• Pregleda: 13133

Subotica dobija modernu salu za kardiovaskularne pacijente

Subotička Opšta bolnica nalazi se među tri kandidata koja konkurišu za dobijanje angio sale, a taj projekat mogao bi da bude realizovan do kraja godine, za šta je subotička zdravstvena ustanova opredelila oko 100 kvadrata prostora na drugom spratu.
Subotica dobija modernu salu za kardiovaskularne pacijente

U izjavi za RTV Yueco direktor Opšte bolnice Subotica Goran Bićanin rekao je da je pored pripreme prostora u toku i obuka lekarskih timova za početak korišćenja angio sale i savremenog pristupa u lečenju kardiovaskularnih bolesnika.

Po rečima Bićanina u Srbiji ima dvanaest angio sala, a samo dve na teritoriji Vojvodine, obe u Sremskoj Kamenici, uz napomenu da je jedna trenutno zbog tehničkih kvarova nije operativna, ali trebalo bi da bude u funkciji u drugoj polovini avgusta.

Angio sale omogućavaju intervencije ne samo na srcu, nego i na perifernim krvnim sudovima, prevashodno na karotidne arterije, zatim i druge arterije grana luka aorte, kao i intervencije na bubrežnim arterijama.

Opremanje savremene angio sale i njeno funkcionisanje u maksimalnom obimu doprineće da se pacijenti subotičke bolnice manje upućuju u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremsku Kamenicu, kao i u Klinički centar Vojvodine gde se neki građani upućuju radi dijagnostičkog pregleda krvnih sudova.

- "Za opremanje angio sale konkurenti Subotici su bolnice u Somboru i Zrenjaninu. Po projektu je planirano da sve tri bolnice dobiju mogućnost lečenja kardiovaskularnih bolesnika, ali dalja realizacija će zavisiti od finansija. Sad je izvesnije da će za prvu ruku to biti dve, a jedna među njima verujem i Subotica" - izjavio je Bićanin

Iz pokrajinskog sekretarijata najavljeno je da će angio sale dobiti one bolnice koje budu obezbedile kadrovsko-stručnu osposobljenost i infrastrukturnu pripremljenost.

- "Što se tiče stručnog kadra mi smo definisali timove i oni trenutno prolaze kroz program edukacije na Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici. Pored lekara edukaciju će proći i rentgen tehničari i instrumentari jer oni su tim koji treba da bude uigran" - rekao je Bićanin za RTV Yueco

Što se tiče prostora za buduću angio salu prostor je već obezbeđen, nalaziće se na drugom spratu na površini od oko 100 kvadratnih metara, urađena je kompletna tehnička dokumentacija, a u narednim danima očekuje se saglasnost lokalne samouprave da se neophodni radovi i obave.

Po pitanju kvaliteta intervencija i lekarskih aktivnosti na lečenju kardiovaskularnih bolesnika Bićan je jasno naglasio da će pored detaljne edukacije i uvežbavanja procedura kroz trenažni period svaki lekar pre ulaska u salu morati da zna svih 250 procedura, a važnu ulogu će imati i stalno prisustvo mentora.

U prvoj fazi radiće se na snimanju krvnih sudova i selekcija pacijenata do IKB u Sremskoj Kamenici, a već u narednoj sledi interventna kardiologija. Po čeima Bićanina bolnica u Subotici već ima formirano jezgro kvalitetnih kadrova koji će se dodatno osposobiti kako bi u našem gradu umogućili što kvalitetniju i stručniju uslugu za kardiovaskularne pacijente

