Komentara: 7
Pregleda: 23243
Foto

U Bolnici izvršena ugradnja posebnih oblika pejsmejkera

31.01.2017. u 14:38h > 30.01.2017. u 19:52h
Izvor: Subotica.com
Tim kardiologa Opšte bolnice na čelu sa direktorom Opšte bolnice, dr Slobodanom Puškarom a pod mentorstvom  prof. dr Gorana Milašinovića, direktora Pejsmejker centra Srbije izveo je danas dve kompleksne operacije ugradnje  pejsmejkera-defibrilatora kod pacijenta sa dokazanim poremećajem srčanog ritma.
U Bolnici izvršena ugradnja posebnih oblika pejsmejkera

Ovakva intervencija do sada nije rađena u subotičkoj Opštoj bolnici, u kojoj se na godišnjem nivou ugradi oko 80 pejsmejkera kod pacijenata kod kojih zbog poremećaja srčanog ritma postoji rizik od iznenadne smrti. Zahvaljujući velikom iskustvu profesora Milašinovića, tim subotičkih kardiologa izveo je veoma komplikovan zahtvat kod dva pacijenta, kojima je zbog ubrzanog srčanog ritma pretio rizik od iznenadnog zastoja srca.

- Radili smo implatancije kod dva bolesnika posebnih pejsmejkera - defibrilatora. Njihova funkcija je da sprečavaju iznenadnu smrt u slučaju da blesnik dobije aritmiju od koje gubi svest i koja mu preti sa srčanim zastojem. Taj tip operacija se već radio u Subotici, ali ne kod pacijenata sa dokazanom aritmijom jer to zateva dodatna elektrofiziološka znanja kako bi se provocirala aritmija. Kada se aritmija koju bolesnik ima klinički provocira pronalazi se najbolji način da se ona zaustavi. Pejsmejker defibrilator je jedna vrsta robota, kompjutera.  Programiramo ga i naučimo da prepozna aritmiju, a kad se ta aritmija pojavi da je zaustavi na što bezbolniji način - kaže prof. dr Goran Milašinović.

U Bolnici izvršena ugradnja posebnih oblika pejsmejkera

Saradnja sa profesorom Milašinovićem i stručnjacima Pejsmejker centra Kliničkog centra Srbije biće nastavljena, te će svi pacijenti sa poremećajem srčanog ritma iz Severnobačkog okruga u narednom periodu biti lečeni u subotičkoj Opštoj bolnici.

- Zahvalni smo profesoru Milašinoviću na mentorstvu za ove pacijente a i za sve buduće koji će ovde biti lečeni. Ta saradnja će ići dvojako, pacijenti će  biti lečeni u bolnici u Subotici uz pomoć profesora Milašinovića i njegovih saradnika iz Pejsmejker centra Srbije, a naši lekari će odlaziti ciklično u Pejsmejker centar radi sticanja novih znanja, veština i tehnologija u terapiji poremećaja srčanog ritma - kaže dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice.

U Bolnici izvršena ugradnja posebnih oblika pejsmejkera

prof. dr Goran Milašinović i dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice Subotica

U Bolnici izvršena ugradnja posebnih oblika pejsmejkera

Zahvaljujući edukovanom kadru i dobrim uslovima, Opšta bolnica bi prema rečima prof. Milašinovića u naredne dve, tri godine mogla da postane jedan od najboljih centara u našoj zemlji u ovoj oblasti kardiohirurgije.

Izvor: Subotica.com
Ugradnja posebnih oblika pejsmekera u subotičkoj bolnici Ugradnja posebnih oblika pejsmekera u subotičkoj bolnici Ugradnja posebnih oblika pejsmekera u subotičkoj bolnici Ugradnja posebnih oblika pejsmekera u subotičkoj bolnici Ugradnja posebnih oblika pejsmekera u subotičkoj bolnici Ugradnja posebnih oblika pejsmekera u subotičkoj bolnici Ugradnja posebnih oblika pejsmekera u subotičkoj bolnici Ugradnja posebnih oblika pejsmekera u subotičkoj bolnici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 23243

Povezane vesti

Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

kardiovaskularne bolesti

bolnica subotica

slobodan puškar

ugradnja pejsmejkera

kardiologija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.