• Pregleda: 5703

Šta to smrdi na Makovoj sedmici?

Građani koji stanuju u Osiječkoj i okolnim ulicama na Makovoj sedmici žale se na paljenje otpada i dim koji se nadvija nad njihovim kućama. Nadležni su, s druge strane, u više navrata na osnovu prijava izlazili na teren i konstatovali da je sve u redu.
Šta to smrdi na Makovoj sedmici?

Tokom cele godine, i leti i zimi, Bela Farkaš od poslepodneva pa sve do jutra ne otvara prozore i ne izlazi u baštu. Kaže, zbog crnog dima i nesnosnog smrada koji dopire iz dvorišta prvog komšije koji pali otpad. Farkaš, koji u Osiječkoj ulici stanuje više od pet decenija, godinama trpi, međutim, zarad dobrosusedskih odnosa, nikad se nije obraćao ni komunalnoj inspekciji, niti mesnoj zajednici.

- Toliko smrdi, moja kuća nije ni 20 metara udaljena. Kad su bile temperature od 37 do 40 stepeni, nisam mogao da otvorim prozore ni danju ni noću. Poslepodne oni pale, pretpostavljam plastiku, to je takav dim koji prelazi u moju baštu. Ne mogu ništa, ni da boravim u bašti, ne mogu ni veš da prostrem. Mislim da i drugima smeta, jer su dolazili čak sa drugog kraja ulice da vide ko to pali - objašnjava Farkaš.

Da komšija komšiju ne želi da prijavi, smatra i Mirsad Nalić, iz rukovodstva MZ "Makova sedmica", budući da se zbog ovog problema ni jedan građanin nije žalio. Za problem su, kaže, saznali tek iz dopisa Gradske uprave, iz kojeg su saznali i da su stanovnici Osiječke ulice pisali peticiju i prijavili vlasnika plastenika za dim i paljenje smeća.

- Danas svako može da uzme mobilni telefon i da snimi, da dođe do Mesne zajednice. Mi ćemo automatski reagovati u saradnji sa komunalnom inspekcijom, i možemo odmah to da rešimo. Međutim, građani se boje, komšija komšije se plaši, da ne bi i on nakon izvesnog vremena bio prijavljen od istog tog komšije, to je problem. Apelujem na sve građane, bilo kakav problem da imaju, da nam se obrate. Mi smo tu na raspolaganju - napominje Nalić.

Od početka godine, Inspekcija za zaštitu životne sredine primila je dve prijave u vezi sa dimom iz plastenika u Beogradskoj ulici, kao i peticiju građana, navodi se dopisu Službe za inspekcijsko-nadzorne poslove Gradske uprave. U dopisu, koji je potpisala samostalna inspektorka za zaštitu životne sredine, Suzana Dulić, navodi se i da je na pometujoj adresi uviđaj izvršen u sedam navrata, te da nisu uočene nepravilnosti.

- Prijavu za paljenje nusproizvoda i smeća unutar plastenika Inspekcija za zaštitu životne sredine primila je 22. jula, i tom prilikom je izvršen uviđaj. Vlasnik nije bio prisutan, kotlovi su bili van upotrebe, a nisu bili uočeni nikakvi tragovi paljenja biljnog otpada... Dana 25. jula, izvršen je zajednički uviđaj sa predstavnicima Odeljenja za vanredne situacije i komunalnom policijom, gde je zapisnički konstatovano da u trenutku uviđaja nije vršeno loženje... Nastali otpad (plastika, karton, folija) se predaju ovlaštenom operateru, dok se organski otpad odvozi na deponiju. U zimskom periodu se za loženje koristi iver, a po rečima vlasnika, planira se prelazak na gasno grejanje - stoji u dopisu.

