Komentara: 20
Pregleda: 11685
Foto

Angio sala i novo Odeljenje pulmologije ove godine u Opštoj bolnici

30.03.2017. u 15:27h > 18:25
Izvor: Subotica.com
Od polovine godine pacijenti sa akutnim infarktom srca će, umesto na Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, po najsavremenijim medicinskim standardima biti lečeni u subotičkoj Opštoj bolnici.
Angio sala i novo Odeljenje pulmologije ove godine u Opštoj bolnici

Pacijenti sa akutnim infarktom srca više neće biti transportovani na Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, nego će po najsavremenijim medicinskim standardima biti lečeni u subotičkoj Opštoj bolnici.

- Srce nije bogatstvo koje se kupuje, ni koje se prodaje, srce se poklanja. Uskoro će kvalifikovani stručni tim kardiologa Opšte bolnice u Subotici, u projektu Pokrajinske vlade opremanja tri velika grada angio salama Subotice, Sombora i Zrenjanina, poklanjati građanima Severnobačkog okruga zdravo srce nakon preležanog infrarkta. Na taj način će prestati loša zdravstvena pokrajinska politika u lečenju kardiovaskularnih bolesnika, da postoji samo jedno mesto u Vojvodini gde  imamo mogućnost da uradimo angiološku proceduru uprkos činjenici da jedan minut kašnjenja kod akutnog ingfarkta miokrada oduzima bolesnoiom čoveku 17 dana života. Pokrajinska vlada zajedno sa lokalnom samoupravom i republičkom vladom  uložila je velika sredstva u ovaj projekat. Završen je postupak javne nabavke, u toku sledeće nedelje ćemo imati ugovor sa izabranim ponuđačem,  očekujemo da će u najskorije vreme projekat angio sala zaživeti - kaže dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Angio sala i novo Odeljenje pulmologije ove godine u Opštoj bolnici

Zahvaljujući sredstvima iz pokrajinskog budžeta biće rešen višedecenijski problem Odeljenja pulmologije, koje će iz zgrade stare vek i po biti premešteno u novi deo bolnice, čime će biti omogućeno lečenje pulmoloških pacijenata u najsavremenijim uslovima.

- Prilikom obilaska, konstatovali smo da ne samo u građevinskom, nego i u svakom drugom smislu ima puno toga da se uradi i da sredstva kojima raspolažemo nisu dovoljna ali je važno da su se zaokružili prvi ključni koraci kao što je preseljenje pulmologije u obnovljeni deo nove bolnice. To nije samo građevinski već i medicinsko-tehnički poduhvat - kaže Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine.

Paralelno sa opremanjem prostora angio sale, koja će biti na petom spratu Opšte bolnice, za lečenje najtežih kardiovaskularnih pacijenata obučava se  tim subotičkih kardiologa.

- Subotica ima stručnjake, obuka lekara, tehničara i celog tima koji radi u angio sali obavlja se već nekih šest do osam meseci. Obuka je u završnoj fazi, jedan mladi lekar je u toku specijalizacije na obuci u Beogradu tako da kada dođe sala bićemo potpuno spremni za tretiranje najtežih kardiovaskularnih slučajeva - kaže dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice i dodaje da na godišnjem nivou ima nekoliko stotina pacijenata koji se zbog akutnog infarkta srca transportuju u Novi Sad.

Angio sala i novo Odeljenje pulmologije ove godine u Opštoj bolnici

Od sredine decembra, Opšta bolnica uvela je niz dijagnostičkih procedura i intervencija poput bronhoskopije,  operacija štitne žlezde i ugradnje specijalnih pejsmejkera.  Broj operacija katarakte povećan je za 50 odsto,  oftalmoloških pregleda  za čak 200 procenata, dok je broj ugrađenih pejsmejkera povećan za 50 odsto.

Izvor: Subotica.com
Obilazak radova u prostorijama buduće angio-sale Obilazak radova u prostorijama buduće angio-sale Obilazak radova u prostorijama buduće angio-sale Obilazak radova u prostorijama buduće angio-sale Obilazak radova u prostorijama buduće angio-sale Obilazak radova u prostorijama buduće angio-sale Obilazak radova u prostorijama buduće angio-sale Obilazak radova u prostorijama buduće angio-sale
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 11685

Povezane vesti

Povezane teme

subotička bolnica

ištvan pastor

bolnica

bolnica subotica

slobodan puškar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.