• Pregleda: 972

Predstavljen delić najveće svetske riznice figura od senki i lutaka

Izložba "Živopisne senke i lutke", kojom je predstavljena najveća svetska riznica figura od senki i lutaka Muzeja kineskog pozorišta senki iz Čengdua, otvorena je juče u Galeriji Otvorenog univerziteta Subotica.
Predstavljen delić najveće svetske riznice figura od senki i lutaka

Posetioci su na izložbi, koja je deo specijalnog programa 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, posvećenog jednoj od najvećih svetskih kultura i pozorišnih tradicija - Kini, mogli da zavire u drevne tajne kreiranja i oživljavanja lutaka, kao i u istorijat razvoja ove vrste umetnosti u ovoj zemlji Dalekog istoka.

Šu Hong, savetnik za kulturu u Ambasadi Narodne republike Kine u Beogradu, rekao je na otvaranju izložbe, kojoj su prisustvovali i stvaraoci iz Kine, kako izražava nadu da će festival biti dobra platforma za međusobnu saradnju i kulturnu razmenu dve zemlje.

- Kina i Srbija su dve tradicionalne prijateljske zemlje. Između naše dve zemlje postoje jako dobri odnosi, ne samo u politici, nego i u ekonomiji, odnosno u kulturi. U poslednjih nekoliko godina, kulturna razmena između naše dve zemlje razvija se dobrim putem i sa mnogim sadržajima - rekao je Hong.

Direktor Otvorenog univerziteta i izvršnog producenta festivala, Ilija Tatić, naglasio je da izložba predstavlja samo delić onoga što Muzej kineskog pozorišta senki iz Čengdua prikazuje kroz svoje eksponate.

- Nadam se da će taj delić biti dovoljan da sve posetioce zainteresuje za kinesku kulturu i kinesko pozorište – naglasio je Tatić.

U okviru ovog specijalnog programa, Kinesko pozorište za decu biće predstavljeno i kroz dramske i lutkarske predstave, demonstracijom veštine majstora pozorišta sa Dalekog Istoka. Kroz spoj drevnih tehnika i savremenog stvaralaštva, publika će biti u prilici da upozna priče koje vekovima razonode i edukuju decu i odrasle, te predstavljaju srž kineske kulture, filozofije i načina života.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.