Komentara: 0
Pregleda: 2562
Foto

Izložena dragocena kolekcija lutaka iz pet predstava

17.09.2018. u 16:46h
Izvor: Subotica.com
Putujuća izložba lutaka pod nazivom "Pet gradova – pet pozorišta" svečano je otvorena danas u holu Dečjeg pozorišta Subotica. Ova izložba deo je aktivnosti projekta "THEATRO", koji u okviru prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, sprovode Otvoreni univerzitet Subotica i Lutkarsko pozorište "Kever Bela" iz Segedina.
Izložena dragocena kolekcija lutaka iz pet predstava

U cilju promocije zajedničkog kulturnog nasleđa u oblasti pozorišne umetnosti za decu, izložba je predstavila dragocenu kolekciju odabranih lutaka iz pet predstava iz pet pozorišta prekograničnog regiona.

Tako je Lutkarsko pozorište "Kever Bela" iz Segedina izložilo lutke iz predstave "Vila trogranog hrasta", a Lutkarsko pozorište "Ciroka" iz Kečkemeta lutke iz predstave "Svaki miš voli sir". Na izložbi su i lutke iz predstave "Snežana i sedam patuljaka" Dečjeg pozorišta Subotica, "Veliki pčelar" Pozorišta mladih iz Novog Sada i "Pobratim vetrova" Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina.

Izložena dragocena kolekcija lutaka iz pet predstava

- Kako bismo pozorišnu umetnost još više približili deci, sve ove lutke pripremićemo i u digitalnom formatu na našoj veb stranici, koja će predstavljati virtuelni muzej prekograničnog regiona. Na taj način ćemo današnoj modernoj digitalnoj generaciji približiti pozorišnu umetnost za decu i lutkarstvo - rekao je Laslo Kever, direktor Lutkarskog pozorišta "Kever Bela" iz Segedina na otvaranju izložbe. - Naše pozorište je bilo svedok rađanja Međunarodnog festivala pozorišta za decu i u proteklih četvrt veka uvek smo rado dolazili, bilo kao učesnici, gosti ili prijatelji festivala. Festivalu želim još bar 25 godina uspešnog rada, a publici i prisutnima da se dobro zabave na predstavama.

Izložena dragocena kolekcija lutaka iz pet predstava

Ova izložba deo je aktivnosti projekta "THEATRO", koji u okviru prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, sprovode Otvoreni univerzitet Subotica i Lutkarsko pozorište "Kever Bela" iz Segedina. Osim izložbe, u okviru festivala odvijaće se i druge aktivnosti ovog projekta, kao što su lutkarski kamp za decu iz Subotice i Segedina, gostovanje pozorišta "Kever Bela" u Subotici, kao i repriza dela takmičarskog programa festivala u Segedinu.

Izložena dragocena kolekcija lutaka iz pet predstava

Izložba će biti otvorena do 27. septembra, a kako je do sada već obišla Segedin i Kečkemet, a nakon zatvaranja u Subotici gostovaće u Novom Sadu i Zrenjaninu.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje Putujuće izložba lutaka “5 gradova – 5 pozorišta” Otvaranje Putujuće izložba lutaka “5 gradova – 5 pozorišta” Otvaranje Putujuće izložba lutaka “5 gradova – 5 pozorišta” Otvaranje Putujuće izložba lutaka “5 gradova – 5 pozorišta” Otvaranje Putujuće izložba lutaka “5 gradova – 5 pozorišta” Otvaranje Putujuće izložba lutaka “5 gradova – 5 pozorišta” Otvaranje Putujuće izložba lutaka “5 gradova – 5 pozorišta” Otvaranje Putujuće izložba lutaka “5 gradova – 5 pozorišta”
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2562

Povezana vest

Povezane teme

izložba

dečje pozorište

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.