Komentara: 18
Pregleda: 6129

Alkoholizam rasprostranjen među omladinom

16.09.2014. u 19:07h
Izvor: RTV Yueco
Od 590 anketiranih osnovnoškolaca, odnosno osmaka, čak 53 odsto njih probalo je alkohol, dok je od 688 srednjoškolaca 18, 9 odsto probalo alkohol, pokazalo je poslednje istraživanje koje se sprovela fondacija mentalne higijene “Expecto”. Sa druge strane mladi koriste i psihoaktivne supstance, ali u mnogo manjoj meri nego alkohol, što procentualno iznosi oko 10 odsto od 1644 ispitanika.
Alkoholizam rasprostranjen među omladinom

Učenici ističu da alkohol jeste najveći problem, kako u školi tako i van nje, i da često njihovi vršnjaci preteruju u konzumiranju alkoholnih napitaka. Uskoro treba da se rade nova istraživanja, a oni koji ih sprovode ističu kako se plaše da će rezultati biti negativniji.

Danilo Pavićević ide u 3. razred Politehničke škole. On kaže da se alkohol među njegovom generacijom koristi maltene svakodnevno, dok za psihoaktivne supstance nije suguran, jer se one, ako se i koriste, ne konzumiraju javno kao alkohol.

Ove činjenice potvrđuje i Sanja Kosović koja takođe pohađa 3. razred Politehničke škole. Ona ističe da se alkohol koristi u prevelikim količinama, kako van škole, tako i za vreme škole, dok za psihoaktivne supstanece ističe da je to tabu tema.
Istraživanja se radi kod omladine koja ima između 14 i 18 godina, a rezultati su prilikom poslednjeg istraživanja bili nešto negativniji nego prethodni, što govori o tome da se konzumiranje pre svega alkohola, ali i psihoaktivnih supstanci povećava.

Poslednje veliki svetsko istraživanje o korišćenju alkohola i psihoaktivnih supstanci je pokazalo da Srbija generalno ima bolje rezultate u odnosu na druge države, pogotovo kada je reč o psihoaktivnim supstancama, ali to ne znači da problem pre svega alkoholizma nije zastupljen među omladinom.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 6129

Povezana vest

Povezane teme

alkohol

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.