• Pregleda: 3701

Ko pali otpad na Makovoj sedmici?

Stanovnici dela Makove sedmice i ovog leta žale se na smrad, koji kako tvrde, potiče od paljenja otpada i strnjike. Za problem optužuju plastenike, naročito onaj najveći u Beogradskoj ulici. Međutim, vlasnici plastenika odbacuju optužbe i u prilog tome dostavljaju izveštaje inspekcije i studiju kojima dokazuju da ispunjavaju sve ekološke standarde.
Foto: Ilustracija
Ko pali otpad na Makovoj sedmici?

Sa dolaskom toplijeg vremena i ove godine je osvanula "Pištaljka" u kojoj se stanovnici Makove sedmice žale na paljenje otpada u okolini Osiječke, Beogradske, Pećarske ulice i Majšanskog puta.

- Do sad je to bilo od kraja juna i s početkom jula, pa do kraja leta s početkom oko ponoći ili jedan čas izjutra, a ove godine su već počeli i to svakodnevno i to već od 21 čas. Taman kad otvorimo prozore, kuće nam se ispune dimom koji ne možemo da provetrimo sve do ujutro. Naravno, kao i svake godine do sada niko na naše peticije, pozivanja komunalne inspekcije i policije ne reaguje - navodi naš sugrađanin u rubrici "Pištaljka".

Prstom upiru u susedne plastenike. Po prijavama građana inspekcija je u poljoprivredno gazdinstvo Kokovai dolazila nebrojeno puta. Tačno je da za zagrevanje koriste ugalj i drvo, međutim, isključivo zimi, ističe ova porodica.

- Tačno je da su u pitanju velike količine, pošto jedan hektar grejemo, oko pet tona uglja dnevno potrošimo, ali otpad ne ložimo i prosto ako čovek malo bolje razmisli, za tu površinu je potrebna ogromna količina otpada. Mi to ne radimo i ložimo isključivo u zimskom periodu, od oktobra do marta - kaže Roland Kokovai, koji drži poljoprivredno gazdinstvo.

Kako objašnjava Kokovai, otkad su izradili studiju u kojoj je utvrđeno i precizno izmereno da ispunjavaju sve ekološke standarde i da ne zagađuju životnu sredinu, na njihova vrata inpekcija više ne kuca. Međutim, priznaje da komšijski odnosi i dalje nisu na zavidnom nivou.

- Komšije su još uvek ljute na nas, jer radimo tokom cele godine. Jeste da se grejemo ugljem, ali ne zagađujemo životnu sredinu. Ovde proizvodimo cveće i biljke koje vrše fotosintezu, čak i čistimo vazduh, a ne da ga zagađujemo - dodaje Kokovai.

Mesnoj zajednici se na paljenje otpada niko nije žalio, navodi Mirsad Nalić iz rukovodstva Makove sedmice, i poručuje meštanima da snime i fotografišu zagađivača.

Apelujem na građane Osiječke ulice, savremena tehnologija, snimite i prijavite, a ne da se ide na rekla-kazala. Apelujem na građane da ako imaju dokaze da ovi plastenici pale nešto, to snime i prijave - poručuje Nalić.

Ekipa TV Subotica izveštavala je o ovom problemu i pretprošlog leta, kada su stanovnici Osiječke ulice prikupljali i peticiju, međutim ni tada, kao ni danas, nije ustanovljeno šta smrdi i ko pali otpad u tom delu Subotice.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

