Komentara: 23
Pregleda: 5338

Ko pali otpad na Makovoj sedmici?

22.06.2019. u 15:30h
Izvor: TV Subotica
Stanovnici dela Makove sedmice i ovog leta žale se na smrad, koji kako tvrde, potiče od paljenja otpada i strnjike. Za problem optužuju plastenike, naročito onaj najveći u Beogradskoj ulici. Međutim, vlasnici plastenika odbacuju optužbe i u prilog tome dostavljaju izveštaje inspekcije i studiju kojima dokazuju da ispunjavaju sve ekološke standarde.
Ko pali otpad na Makovoj sedmici?

Sa dolaskom toplijeg vremena i ove godine je osvanula "Pištaljka" u kojoj se stanovnici Makove sedmice žale na paljenje otpada u okolini Osiječke, Beogradske, Pećarske ulice i Majšanskog puta.

- Do sad je to bilo od kraja juna i s početkom jula, pa do kraja leta s početkom oko ponoći ili jedan čas izjutra, a ove godine su već počeli i to svakodnevno i to već od 21 čas. Taman kad otvorimo prozore, kuće nam se ispune dimom koji ne možemo da provetrimo sve do ujutro. Naravno, kao i svake godine do sada niko na naše peticije, pozivanja komunalne inspekcije i policije ne reaguje - navodi naš sugrađanin u rubrici "Pištaljka".

Prstom upiru u susedne plastenike. Po prijavama građana inspekcija je u poljoprivredno gazdinstvo Kokovai dolazila nebrojeno puta. Tačno je da za zagrevanje koriste ugalj i drvo, međutim, isključivo zimi, ističe ova porodica.

- Tačno je da su u pitanju velike količine, pošto jedan hektar grejemo, oko pet tona uglja dnevno potrošimo, ali otpad ne ložimo i prosto ako čovek malo bolje razmisli, za tu površinu je potrebna ogromna količina otpada. Mi to ne radimo i ložimo isključivo u zimskom periodu, od oktobra do marta - kaže Roland Kokovai, koji drži poljoprivredno gazdinstvo.

Kako objašnjava Kokovai, otkad su izradili studiju u kojoj je utvrđeno i precizno izmereno da ispunjavaju sve ekološke standarde i da ne zagađuju životnu sredinu, na njihova vrata inpekcija više ne kuca. Međutim, priznaje da komšijski odnosi i dalje nisu na zavidnom nivou.

- Komšije su još uvek ljute na nas, jer radimo tokom cele godine. Jeste da se grejemo ugljem, ali ne zagađujemo životnu sredinu. Ovde proizvodimo cveće i biljke koje vrše fotosintezu, čak i čistimo vazduh, a ne da ga zagađujemo - dodaje Kokovai.

Mesnoj zajednici se na paljenje otpada niko nije žalio, navodi Mirsad Nalić iz rukovodstva Makove sedmice, i poručuje meštanima da snime i fotografišu zagađivača.

Apelujem na građane Osiječke ulice, savremena tehnologija, snimite i prijavite, a ne da se ide na rekla-kazala. Apelujem na građane da ako imaju dokaze da ovi plastenici pale nešto, to snime i prijave - poručuje Nalić.

Ekipa TV Subotica izveštavala je o ovom problemu i pretprošlog leta, kada su stanovnici Osiječke ulice prikupljali i peticiju, međutim ni tada, kao ni danas, nije ustanovljeno šta smrdi i ko pali otpad u tom delu Subotice.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 5338

Povezane vesti

Povezana zviždaljka

Povezane teme

makova sedmica

paljenje na otvorenom

mirsad nalić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.