Komentara: 9
Pregleda: 6321

Subotička omladina i alkohol

30.10.2013. u 16:50h
Izvor: Subotica.com
Proteklog meseca je u našem gradu započeto sprovođenje zanimljive akcija pod nazivom „Ili vozim ili pijem, nikako zajedno“. Akcija se i dalje sprovodi u večernjim satima kada postoji mogućnost na dobrovoljno testiranje na alkohol, za subotičku omladinu.
Subotička omladina i alkohol

Štandovi postavljeni u Engelsovoj ulici vikendima, u večernjim satima sa promoterkama koje su prisutnima nudile da alko testom provere svoj nivo alkoholisanosti, deo su promotivne akcije „Ili vozim ili pijem, nikako zajedno“.

Akcija je zamišljena tako da nakon što se dobrovoljnim testom utvrdi da su naši sugrađani prešli dozvoljenu granicu za vožnju pod dejstvom alkohola, koja je 0,30 promila, upute da za prevoz do kuće koriste taksi vozilo.

Centar za pomoć apatičnoj omladini (ĆAO), koji je osmislio akciju „Ili vozim ili pijem, nikako zajedno“, sproveo je anketu u obrazovnim institucijama našeg grada i iako su rezultati možda očekivani, svakako su poražavajući. Ukupno je 530 ispitanika prošlo kroz anonimnu anketu, uzrasti između 18 i 25 godina.

Najveći broj ispitanika konzumira alkohol nekoliko puta mesečno, razlozi upotrebe alkoha su „da se opuste“ ili „zato što i njihovo društvo pije“. Ipak, ono što je možda ohrabrujuće je to što je na vožnju u pijanom stanju spremno „samo“ osam posto ispitanika, dok je osamnaest posto njih spremno da sednu u vozilo sa pijanim vozačem.

Cilj projekta je da se utiče prvenstveno na omladinu kako bi se smanjila konzumacija alkohola i izbeglo njegovo štetno dejstvo. „Alamartan je podatak da je alkohol treći po redu uzrok smrtnosti na svetu. Ako se uzme veliki broj bolesti koje nisu izlečive, za razliku od alkoholizma koji se može lečiti, radimo na tome da ga pre svega sprečimo“- objasnili su iz udruženja ĆAO.

Značaj ovakvog projekta prepoznala je i Autonomna pokrajina Vojvodine, Pokrajinski sekreterijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, koja mu je dala finansijsku podršku.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 6321
Povezana vest
Povezani albumi
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.