Komentara: 2
Pregleda: 2368

Završen 25. Međunarodni festival pozorišta za decu

22.09.2018. u 19:39h
Izvor: Subotica.com
Dodelom nagrada najboljim predstavama sinoć je u Dečjem pozorištu spuštena zavesa 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu.
Završen 25. Međunarodni festival pozorišta za decu

Dobitnik je Gran pri za najbolju predstavu u celini je predstava „Mačak u čizmama“, reditelja Todora Valova u izvođenju Dečjeg pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

- Predstava „Mačak u čizmama“ kroz ideju da je promišljanje životnih situacija najbolji put do uspeha, promoviše sklad između znanja i veštine, kao i kreativnosti i mašte. Izražajnim scenskim jezikom, izvanrednom kolektivnom glumačkom igrom i animacijom lutaka i objekata na sceni, ova predstava donosi čaroliju u svet dečije mašte i briše granicu između mogućeg i nestvarnog – navodi se u odluci žirija festivala koji su činili Marijana Prpa Fink, Henrik Koler i Đula Urban.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Jeržiju Bijelunasu za režiju predstave „Tiha“ u izvođenju Pozorišta za decu Jan Dorman iz Poljske. Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Evi Farkaševoj za scenografiju predstave „Prodavnica igračaka“ u izvođenju Gradskog pozorišta iz Podgorice, dok je za najbolju originalnu muziku nagrađen Peter Kus za muziku u predstavi „Džumbus“ u izvođenju pozorišta „Werk89“ iz Beča. Nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka pripala je Irini Somborac za predstavu „Tobi“ u izvođenju Pozorišta za decu i mlade iz Skoplja.

Završen 25. Međunarodni festival pozorišta za decu

Žiri je dodelio i pet ravnopravnih nagrada za glumačko/animatorsko majstorstvo i to Filipu Eldanu za ulogu u predstavi „Jaje“, Andi Rubinstein za ulogu u predstavi „Tajni život pelena“, Petri Nađ za ulogu u predstavi „Doživljaji veverice Majka”, Goranu Smoljanoviću i Dejanu Fajferu za uloge u predstavi „Majstori”.

Predsednica žirija Marijana Prpa Fink zahvalila se organizatorima na veoma raznovrsnom programu, ocenivši da su ih stavili pred izazov da biraju najbolje stvaralaštvo iz dvanaest zemalja.

- Mi smo, naravno, imali naše profesionalne kriterijume za izbor najboljih u ponuđenom programu, ali smo takođe razmišljali i o tome šta ispunjava dečiju dušu iznutra, jer od toga, u stvari, deca rastu. I, naravno, naše veliko zadovoljstvo je što su sve predstave bile veoma dobro posećene, što je bilo mnogo dece koja su na taj način učestvovala na najbolji mogući način u ovom festivalu – poručila je Prpa Fink.

Festival je zatvorio Vjeslav Hejno, ovogodišnji dobitnik nagrade „Mali Princ“, koji je ocenio da su razvojem u poslednjih 50 godina deca uspela da dobiju svoje pozorište, koje je odraz života, zahvaljujući kojem oni uspevaju da ga prepoznaju  i da žive sa njim.

- Posmatrajući pozorište za decu mnogo godina, vidim kako nastaju posebne lutkarske i dramske škole za decu. Isto tako i da se razvija teatralna misao pozorišta za decu. Nema sumnje da pozorište za decu poslednjih godina sve više stiče jednu, zaista, ozboljnost, zrelost, da su tu prepoznatljivi i emocije i vrednosti i nema nikakve sumnje da je to rezultat jednog velikog rada i dostignuća – smatra Hejno.

Ovogodišnji jubilarni festival bio je veoma posećen, a najbrojnija publika su bili najmlađi, koja je, bez obzira na jezičku barijeru, zahvaljujući scenskom jeziku, razumela sve poruke koje su došle sa scene.

- Ogromnu većinu publike čine upravo deca. Tako da je suština festivala samim tim pogođena i naš prvi cilj je ostvaren – da deca koja su zainteresovana za pozorište, čak i ona koja nisu, dobiju priliku da vide zanimljiva ostvarenja, da učestvuju u programima, da dobiju priliku da razvijaju svoju kreativnost i maštu – kaže Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, producenta festivala.

Bez obzira na brojna ograničenja, po njegovom mišljenju, za veoma kratko vreme festival je organizovan na prilično visokom nivou i obeležen njegov jubilej – uz promocije knjiga, naučni program i brojne prateće sadržaje.

- Kao jako važnu stvar, osim mogućnosti da deca vide zanimljive predstave, a reditelji pokažu svoje znanje a to stvaranje platforme za saradnju između pozorišta sa svih krajeva sveta čiji su predstavnici bili okupljeni upravo u Subotici – ističe Tatić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2368

Povezane vesti

Povezane teme

međunarodni festival pozorišta za decu

ilija tatić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.