Komentara: 7
Pregleda: 7071

Grupa anonimnih alkoholičara dobila prostor za uzajamnu podršku

17.06.2015. u 10:40h
Izvor: Subotičke novine
Subotica je jedan od retkih gradova u zemlji, gde se sprovodi Program „12 koraka, po američkom modelu Minesot” za zavisnike od alkoholizma. Grupu čine žerne i muškarci, koji svakog četvrtka razmenjuju svoja iskustva, nastojeći da više nikada ne konzumiraju alkohol.
Grupa anonimnih alkoholičara dobila prostor za uzajamnu podršku

Fondacija mentalne higijene „Expecto” ustupila je prostor za okupljanje grupe Anonimnih alkoholičara, u ulici Alekse Šantića 27, četvrtkom od 17 časova.  Grupu anonimnih alkoholičara, skraćeno nazvanu grupu AA, čini grupa muškaraca i žena koji u zajednici dele svoja iskustva i psihološki podržavaju jedni druge u tom problemu. Svoja iskustva prenose onima, koji dobrovoljno pristupe grupi.  Jedini uslov za članstvo u grupi je, da pojedinac zaista želi da se oslobodi konzumiranja alkohola.  Članarina se ne naplaćuje, grupa finansira samu sebe kroz dobrovoljne priloge članova. Dva člana grupe odlučila su da govore za Subotičke novine, o svom iskustvu.

P. N. najstariji član grupe anonimnih alkoholičara ispričao nam je, da je uspeo da se oslobodi alkohola još pre 31 godinu, a 16 godina bio je zavisnik. Put do postizanja volje da se zaustavi bolest alkoholizma je, kaže, bio trnovit, jer je problema zbog alkohola imao i u ličnom životu, pa se u međuvremenu i razveo. Ipak, danas je srećan, što svoje iskusto može da prenosi ostalim zavisnicima, kako bi nekom možda i pomogao da prestane da pije. Naime, AA program podrazumeva oporavak od alkoholizma i drugih zavisnosti, a temelji se i na prihvatanju izvesnih duhovnih vrednosti.

- Suština je pomoći čoveku koji pije, da počne da živi novi život.  Alkohol je zlo života, on uništava pojedinca, njegovu porodicu, a od čoveka pravi socijalni slučaj. Subotica je unazad 10 godina imala Klub lečenih alkoholičara, ali on je prestao sa radom 2010. godine, a ja sam kao stari član, želeo da se aktiviram i tako je nastala grupa anonimnih alkoholičara, koja radi više od dve godine. Trenutno se dobrovoljno u grupi okuplja osam članova, od 32 do 63 godine, ispričao nam je P. N. koji je inače iz Beograda, a živi duže vreme u Subotici.

On napominje da je alkoholizam recidivna bolest, ali da se ona može kontrolisati ili zaustaviti, pod uslovom da potpuno prestane da konzumira alkohol.

- U našem radu na sebi, držimo se 12 koraka koji se sprovode u svetu, a prvo u Americi još davne 1935. godine. Važno je da shvatimo i prihvatimo, da smo nemoćni pred alkoholom. Moramo to sebi i da priznamo, da ako uzimamo alkohol, više ne možemo da upravljamo svojim životom i da ga kontrolišemo. Moramo verovati, da zdravom razumu može da se vrati moć, da priznamo pravu prirodu svojih grešaka, da bi mogli da idemo napred.  U direktnim kontaktima sa ljudima u grupi, uspevamo da rešavamo te probleme, a meditacija je posebno važna u ovom procesu, za podizanje svesti svakog pojedinca - kaze P. N.

Dodaje, da se rad u grupi bazira na principu dobrovoljnog i anonimnog otvaranja problema, da je bitan stalan dolazak u grupu, poštovanje principa grupe, kao i disciplinovano ponašanje, kako na poslu tako i u porodici, kao i prestanak konzumiranja alkohola, jer umerenosti nema kod te vrste zavisnika.

Subotica sprovodi program AA

Prema rečima druge sagovornice, G.A. takođe člana grupe AA, članstvo i prihvatanje Programa lečenja zavisnika nije vezano za mesto gde funkcioniše grupa, jer ih u svetu ima preko 1000. Samo u Mađarskoj gde je G. A. bila na terapiji, ima ih preko 120.

- U Srbiji, pored Subotice Program AA sprovodi se još u Beogradu i Novom Sadu. Rad grupe je poželjan nakon bolničkog lečenja, jer cilj terapijskog lečenja je duhovni razvitak i spoznaja sebe. Kad jednom spoznate sebe, nisu vam potrebni lekovi.  Ja sam terapiju odvikavanja od alkohola uspešno završila spoznajom sebe, bez lekova i problema koji su me doveli do alkoholizma.  Naučila sam mnogo, a pre svega kako da živim drugim načinom života, da se ne vratim alkoholu, što je jedini put kojim bi trebalo ići svakog dana. Svako bi trebalo da shvati, da je alkohol bolest, jer i jedna čaša je previše za mene, a 20 je premalo.  Više ne konzumiram alkohol, a sada mogu da kažem, da je alkohol progresivna, smrtna i neizlečiva bolest. Ja sam bila na tom nivou, da porodicu i okolinu nisam mogla sama da kontrolišem. To je za mene bila bio - psiho socijalna bolest, pogrešna duhovna opsesija i „fizička alergija”, kaže G.A.

Ona ističe da je na terapiji bila sa ljudima koji su imali zavisnost i druge vrste, poput zavisnosti od igara na sreću, od ljubavi, prekomernog rada, te da su to zavisnosti vezane za karakter.

— Prekomerno življenje dovodi do zavisnosti, a to može biti i hrana, droga, kocka, ljubav, rad i slično. Ukoliko ne radite na duhovnoj ravnoteži, dešava se da zamenite jednu za drugu zavisnost. Zato je grupa, odnosno zajednica, važna, jer možete dobiti veću snagu i podeliti svoja iskustva, koja predstavljaju duhovnu hranu.  Za mene suština ovog Programa je da prihvatam stvarnost, a ono što ne mogu da promenim, shvatam da moram da prihvatim, odnosno da hrabro uvodim promene u život i duhovnu prazninu ne ispunjavam prekomernim činidbama, ispričala nam je G. A. uz poruku, da se lečeni alokoholičari ne mogu vratiti normalnom pijenju, a da će se alkohola rešiti upornim radom na sebi, pa i uz pomoć ovakvih grupa AA, jer praksa je pokazala, da pomaganjem drugim alkoholičarima, pomažu i sebi u održavanju apstinencije.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 7071

Povezane vesti

Povezane teme

alkoholičari

anonimni alkoholičari

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.