Ukoliko vlasnik plastenika nije odgovoran za smrad paljenivne koji se gotovo svako veče nadvija nad kućama u delu Makove sedmice, šta to onda smrdi u ovom delu grada? Ko pali otpad u svom dvorištu, iako to zakon striktno zabranjuje? Za spaljivanje strnih useva, smeća i biljnih ostataka na otvorenom prostoru, kazne se kreću od 300.000 do milion dinara. Da li će neko to da plati, pita se Bela Farkaš s početka priče, pa da konačno svi mogu da odahnu i otvore prozore.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

15
Uvek u pravu Odgovori
U ovom GRADU postoji policija, komunalna policija i poljočuvari (svi plaćeni) pa neka izađu uveče i vide ko to radi, ako im je to u opisu radnog mesta. Ako se boje da izađu po mraku onda ne moraju.
ffilozoff
Pitali ste sta smrdi? Pa nesposobni sendvicari koji vode ovu mz i po lancu do vrha...nesto smrdi,a dosad nije smrdilo? Pa SUBOTICA nikad prljavija i ko je KRIV? Smrdi od glave...
djordje Odgovori
Čim se pojavi vest da u nekom većem gradu u Srbiji nešto smrdi ili bili sta drugo odmah i kod nas za par dana počnu da izmišljaju svakakve gluposti....
panonski čamac
Sačekaj ti bato jesen i zimu, pa kad založe svi ono najgore što imaju, dođeš kući i smrdiš gore nego 3 pušnice. Tu nešto spominjemo GMO i uranijum, pa ne trebaju nam oni, mi sami sebe tu trujemo bez ičije pomoći.
sdgeha Odgovori
Mozdaje malo van teme,ali mozda neko zna. Cistoca odnosi biljni otpad?
Mama
Odnose...ja kad kosim travu,skupljam lisce, sve stavim u crne dzakove i odnesu bez problema. znam staviti i po 5-6 dzakova...
Željko
Ja kompostiram biljni otpad. Kore od banana i krompira, sve sto se odstrani od povrca (sto ne valja), soc od kafe, iscupani korov... Samo nikako ne sme meso, kiselo (sok od tursije) i slano. Ubacio sam i gliste, pa imam i mamce za pecanje, a kompost je odlican za bastu.
pajo Odgovori
krajem jula i početkom avgusta prosečna temperatura je bila 40 stepeni a neko pali otpad za grejanje plastenika !!! tu stvarno nešto smrdi.
sofi
Da li stvarno mislite da je neko grejao plastenike u avgustu mesecu? Ne kažem da nije bilo nepropisnog paljenja smeća ali plastenici sigurno nisu grejani.
loki Odgovori
SNS
Darth
Smrdi!
Tu nešto stvarno smrdi Odgovori
saša
Smrdi tvoj kometar.
Vucicu Pederu Odgovori
Inspektori nikad jeftiniji nisu bili. Eto to smrdi.
Komsija sa Makove sedmice Odgovori
Konacno!!! Bravo komsija Bela. Svaka cast na hrabrosti da otvoreno kazes ono sto nas sve godinama muci. Nema dana i noci a da poneki neodgovorni komsija ne zapali smece i zatruje celu Makovu sedmicu ali ne znam nikoga ko usred noci po kisi ustaje i pali gomilu mokrog smeca u svom dvoristu. To znaci da se ipak radi i o industrijskom paljenju smeca. Dakle ima i pojedinaca ali industrijskog paljenje organskog otpada jer niko ne tvrdi da se plastenici lozenjem greju vec da svakodnevno pale organski otpad koji im ne treba i to rade uglavnom nocu ili u ranu zoru. Inace smatramo da bi kad bi svi radili svoj posao kako treba problem lozenja na celoj Makovoj sedmici bi bio resen za kratko vreme. Nije taj broj neodgovornih komsija beskonacno veliki. Nase komsije su u najvecem delu pristojni i dobri ljudi. Radi se mozda o najvise 20-30 neodgovornih komsija na teritoriji cele MZ od kojih bi vecina (kad bi se kaznila svega dvojica ili trojica) odustali od daljnjeg maltretiranja komsija.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.