23
Pera Odgovori
Ko pali?
Pa romi pale.
Koliko ih se samo naselilo na Makovu...
Pale plastičnu izolaciju sa kablova da dođu do bakra, pale automobilske gume, pale kućni otpad. Njima na vrata inspekciju pošaljite. Ne bi ste verovali šta bi sve našla.
komsija Odgovori
Lože 5 t uglja dnevno a ne zagađuju sredinu?Baš nas zanima a šta rade sa tim silnim organskim otpadom za koji sami kažu da ga ima previše?Za neobaveštenog predsednika MZ pitanje kako noću da snimamo dim a i zašto bismo to radili jer je on za to plaćen kao i inspekcije i komunalna policija.Njihova je dužnost da građane zaštite od onih koji im ugrožavaju zdravlje.Pored tih organizovanih trovača sredine postoji i masa neodgovornih i bezobzirnih pojedinaca koji u svojim baštama lože otpad, strnjiku i pokošenu travu što je isto veliki problem ali niko ne loži 5 t uglja dnevno i verovatno isto toliko tona organskog otpada od njihovih zasada a da pritom da takvu izjavu da oni ne stvaraju ekološko zagađenje. Neverovatna bezobzirnost i bezobrazluk prema komšijama. Neverovatna!
panonski čamac
To i ja gledam. Loži tone uglja, a ne zagađuje životnu sredinu jer ima biljke u plasteniku. Stvarno nam treba malo obrazovanja po pitanju ekologije.
Simo
Lozenje drva je ekoloski neutralno. Drvo dok raste proizvode isto toliko kiseonika koliko potrosi sagorevanjem. Problem je ugalj ali 5 tona dnevno za hektar nije puno. Na hektaru bi bilo 20 domacinstva koji bi lozili i prozivodili takodje dosta dima, mada ne bas toliko. Jos ako samo jedno od tog domacinstva ima neispravan dimnjak onda bi to bio jos veci problem. Covek ako zeli da radi isplativu prozivodnju onda nece bacati tu biomasu vec ce praviti humus.
Kokovai Roland
Ovim putem bi zamolio ‘Komsiju” ako vec ne sme da ispise svoje pravo ime da ako hoce Moze da dode u nasu firmu i da nam pokaze kako treba paliti organski otpad.Cak posle toliko kise.Sve otpad sto proizvodimo recikliramo, to znaci od otpada pravimo kompost, a folije, plastike i sve ostalo skupimo u dzakove i prodamo za reciklazu. Jedino pepeo saljemo na deponiju. Ko sumnja u to da nije tako, slobodno nek dodje srdacno ocekujemo.
DeusEx
@Simo - loženje drva jeste karbonski neutralno, sve dok se za ista ta drva posade nova. Samo je pitanje šta je bolje, da ta drva ostanu u zemlji i da nastave punim kapacitetom kada su velika da pročišćavaju vazduh i usisavaju ugljen dioskid?

Ako sam dobro shvatio, drva se samo lože zimi zajedno sa ugljem?
Kada se pali 5 tona uglja dnevno na dimnjaku koji nema ugrađene filtere i gde se azotni oksidi ispuštaju, koji prouzrokuju kisele kiše i generalno zagađenje vazduha na jednom takvom mestu koje je okruženo kućama je problem.

Pa onda ta parada kako " čak i čistimo vazduh, a ne da ga zagađujemo" pada u vodu i ta osoba bi trebala da se preispita šta zna o uglju i njegovim negativnim posledicama po okruženje.

Ukoliko već imaju uspešan biznis, neka ulože u druge čistije i ekološki prihvatljive načine vođenja istoga.

