Komentara: 13
Pregleda: 14021

Subotica dobija modernu salu za kardiovaskularne pacijente

10.08.2016. u 11:04h
Izvor: Subotica.com
Subotička Opšta bolnica nalazi se među tri kandidata koja konkurišu za dobijanje angio sale, a taj projekat mogao bi da bude realizovan do kraja godine, za šta je subotička zdravstvena ustanova opredelila oko 100 kvadrata prostora na drugom spratu.
Subotica dobija modernu salu za kardiovaskularne pacijente

U izjavi za RTV Yueco direktor Opšte bolnice Subotica Goran Bićanin rekao je da je pored pripreme prostora u toku i obuka lekarskih timova za početak korišćenja angio sale i savremenog pristupa u lečenju kardiovaskularnih bolesnika.

Po rečima Bićanina u Srbiji ima dvanaest angio sala, a samo dve na teritoriji Vojvodine, obe u Sremskoj Kamenici, uz napomenu da je jedna trenutno zbog tehničkih kvarova nije operativna, ali trebalo bi da bude u funkciji u drugoj polovini avgusta.

Angio sale omogućavaju intervencije ne samo na srcu, nego i na perifernim krvnim sudovima, prevashodno na karotidne arterije, zatim i druge arterije grana luka aorte, kao i intervencije na bubrežnim arterijama.

Opremanje savremene angio sale i njeno funkcionisanje u maksimalnom obimu doprineće da se pacijenti subotičke bolnice manje upućuju u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremsku Kamenicu, kao i u Klinički centar Vojvodine gde se neki građani upućuju radi dijagnostičkog pregleda krvnih sudova.

- "Za opremanje angio sale konkurenti Subotici su bolnice u Somboru i Zrenjaninu. Po projektu je planirano da sve tri bolnice dobiju mogućnost lečenja kardiovaskularnih bolesnika, ali dalja realizacija će zavisiti od finansija. Sad je izvesnije da će za prvu ruku to biti dve, a jedna među njima verujem i Subotica" - izjavio je Bićanin

Iz pokrajinskog sekretarijata najavljeno je da će angio sale dobiti one bolnice koje budu obezbedile kadrovsko-stručnu osposobljenost i infrastrukturnu pripremljenost.

- "Što se tiče stručnog kadra mi smo definisali timove i oni trenutno prolaze kroz program edukacije na Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici. Pored lekara edukaciju će proći i rentgen tehničari i instrumentari jer oni su tim koji treba da bude uigran" - rekao je Bićanin za RTV Yueco

Što se tiče prostora za buduću angio salu prostor je već obezbeđen, nalaziće se na drugom spratu na površini od oko 100 kvadratnih metara, urađena je kompletna tehnička dokumentacija, a u narednim danima očekuje se saglasnost lokalne samouprave da se neophodni radovi i obave.

Po pitanju kvaliteta intervencija i lekarskih aktivnosti na lečenju kardiovaskularnih bolesnika Bićan je jasno naglasio da će pored detaljne edukacije i uvežbavanja procedura kroz trenažni period svaki lekar pre ulaska u salu morati da zna svih 250 procedura, a važnu ulogu će imati i stalno prisustvo mentora.

U prvoj fazi radiće se na snimanju krvnih sudova i selekcija pacijenata do IKB u Sremskoj Kamenici, a već u narednoj sledi interventna kardiologija. Po čeima Bićanina bolnica u Subotici već ima formirano jezgro kvalitetnih kadrova koji će se dodatno osposobiti kako bi u našem gradu umogućili što kvalitetniju i stručniju uslugu za kardiovaskularne pacijente

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 14021

Povezane vesti

Povezane teme

subotička bolnica

Goran Bićanin

bolnica

opšta bolnica

kardiovaskularne bolesti

bolnica subotica

angio sala

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.