Komentara: 11
Pregleda: 6482
Foto

Delegacija EU obišla Regionalnu deponiju

10.07.2019. u 15:05h > 20:01
Izvor: Subotica.com
U našem gradu danas je održan "EU zeleni dan", organizovan u okviru kampanje zaštite životne sredine "Pogledaj oko sebe", a tim povodom delegacija Evropske unije obišla je Regionalnu deponiju, smeštenu između Bikova i Oroma.
Delegacija EU obišla Regionalnu deponiju

Po rečima Sema Fabricija, ambasadora EU u Srbiji, kampanja koju je lansirala EU za podizanje svesti o životnoj sredini koja traje mesec dana i do sada je delegacija obišla Užice, Novi Pazar, Novi Sad i Šabac. 

- Poruka je da svi treba da pogledamo oko sebe i preduzmemo nešto u vezi sa životnom sredinom. Impresioniran sam veličinom, tehnologijom i kapacitetom postrojenja koje će pokriti potrebe četvrt miliona stanovnika u sedam opština. Ovo je svedočanstvo kako Srbija i EU mogu da pomognu da se integriše sistem otpada u Srbiji - poručio je Sem Fabrici.

Delegacija EU obišla Regionalnu deponiju

Izgradnja Regionalne deponije je najveća investicija Evropske unije u našoj zemlji, koja je u nju uložila više od 20 miliona evra bespovratnih sredstava. Ostalih četiri miliona dinara obezbedili su Ministrastvo za zaštitu životne sredine i sedam lokalnih samouprava koje sistem obuhvata - Subotica, Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Kanjiža, Čoka i Novi Kneževac.

- Od 2015. godine izgrađena su tri centra za sakupljanje otpada - u Malom Iđošu, Čoki i Novom Kneževcu, koji će služiti građanima da samoinicijativno mogu da predaju otpad, u Bačkoj Topoli, Senti i Kanjiži izgrađene su transfer stanice gde će šest lokalnih samoprava predavati otpad, koji potom dolazi do centralne Regionalne deponije u Subotici - objašnjava Čila Goli, direktorka "Regionalne deponije". - Centralni kompleks sadrži liniju za separaciju otpada, kompostilište za stabilizaciju biorazgradivog otpada, sistem za čišćenje podzemnih voda i sanitarna deponija.

Delegacija EU obišla Regionalnu deponiju

Testiranje je počelo početkom meseca, utvrđeni su neki nedostaci koji treba da se usklade. Po zakonu ono traje 60 dana, kada nadležni Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine treba da izda dozvolu za probni rad.

- Čekamo smernice od Ministarstva životne sredine da kupimo autosmećare za lokalne operatere, jer se očekuje da se ceo region pokrije sa primarnom uslugom sakupljanja otpada. Regionalni sistem ima smisla i biće održiv jedino ako što pre uvedemo primarnu separaciju u domaćinstvima i za to je neminovno da ojačamo kapacitete na lokalu - dodaje Goli. - Svesni smo da je pred nama veliki izazov, lokalni operateri za sakupljanje otpada imaju značajnu ulogu, a svi građani moraju da odgovorno promene svakodnevne navike.

Delegacija EU obišla Regionalnu deponiju

Izvor: Subotica.com
EU zeleni dan - Obilazak Regionalne deponije u Bikovu EU zeleni dan - Obilazak Regionalne deponije u Bikovu EU zeleni dan - Obilazak Regionalne deponije u Bikovu EU zeleni dan - Obilazak Regionalne deponije u Bikovu EU zeleni dan - Obilazak Regionalne deponije u Bikovu EU zeleni dan - Obilazak Regionalne deponije u Bikovu EU zeleni dan - Obilazak Regionalne deponije u Bikovu EU zeleni dan - Obilazak Regionalne deponije u Bikovu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 6482

Povezane vesti

Povezane teme

regionalna deponija

izgradnja regionalne deponije

regionalni centar za upravljanje otpadom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.