Što se inspekcije, komunalne i MZ tiče, ukoliko im ovakvi i slični problemi nisu značajni, neka menjaju posao, građani Subotice će im biti zahvalni.
Pera Odgovori
Ko drzi 50 svinja i 1000 pilica na 30 metara od moje kuce nemoze se iz kuce izaci od muva i smrada u komsiluku se ne moze disati trideset porodica neotvara prozore zvali inspekciju ovaj citavu noc premestao svinje i pilice ujutro dosli videli da nema nista sem brda i brda svinjskih i pilecih govana inspekcija napunila gepek svim i svacim i otisli ovaj za pola sata poceo da vraca zivotinje, nema zakona bili mi makar sta kad za karton jaja i stranackih veza ovde radi svako sta hoce
Roki
Pa preseli se u centar onda i pusti ljude da se bave cime hoce u svom dvoristu.Svi ste neki fini postali.Covek na Makovoj drzi svinje,pa sta.Ne drzi ih u centru grada.
Mozakss
Pero..
Mozem te razumeti,i na neki nacin da se slozim sa tobom,ali bez dokaza..(fotografija ili audio snimak o mitu,ime i prezime svih)i naravno prijava gde ostavljas kako svoje podatke tako i navodis protiv koga,pa ako se onda policija ne pokrene,imas dokaz,da se nije nista uradilo..
Ovako..samo prica .pa jos u javnost...jer isto tako i taj komsija moze tebe na sud da ga optuzujes da radi nesto sto nije tacno..tako da..dobro razmisli..
Olivia Bajor
Auuu kako lepo lažeš.
Čestitam, baš ti lepo ide!
Sram te bilo!
Ja
Kad je komšija hteo da krene s uzgojem svinja, nije Vas pitao za mišljenje? Niste, slučajno, dobili izvesnu količinu para pre toga? S tim da taj komšija nema veze sa strankama, osim što je bivši zet jedne gospođe...
Nikolai Sokolov Odgovori
- Apelujem na građane Osiječke ulice, savremena tehnologija, snimite i prijavite, a ne da se ide na rekla-kazala. Apelujem na građane da ako imaju dokaze da ovi plastenici pale nešto, to snime i prijave - poručuje Nalić.
Господине Налић, ви сте кретен.
komsija Odgovori
Pa i dimnjak ovog što "ne zagađuje okolinu" iako loži 5 t uglja dnevno i isto toliko organskog otpada nalazi se 50 m vazdušnim putem od naše spavaće sobe koja je u visini njegovog dimnjaka.Najstrašnije je ne to što on maltretira,truje i svojim izjavama vređa hiljade stanovnika Makove sedmice već što nemamo kome da se obratimo da nam pomogne,Prepušteni smo sebi.
Maja Maja Odgovori
Ko pali u dvoriste? To je moje pitanje. Paljeneje suta u dvoriste nije dozvoljeno. Moja komsija ipak radi. Ako ne to onda pece razanj 3 sata. Da li je i to zabranjeno? Da li neko zna? Za sut znam da je zabranjeno a sta je kad se kuva, pece na otvorenom (u dvoriste) na vatri?
kole Odgovori
5 t dnevno,150 t mesecno x 100 eur x zimska sezona = 60-70000 eur za grejanje?fina zarada sa hektara...
bane Odgovori
ko pali smeće?pa kome čistoća ne odnese
Revolucionar Odgovori
Sramotna izjava organa mesne zajednice da ljudi sami organizuju i linciju komsije koje pale otpad. Ako je tako za koji moj prima platu, neka se odrekne dela plate ako je toliko nesposoban da radi posao za koji je placen.
Ja
Revolucionari obično urade nešto pametno na osnovu tačnih informacija... Mesto predsednika MZ JE BEZ PLATE, ikakve. Samo mi nije jasan ni taj motiv, dopuštati pljuvanje nesposobnijih od sebe bez naknade za pretrpljene uvrede. A na linč nije niko nikog pozvao, samo da već jednom uslikate paljenje smeća koje toliko smrdi, a volšebno dim se pri tome izgubi i ne zna se mesto dešavanja. Eto. Uslikajte već jednom gde i kada...
Dora Odgovori
Au Pero,sve što si rekao je tačno,al si totalno nepismen Znaš li ti za tačku na kraju rečenice? Verujem da ću dobiti negativne komentare,ali naš srpski jezik je prelep,a mnogi su nepismeni,i to mi mnogo smeta.Ne znam,ne mogu-to su najčešće greške.A inače,zna se da Romi pale
Opalac
Takodje, posle zareza ide razmak.
komsija Odgovori
Poziv da dođem kod vlasnika koji bezobzirno truje celu Makovu sedmicu sam shvatio kao pretnju i poziv na masakr odnosno da me prebiju njegovi batinaši jer je očigledno da on ne bi mogao neometano da truje sve stanovnike Makove sedmice da nema podršu i zaštitu aktruelnih vlasti i njihovih batinaša.Užas!Užas!Užas!
Ja
Pa onda nemojte da idete, premda bi Vam onda trebalo zabraniti da komentarišete bilo šta, pošto ne razumete ono što pročitate i širite dezinformacije. Pročitajte ponovo.
Drugi komsija Odgovori
A šta mislite, Vi, koji nas trujete sa loženjem 5-10 tona uglja i organskih otpadaka dnevno da li bi možda, umesto što nam zabranjujete da komentarišemo Vaše zagađivanje okoline, pozivate komšije "na susrete uživo" (ma šta to značilo), javno izjavljujete da vas inspekcije zaobilaze i da vam ne mogu ništa, da li bi možda jednostavnije bilo da prestanete da nas trujete. S tim bi, kako sami tvrdite, Vaši poremećeni odnosi sa komšijama izašli iz zone poremećaja.
A samo da ponovim već postavljeno pitanje od nekoga za predsednika MZ - neka nam objasni koja moderna tehnologija može da snimi dim noću?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.