Izvor: Subotica.com

povezane teme

13
No Komment Odgovori
No Komment?
024 Odgovori
12 sala u Srbiji..2 u Vojvodini (2miliona i nesto stanovnika)...Srbija bez Vojvodine (5 i nesto stanovnika) jos u Vojvodini isravan jedan.. pa zasto u Vojvodini najkraci prosecan zivotni vek..zato sto ..se najmanje ulaze u zdravstvo u Vojvodini..dalje da nepricam!
sloba958 Odgovori
Da vidimo i to čudo
dule Odgovori
@024
Ajte ta ne moj te kasti.
Bravo !!! Odgovori
Super, umesto da se adaptira prostor na rtg odelenju i napokon da se montira neki novi rtg aparat , ili da se barem uradi redovan servis na ct-u i na magnetu vaznije je ulagati u angio salu! A najvise mi se svidja deo gde pise da do kraja godine.......
wiena Odgovori
Ja sam cuo da doktori vise ne primaju mito...jel to istina? ;)
punisher Odgovori
jel to za migrante ili za one koji redovno placaju zdravstveno osiguranje? samo pitam.....
Jecka Odgovori
Dace Bog da taj sumanuti poduhvat nikad ne uspe. Angio salu planiraju da postave iznad neonatologije tj iznad tek rodjenih beba. Tako nesto smisliti ravno je zlocinu. Angio sala mnooogo zraci i verujem da niko svom novorodjenom detetu ne bi pozeleo da za dobrodoslicu na ovaj svet primi pozamasnu dozu zracenja. O kadru koji ste smislili postaviti ne bih ni komentarisala..... zaista je no coment!!! Angio sala nikako ne sme da dodje u su bolnicu!!!
stormwatch Odgovori
@punisher

To je za SVE LJUDE kojima je to potrebno, ako ti se ne svidja sto placas i za te koji ne mogu sebi da plate, to je tvoj problem, ali ces i dalje placati. ;-)
Strahinja Odgovori
A tako je dobro bilo dok ovaj stormwatch nije komentarisao neko vreme a sada opet pametuje a ni ne živi u Subotici (berem po jednom njegovom komentaru gde je tvrdio da je otišao iz Srbije).
Pa druže (ili gospodine) storm,ostavi ti nas koji ovde živimo i mani se ti komentarisanja ovdašnjih stvari. Subotica i Srbija pripada onima koji ovde žive. A oni koji su otišli odavde,nek im je sa srećom i bolje bi bilo da komentarišeš stvari gde trenutno živiš.
Jowa Odgovori
@Jecka kad ti zatreba angio sala za tebe ili nekog tvog ti uključi štopericu jer vremena je kod srčke ili moždanog malo (npr.ako je put do NS zavejan možda pomogne i molitva). To koliko i gde zrači...šta je iznad rtga, šta je sa zaposlenima u zoni zračenja šta je sa osobljem U angio sali, oni će tu biti svaki dan a bebe dan dva (bebe inače i nisu ispod lokacije AS) za čega služi izolacija zidova i poda zone zračenja? Za razliku od gluposti, zračenje se može izmeriti.
Jecka Odgovori
@Jowa Postovani, zao mi je sto ozracivanje beba racunate na dan dva... strasno je i nano sekund da budu ozracene!!! Od nase izolacije ima vajde kao od lanskog snega, u to nista ne verujem, a i kad budu merili izmerice onako kako njima odgovara da sve "shtima" Angio sala i oni koji ce raditi u njoj ce mene i moje spasiti SAMO u molitvama! Vise se uzdam u put do Kamenice nego na strucnjake iz SU bolnice koji bi trebali nesto da odrade... Osim toga, pitam vas Jowo ko ce to od hirurga ukoliko dodje do komplikacije da izvrsi tako slozenu i veliku operaciju...pitam se, pitam se... E onda ce ti strucnjaci iz angio sale moci zvati jedino popa, onda je molitva zavrsena! Ljudi umiru od operacije bruha u subotickoj bolnici, a kamo li srce... E tugo, videla zaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu!!!
Jowa Odgovori
Mož biti svašta ali ako me strefi ja bih pod nož bilo kome, bolje nego da mi sv. Petar čekira kartu. U bolnici rasulo ali kad je gusto veće šanse su tamo nego bilo gde. Jedno sigurno znam a to je da rasipanja zračenja neće biti, jer sam se nekad bavio i time...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.