Komentara: 0
Pregleda: 7013

Svaki treći alkoholičar

02.03.2011. u 15:15h
Izvor: Blic
Svaki treći alkoholičar

Od 1.528 pacijenata koji su tokom minule godine bili hospitalizovani na Odeljenju psihijatrije Opšte bolnice u Subotici, čak trećina njih je tamo bila zbog problema s alkoholom. Istina, većina nije bila svojom voljom, već su u alkoholisanom stanju bukvalno doneti na odeljenje, ali povećava se broj onih koji samovoljno traže pomoć u odvikavanju od ove zavisnosti.

Kako piše Blic, ono što se navodi kao zabrinjavajuće jeste da je među njima sve više žena, ali i intelektualaca, koji čak traže da budu smešteni na druga odeljenja kako se ne bi „pročulo“ od čega boluju.

Upravo zbog velikog broja „vikend alkoholičara“, koji prebukiraju odeljenje i zbog kojih duševni bolesnici i drugi pacijenti kojima je zaista neophodna pomoć lekara ne mogu da dobiju adekvatnu negu, dr Nada Vasković Maravić, načelnica subotičke psihijatrije, smatra da bi u gradu trebalo da bude otvoreno specijalno treznilište.

Godinama pregovaramo sa lokalnom samoupravom o treznilištu, ali je odgovor uvek isti – nema novca. Sada smo u situaciji da trenutno zbrinjavamo osobe u stanju teške alkoholisanosti, od kojih se mnogi ne libe da fizički i verbalno napadaju lekare i druge pacijente. Velika većina njih jednostavno ne želi da se leči i ne traži pomoć lekara. U takvim okolnostima, otežava se osnovna funkcija psihijatrijskog odeljenja. Zato je potrebno da izvan kruga bolnice bude napravljeno treznilište gde bi pijane osobe koje ne žele ili nemaju potrebe za lekarskom pomoći bile podvrgnute adekvatnom tretmanu – kaže doktorka Vasković Maravić.

Najugroženija grupa, prema rečima dr Nade Vasković Maravić, jesu mladi, koji unose velike količine alkohola u kratkom vremenskom periodu. To je u početku zbog dokazivanja u društvu, ali sve su češći slučajevi da tinejdžeri preuzimaju model ponašanja od roditelja koji su skloni piću.

– Nedavno smo imali pacijenta, mladog čoveka, izuzetno prijatnog i pametnog, koji je na odeljenje donet u jako lošem stanju, jer je pomešao lekove, energetska pića i alkohol. Slika je bila strašna. Nažalost, sve je više i žena sa problemima sa pićem koje se zbog privatnih problema ili pridruživanja partneru alkoholičaru odaju ovom poroku i na taj način zaboravljaju ulogu majke i žene – kaže načelnica dr Vasković Maravić.

Prvi simptom da nešto ozbiljno nije u redu i da treba staviti prst na čelo jeste gubitak kontrole prilikom konzumiranja alkohola. To je u medicini poznato kao sindrom prve čaše.

– Kada osoba češće pije i ne može da se zaustavi posle nekoliko čašica i poboljšanja raspoloženja, onda je to jasan znak da je vrag odneo šalu. Tu treba biti jako oprezan, jer su posledice preteranog konzumiranja alkohola nesagledive po organizam. Može doći i do smrtnog ishoda. Alkoholizam dovodi do propadanja centralnog nervnog sistema, atrofije mozga, posledičnih demencija i epileptičnih napada. Alkoholičari su, takođe, skloni karcinomima usne duplje, jezika, pluća, dojke, debelog creva, moždanim i srčanim udarima i mnogim drugim bolestima. Izražene su i socijalne posledice, poput tuča, zaraze HIV-om, polnih bolesti, neželjenih trudnoća, ali i poremećaji u školovanju – naglašava dr Nada Vasković Maravić.

Iako je alkoholizam teška bolest zavisnosti, naša sagovornica zaključuje da ga je voljom pacijenta i kombinovanjem psihoterapije, socijalne i okupacione terapije moguće izlečiti.

Dragan Šolaja
Izvor: Blic
Postavljeno pre 13 godina i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 7013

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.