasti 2010. iz vlasti izašao SVM, a danas je s vlasti smenjena Demokratska stranka.
Drugi politički "razvod" DS i SVM u poslednjih pet godina

Osim ove, današnja sednica Skupštine donelo je još dve zanimljive činjenice – posle 13 godina Demokratska stranka u Subotici prelazi u opoziciju, a Savez vojvođanskih Mađara posle pet godina ponovo dobija jednu od za njih najznačajnih političkih funkcija – gradonačelnika Subotice.

Demokratska stranka i Savez vojvođanskih Mađara dve su stranke koje su blisko sarađivale u Subotici od oktobarskih promena 2000-te godine. Iako su izbori za gradonačelnika 2004. godine bili završeni u foto-finišu, uz tesnu pobedu Geze Kučere, DS i SVM su bez većih trzavica vladali Suboticom do 2008. godine, kada po prvi put u novijoj istoriji na mesto gradonačelnika dolazi kadar koji nije iz SVM-a – Saša Vučinić iz DS-a. Stabilnu većinu u vlasti, svak sa svojim poslaničkim klubovima, u prvih godinu i po dana prethodnog mandata činile su koalicije oko DS i SVM.

Međutim, nakon što SVM u republičkom parlamentu nije podržao predlog budžeta za 2010. godinu, počinju nesuglasice između koalicionih partnera u Subotici oko rekonstrukcije gradske vlade, nakon čega članovi iz redova SVM-a podnose ostavke. DS sa koalicionim partnerima i uz pomoć delova DS S i DSVM formira stabilnu većinu koja je vladala Suboticom do kraja prethodnog mandata. Nakon prošlogodišnjih majskih izbora, vlast u Subotici ponovo formiraju DS i SVM u širokoj koaliciji koja se danas i zvanično raspala, čime su se DS i SVM po drugi put “politički razveli”.

Druga činjenica kojoj je kumovala današnja skupština je odlazak Demokratske stranke u opoziciju, nakon 13 godina većinskog ili manjinskog participiranja u vlasti.

Drugi politički "razvod" DS i SVM u poslednjih pet godina

Jene Maglai, danas za skupštinskom govornicom

Treća činjenica koja proističe iz odluka na današnjoj skupštini jeste da će gradonačelnik ponovo biti iz redova Saveza vojvođanskih Mađara. Mesto gradonačelnika Subotice, za ovu stranku je od izuzetnog značaja, s obzirom da je Subotica administrativni, kulturni, prosvetni i politički centar mađarske nacionalne zajednice u Srbiji.

Demokratska stranka danas nije postala samo opoziciona stranka, već je izgubila podršku još jednog dugogodišnjeg partnera – Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Upravo na današnjoj sednici odbornici DSHV istupili su iz odborničke grupe oko DS, a još uvek nije poznato na koji način će se ovo odraziti na “dugoročnu saradnju” DS i DSHV, čiji je predsednik Petar Kuntić narodni poslanik sa liste oko DS-a. Sa druge strane, DS već sada najavljuje da će u odborničkoj grupi imati pojačanja.

Izvor: RTV Yueco
Fotografije sa 16. Sednice Skupštine grada Subotice Fotografije sa 16. Sednice Skupštine grada Subotice Fotografije sa 16. Sednice Skupštine grada Subotice Fotografije sa 16. Sednice Skupštine grada Subotice Fotografije sa 16. Sednice Skupštine grada Subotice Fotografije sa 16. Sednice Skupštine grada Subotice Fotografije sa 16. Sednice Skupštine grada Subotice Fotografije sa 16. Sednice Skupštine grada Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 16
Pregleda: 9164

Povezane vesti

Povezane teme

gradonačelnik Subotice

DS Subotica

svm

jene maglai

Modest Dulić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.