Komentara: 14
Pregleda: 7491
Foto

Gazdinstvo na Makovoj sedmici godinama na meti optužbi za paljenje otpada

28.09.2020. u 14:03h
Izvor: Subotica.com
Stanovnici dela Makove sedmice su se poslednjih godina više puta žalili na neprijatan miris i dim koji, kako tvrde, potiče od paljenja organskog otpada. Prstom upiru u plastenike u Beogradskoj ulici, čiji vlasnik objašnjava da su takve optužbe apsurdne, budući da je jedino što se na njegovom placu pali peć, koju zimi založi da bi ugrejao plastenike. Kako bi se lažnim optužbama konačno stalo na kraj, iz Mesne zajednice poručuju građanima da paljenje otpada dokumentuju i prijave nadležnim organima.
Gazdinstvo na Makovoj sedmici godinama na meti optužbi za paljenje otpada

Na tri hektara zemljišta, pod 78 plastenika porodica Kokovai uzgaja cveće i to pretežno ljiljane, zbog čega se smatraju jednim od najvećih uzgajivača ovog cveta u Srbiji. Kako objašnjava vlasnik Norbert Kokovai, na njegovom placu se ništa ne pali, jer niti imaju otpad koji može da se pali, niti za tako nešto imaju prostora, već jedino zimi založe peć da bi ugrejali plastenike, zbog čega su optužbe da tokom letnjih meseci neprijatan miris i dim potiču od njih neosnovane.

- Samo u poslednjih mesec dana iz Službe za zaštitu živote sredine su nam bili pet-šest puta, inspekcija rada šest puta, a komunalna milicija skoro svaki dan. Znači imamo jako mnogo problema i ne možemo redovno da radimo, jer uvek neko dolazi da nas kontroliše - priča nam Kokovai. - Bila nam je i inspekcija, pogledali su i videli da te stvari ne radimo, da je kod nas sve po pravilu i ako su toliko puta bili i nisu ništa našli, ne razumem šta je još uvek problem. Inspekcija je bila, postoje zapisnici, sve su slikali, ali ništa nisu našli i trebalo bi da se nađe ko to radi.

Gazdinstvo na Makovoj sedmici godinama na meti optužbi za paljenje otpadaKo je pravi krivac za širenje neprijatnog mirisa i dima po ovom naselju, naš sagovornik ne zna, ali i sam priznaje da paljevinu oseti bar jednom do dva puta nedeljno.

- Ovo je Makova sedmica, ima jako mnogo vikendica i sad se nakupilo dosta suve trave koju spaljuju i svaki put neko drugi pali, ali mi ne znamo ko i nije na meni da nađem ko to radi - ističe Kokovai. - Oni koji prijavljuju se fokusiraju na mene, a nismo mi, dok oni koji to stvarno rade, mogu da pale otpad slobodno jer njih nema ko da prijavi. Četiri ili pet godina to traje, a mi smo uradili sve što treba i drugačije ne možemo da funkcioništemo, nego ga grejemo plastenike zimi.

Gazdinstvo na Makovoj sedmici godinama na meti optužbi za paljenje otpadaSpaljivanje organskog otpada na Makovoj sedmici tema je kojom se godinama bave i u Mesnoj zajednici, kaže Mirsad Nalić, predsednik Saveta, jer problem postoji, ali niko neće da prijavi krivca zbog održavanja dobrokomšijskih odnosa, te je, kako ističe, nejasno zbog čega neko želi da uništi jednog od najvećih uzgajivača ljiljana u našoj zemlji.

- Građani se ne žale, samo pojedinci, dvoje-troje u toku meseca se požale direktno, iako imamo prijem građana na koji nikad niko nije došao da prijavi neki problem na teritoriji Mesne zajednice, već objavljuju na Fejsbuku ili po internet stanicama, ali direktno meni niko ništa - kaže Nalić, dodajući da je i sam u više navrata obišao plastenike. - To su ljudi koji imaju registrovanu firmu, svoje zaposlene, njihove kapije su otvorene svakog dana od 7 do 15 časova i može da se uđe, dakle ne rade ništa sumnjivo.

Gazdinstvo na Makovoj sedmici godinama na meti optužbi za paljenje otpadaKako bi se lažnim optužbama stalo na kraj, predsednik Saveta mesne zajednice poručuje građanima da obavezno dokumentuju paljenje i proslede nadležnim organima.

- Ako vidite bilo šta, snimite telefonom i prosledite medijima, inspekciji, komunalnoj miliciji, Mesna zajednica može da vam bude poslednja, ali hajde da to rešimo, a ne da se šalju lažne prijave, dopisi, mejlovi. Ako je dva ujutro i vidi se dim, oseti se paljevina, snimite, prezentujete nadležnim organima, koji će jasno videti ulicu, kuću i gde se pali - poručuje Nalić.

Izvor: Subotica.com
Razgovor povodom spaljivanja otpada i rastinja na Makovoj sedmici Razgovor povodom spaljivanja otpada i rastinja na Makovoj sedmici Razgovor povodom spaljivanja otpada i rastinja na Makovoj sedmici Razgovor povodom spaljivanja otpada i rastinja na Makovoj sedmici Razgovor povodom spaljivanja otpada i rastinja na Makovoj sedmici Razgovor povodom spaljivanja otpada i rastinja na Makovoj sedmici Razgovor povodom spaljivanja otpada i rastinja na Makovoj sedmici Razgovor povodom spaljivanja otpada i rastinja na Makovoj sedmici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 7491

Povezane vesti

Povezane zviždaljke

Povezane teme

makova sedmica

paljenje na otvorenom

mirsad nalić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.