Komentara: 3
Pregleda: 4263

Regionalna deponija u probnom radu – prva iskustva pozitivna

23.10.2019. u 10:15h
Izvor: TV Subotica
Regionalna deponija u Bikovu počela je sa probnim radom u julu. Kako sve to izgleda u praksi, kao i na kakve izazove su naišli nadležni, uverila se ekipa TV Subotice na licu mesta.
Regionalna deponija u probnom radu – prva iskustva pozitivna

Regionalni sistem upravljanja otpadom u fazi je testiranja i uhodavanja, otkad su pre tri meseca dobijene potrebne dozvole. Ovde se otpad tretira, a glavni cilj je da što manje završi na samom telu sanitarne deponije.

Sve počinje na liniji za separaciju, gde se otpad dovozi i gde prolazi kroz proces razvrstavanja.

- Prvo se izdvaja veliki kabasti materijal, koji bi oštetio samu liniju, a nakon toga se izdvaja preko roto-sita, imamo dve frakcije koje nam izlaze i koje idu na naše kompostilište na stabilizaciju, a to je biorazgradivi otpad. Nakon toga, ide na liniju za separaciju, gde se iz otpada izdvajaju materije koje se mogu ponovo koristiti. Dakle, imamo šest frakcija koje izdvajamo - objašnjava Hargita Erči, tehnička direktorka Regionalne deponije.

Odatle otpad putuje na tri strane – onaj koji je upakovan i spreman za prodaju kao sekundarna sirovina smešta se u magacin, biorazgradivi se prevozi do kompostilišta gde stoji šest nedelja nakon čega služi kao pokrivka za deponiju, koja je i poslednja stanica za sve ono što preostane u ovom procesu.

Regionalna deponija u probnom radu – prva iskustva pozitivna

Kroz čitav ovaj tok za tri meseca prošlo je oko 3.000 tona otpada, koliko je iz Subotice i ostalih šest opština koje su uključene stiglo na Regionalnu deponiju. Prema rečima direktorke, Čile Goli, to još uvek nije reprezentativna količina.

- Iz Subotice nam svakoga dana stižu tri autosmećara, što je otprilike 10 odsto od ukupne količine otpada koja se generiše u gradu na dnevnom nivou, a iz ostalih opština sad je faza uhodavanja, što znači da je svaka opština priključena, dolazi neka količina otpada, ali ne stižu ni oni da predaju sav otpad - kaže Goli.

Probni rad trajaće godinu dana, za koliko direktorka i očekuje da će se pokazati realne količine otpada, a toliko vremena imaju i da otklone i sve eventualne nedostatke.

- Ovo je jedno veoma kompleksno postrojenje, Regionalni sistem koji pokriva pomenute opštine, gde treba da se organizuje transport otpada, logistika, tražili smo radnu snagu i od 1. oktobra smo zaposlili sve potrebne operatere. Svaki dan ima neki izazov, međutim, za sada su iskustva pozitivna - zaključuje direktorka.

Regionalna deponija u probnom radu – prva iskustva pozitivna

U Regionalnoj deponiji trenutno je zaposleno 65 ljudi, a kada iz Subotice počne da se prevozi sav otpad, trebalo bi da se zaposli još 30, kako bi rad mogao da se odvija u dve smene. Međutim, za tako nešto, Ministartvo zaštite životne sredine treba da nabavi nove autosmećare i autopodizače.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4263

Povezana vest

Povezane teme

regionalna deponija

čila goli

regionalni centar za upravljanje otpadom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.