Komentara: 5
Pregleda: 4295

Poražavajuće istraživanje subotičke omladine - 75% ispitanih konzumira alkohol

01.07.2012. u 20:11h
Izvor: Dnevnik "Danas"
U subotičkim osnovnim školama oko šest odsto učenika puši, a u srednjim školama 32 odsto. Taj procenat je, međutim, 2007. godine bio znatno viši - u srednjim školama se sa duvanom družilo 41 odsto učenika, dok je u osnovnim školama pušilo 17 odsto đaka.
Poražavajuće istraživanje subotičke omladine - 75% ispitanih konzumira alkohol

Ovo su podaci iz istraživanja Fondacije mentalne higijene Exspecto, rađenog tokom protekle godine, a jedan od uzroka ovakvih rezultata, kako navode u toj organizaciji, jeste i antipušačka kampanja i antipušački zakon, koji su nesumnjivo doprineli smanjenju broja pušača među omladinom.

Kada je reč o alkoholu, pozitivnih pomaka ima u osnovnim školama, te je broj dece koja se čak i u tom uzrastu susreću sa alkoholom prepolovljen. Poslednje istraživanje govori da je to dva odsto učenika, dok ih je 2007. godine bilo dvostruko više, to jest četiri odsto. U srednjim školama, međutim, poboljšanje je minimalno, i tek je dva odsto manje korisnika alkohola nego pre četiri godine. A procenat onih koji piju alkohol je vrlo visok i upozoravajući – čak 75 odsto srednjoškolaca ne libi se da konzumira alkohol. Njih je pre četiri godine bilo 77 odsto.

- To je nažalost zabrinjavajući podatak i samo dopunjuje već opšte poznatu sliku o zabavama mladih gde je alkohol jedan od glavnih izazova. Taj podatak takođe govori i o prilično teškoj situaciji u kojoj nam se omladina nalazi, jer ona kao da beži u alkohol od problema sa kojima se društvo susreće - kaže Jo Horti Livija, predsednica Exspecta.

U slučaju upotrebe droga, primetan je takođe opadajući trend, te je u srednjim školama procenat onih koji su došli u dodir sa nekim narkotikom i probao ga oko 26 odsto, što je za dva odsto manje nego pre četiri godine. U osnovnoj školi, to jest prevashodno u osmom razredu, taj procenat je znatno manji, i govori da je 2,9 dece među stotinu probalo drogu.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 4295
Povezana vest
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.