• Pregleda: 5089

Delegacija EU obišla Regionalnu deponiju

U našem gradu danas je održan "EU zeleni dan", organizovan u okviru kampanje zaštite životne sredine "Pogledaj oko sebe", a tim povodom delegacija Evropske unije obišla je Regionalnu deponiju, smeštenu između Bikova i Oroma.
Delegacija EU obišla Regionalnu deponiju

Po rečima Sema Fabricija, ambasadora EU u Srbiji, kampanja koju je lansirala EU za podizanje svesti o životnoj sredini koja traje mesec dana i do sada je delegacija obišla Užice, Novi Pazar, Novi Sad i Šabac. 

- Poruka je da svi treba da pogledamo oko sebe i preduzmemo nešto u vezi sa životnom sredinom. Impresioniran sam veličinom, tehnologijom i kapacitetom postrojenja koje će pokriti potrebe četvrt miliona stanovnika u sedam opština. Ovo je svedočanstvo kako Srbija i EU mogu da pomognu da se integriše sistem otpada u Srbiji - poručio je Sem Fabrici.

Izgradnja Regionalne deponije je najveća investicija Evropske unije u našoj zemlji, koja je u nju uložila više od 20 miliona evra bespovratnih sredstava. Ostalih četiri miliona dinara obezbedili su Ministrastvo za zaštitu životne sredine i sedam lokalnih samouprava koje sistem obuhvata - Subotica, Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Kanjiža, Čoka i Novi Kneževac.

- Od 2015. godine izgrađena su tri centra za sakupljanje otpada - u Malom Iđošu, Čoki i Novom Kneževcu, koji će služiti građanima da samoinicijativno mogu da predaju otpad, u Bačkoj Topoli, Senti i Kanjiži izgrađene su transfer stanice gde će šest lokalnih samoprava predavati otpad, koji potom dolazi do centralne Regionalne deponije u Subotici - objašnjava Čila Goli, direktorka "Regionalne deponije". - Centralni kompleks sadrži liniju za separaciju otpada, kompostilište za stabilizaciju biorazgradivog otpada, sistem za čišćenje podzemnih voda i sanitarna deponija.

Testiranje je počelo početkom meseca, utvrđeni su neki nedostaci koji treba da se usklade. Po zakonu ono traje 60 dana, kada nadležni Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine treba da izda dozvolu za probni rad.

- Čekamo smernice od Ministarstva životne sredine da kupimo autosmećare za lokalne operatere, jer se očekuje da se ceo region pokrije sa primarnom uslugom sakupljanja otpada. Regionalni sistem ima smisla i biće održiv jedino ako što pre uvedemo primarnu separaciju u domaćinstvima i za to je neminovno da ojačamo kapacitete na lokalu - dodaje Goli. - Svesni smo da je pred nama veliki izazov, lokalni operateri za sakupljanje otpada imaju značajnu ulogu, a svi građani moraju da odgovorno promene svakodnevne navike.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

11
Deks Odgovori
Gospode Boze,pa zeleni otpad pomesan sa kucnim,sve sto su pokupili u kamion iz kanti dovezli na liniju,ne bih se cudio da ima i leseva zivotinja.Pa u zapadnim zemljama se otpad selektuje na mestu generisanja.Znaci mora postojati kanta za papir,metal i plastiku i tamo nista drugo vise ne ide.
Komarac Odgovori
Sta je sa travom na spomeniku prozivka??? Nestalo goriva??? Deca ne mogu da se igraju, jer je trava do kolena!!! Imate li vi dusu???
x Odgovori
Obisli regionalnu deponiju zvanu Srbija...i Vojvodina (nazalost)...
Kresoje Odgovori
O čemu ovi pričaju pa deponija stoji godinama a neko za to prima platu iz budžeta! Dan pre ove predstave su malo pokosili travu okolo, slikali se i sve se vraća na staro.
Jovica
Bivsa direktorka primala bar 10 godina platu, i pored miliona eura uloženih u ovu smejuriju judi biraju djubre Rukama??? Pa kako?? Sramota......
city woman Odgovori
Pa gde ste do sada??
Uvek u pravu Odgovori
Cela Srbija je po mišljenju EU regionalna deponija, zato nas ponekad i hvale i samo im zato trebamo. Sve što ne valja će uskoro završiti kod nas. Pri tom ne mislim samo na ovaj otpad koji nas okružuje. Uverićemo se nažalost uskoro.
vyager
Nisu u pravu, Srbija nije regionalna deponija vise, od nje je vucic stvorio seppticku jamu.
Ime Odgovori
Baš me interesuje kako će tamo na tom uzanom oromskom putu zimi prolaziti kamioni sa natovareni otpadom.
Svejedno, ni leti taj put nije ništa širi.
panonski čamac Odgovori
Neka dođu da vide šta su uradili od reciklažnih kontejnera koje smo nekad imali!
pista Odgovori
Eeee moj Sem Fabrici.... ovi te izvozali. Nadam se da nisi naivan.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.