Komentara: 26
Pregleda: 23953

Društvo u krizi - narkotici i alkohol među mladima

29.09.2012. u 15:55h
Trećina srednjoškolaca u Subotici puši i probala je drogu, a više od dve trećine njih pije. Pušača među omladinom manje, zabrinjava broj onih koji uzimaju alkohol.
Društvo u krizi - narkotici i alkohol među mladima

U srednjim školama u Subotici trećina đaka puši, isto toliko je probalo neku vrstu droge, a čak 75 odsto uzima njih alkohol, pokazalo je istraživanje Fondacije za mentalnu higijenu „Ekspekto“.

Situacija u osnovnim školama je bolja, sa duvanom i alkoholom druži se oko šest odsto đaka, a narkotike je probalo tri odsto učenika, i to uglavnom osmog razreda.

Ipak, školski pedagozi i psiholozi smatraju da podatke treba uzeti sa rezervom, jer mnogi đaci nisu želeli da se iskreno izjasne. Da je slika mnogo alarmantnija, svedoče nedavno održane proslave mature i druge zabave, gde gotovo da nije bilo đaka koji u rukama nije imao ili flašu ili cigaretu.

I RAZVODI UZIMAJU DANAK - Stručnjake najviše zabrinjava što je najviše konzumenata alkohola i droge među pubertetlijama, koji su nesigurni, često iskompleksirani, ili skloni devijantnom ponašanju. Koren problema psiholozi pronalaze u porodici, jer većina korisnika droge, ili alkohola, potiče iz razvedenih brakova.

- Broj pušača se smanjio i za to treba zahvaliti zakonu o zabrani pušenja, ali je zato procenat dece koja piju alkohol veoma visok i upozoravajući - objašnjava Livija Jo Horti, predsednica „Ekspekta“.

Društvo u krizi - narkotici i alkohol među mladima

Po mišljenju Livije Jo Horti, to govori o teškoj situaciji, u kojoj nam se omladina nalazi i mora se što pre nešto preduzeti.

- Kao po pravilu, prvo se počinje sa duvanom, potom dolaze u kontakt sa marihuanom i alkoholom, da bi ubrzo mladi prelazili na mnogo jače psihoaktivne supstance - objašnjava psiholog Timea Takač. - Dodatno je zabrinjavajuće što se donja starosna granica korisnika iz godine u godinu pomera naniže.

Štetni efekti konzumacije alkohola, duvana i droga na organizam

Društvo u krizi - narkotici i alkohol među mladimaDruštvo u krizi - narkotici i alkohol među mladimaDruštvo u krizi - narkotici i alkohol među mladimaDruštvo u krizi - narkotici i alkohol među mladimaDruštvo u krizi - narkotici i alkohol među mladimaDruštvo u krizi - narkotici i alkohol među mladimaDruštvo u krizi - narkotici i alkohol među mladimaDruštvo u krizi - narkotici i alkohol među mladima

Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 26
Pregleda: 23953

Povezana vest

Povezane teme

fondacija ekspekta

narkomanija

bolest zavisnosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.