Komentara: 9
Pregleda: 2967

Spaljivanje organskog otpada višegodišnji problem stanovnika Makove sedmice

03.06.2020. u 13:25h
Stanovnici dela Makove sedmice ponovo muče muku sa neprijatnim mirisom i dimom koji im se nadvija nad kućama, usled spaljivanja organskog otpada u plastenicima. Iako je inspektor za zaštitu životne sredine izašao na teren, nije uspeo da utvrdi njihove navode, a kao moguće rešenje ovog višegodišnjeg problema nameće se Regionalna deponija.
Spaljivanje organskog otpada višegodišnji problem stanovnika Makove sedmice

Meštani Makove sedmice i ovo proleće dočekali su sa starim problemom. Spaljivanje organskog otpada u plastenicima nastavilo se sa novom poljoprivrednom sezonom, a njihovi brojni pokušaji da što "Pištaljkama", što prijavama nadležnim organima, skrenu pažnju na ovaj problem, nisu urodili plodom.

- Počelo je kao i svake godine sa sezonom jagoda da već po hiljadu puta spomenuti plastenici na Makovoj sedmici noću spaljuju organski otpad i zagade celo naselje. Prvu turu prave oko 23 časa, a drugu turu paljenja smeća počinju između 1-2 izjutra. Kao i svake godine nemamo kome da se žalimo, već samo da sedimo sa zatvorenim prozorima, a šta će biti kad na leto to ne budemo u stanju, kad bude +40 stepeni sam Bog zna. Neverovatno je da 15 godina od nadležnih niko ništa ne preduzima, a da se vlasnici plastenika između Majšanskog puta, Pećke, Beogradske i Osiječke nikad nisu setili da se smiluju na komšije i prestanu makar jedne sezone da nas truju - napisao je meštanin naselja u rubrici "Pištaljka".

Iz Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove navode da tokom ove i prethodne godine nisu dobili nijednu prijavu koja se odnosila na spaljivanje organskih ostataka iz plastenika na Makovoj sedmici, ali da je nakon objavljenog zapažanja u "Pištaljci", samostalni inspektor za zaštitu životne sredine izašao na teren 25. maja i sproveo inspekcijski nadzor.

- Prilikom uviđaja su obiđeni plastenici koji se nalaze između Majšanskog puta i ulica Pećke, Beogradske i Osiječke. Nisu utvrđeni navodi, s obzirom na to da se najveći plastenik na toj lokaciji bavi uzgojem cveća, a ne jagoda - navodi se u pisanom odgovoru Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove.

Da spaljivanje organskog otpada nije dozvoljeno zbog štetnog uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi, navode u Sekretarijatu za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, dodajući da je jedini izuzetak ako se otpad spaljuje u sklopu energetskih postrojenja koja rade na biomasu. Ukoliko to nije slučaj sa poljoprivrednim gazdinstvima na Makovoj sedmici, ona bi trebalo da primenjuju biološki tretman biorazgradivog otpada, kao što je kompostiranje.

- Kompostiranje ima veliku prednost, jer se tako dobijeni kompost može koristiti kao prirodno đubrivo. Pored toga, organski biorazgradiv otpad se može tretirati i u biogasnim postrojenjima, procesom anaerobne digestije - navodi se u pisanom odgovoru Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, u kojem se dodaje da bi rešenje ovog problema mogla da bude i Regionalna deponija, koja će nakon probnog rada, koji traje godinu dana, primati sve vrste organskog otpada od građana.

Do tada iz nadležnog Sekretarijata savetuju da ukoliko neko primeti spaljivanje, treba odmah da obavesti komunalnu miliciju ili poljočuvarsku službu JP "Palić-Ludaš", koji pomoću zapisnika pokreću prekršajni postupak, dok milicija može i da izrekne mandatnu kaznu na licu mesta.

- Svaka vrsta spaljivanja je prekršaj koji se kažnjava, međutim, ukoliko to građani ne prijave, onda takva dela ostaju nesankcionisana - jasan je Sekretarijat za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Postavljeno pre 7 meseci i 2 nedelje
Komentara: 9
Pregleda: 2967
Povezane vesti
Povezana pištaljka
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.