Komentara: 1
Pregleda: 2405
Foto

Tražilo se mesto više za kineska "Tri monaha"

20.09.2018. u 14:40h
Izvor: Subotica.com
Scena "Jadran" Narodnog pozorišta bila je juče od 11 časova pretesna za sve zainteresovane najmlađe Subotičane i njhove pratioce na srpskoj premijeri sjajne predstave "Tri monaha" u izvođenju Kineskog nacionalnog teatra za decu iz Pekinga.
Tražilo se mesto više za kineska "Tri monaha"

U neverbalnoj predstavi, sa mimikom i artističkim veštinama nagrađivanih glumaca sa dalekog istoka koje su kod dece budile smeh, ali i audio-vizuelnim sekvencama koje su kod najmlađe publike na kratke momente budile i jezu, prikazana je kineska legenda o tri monaha.

Pouka legende je da se starijima mora pomagati, a da bežanje od odgovornosti i pomaganja najbližima ni nama samima ne donosi dobro, te da to često shvatamo kroz zajedničko delovanje u teškim situacijama.

Predstavu dodatno obogaćuje i korišćenje drevnih kineskih ritmičkih instrumenata, tako da su najmlađi posetioci Scene Jadran Narodnog pozorišta mogli da se upoznaju i sa ovom kineskom tradicijom, ali i sa borilačkim veštinama uz povremeni prikaz nekih od osnovnih poteza. Što i ne čudi, s obzirom da su nastupali neki od najboljih kineskih glumaca uopšte.

Tražilo se mesto više za kineska "Tri monaha"

Kao po pravilu, i na ovoj predstavi tražilo se mesto više, pošto se karte ne naplaćuju. A zbog velikog interesovanja predstava je i reprizirana juče od 16 časova.

Ko je propustio "Tri monaha", a želi da se uveri u umešnost majstora lutaka sa Dalekog istoka, može to učini i sutra, takođe u Narodnom pozorištu, od 17 časova, kada je na repertoaru, takođe u okviru specijalnog programa, Kolaž kratkih priča Pozorišne akademije iz Šangaja.

Kinesko lutkarstvo i teatar senki su oduvek privlačili pažnju divno izrađenim lutkama, elokventnim dijalozima i vrhunskim dramskim kvalitetom. Deo te raskošne umetničke riznice kroz performans pozorišta senki i lutaka prikazaće nam Šangajska pozorišna akademija kroz legende bazirane na kineskom folkloru i literarnim remek-delima kineskih autora.

Predstave su deo specijalnog programa 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu posvećenog jednoj od najvećih svetskih kultura i pozorišnih tradicija – Kini.

Tražilo se mesto više za kineska "Tri monaha"

Kroz spoj drevnih tehnika i savremenog stvaralaštva upoznajemo priče koje vekovima razonode i edukuju decu i odrasle i predstavljaju srž kineske kulture, filozofije i načina života.

Osim toga, u okviru filmskog programa na repertoaru su tri klasična kineska animirana filma, bazirana na legendama i knjigama za decu – „Kralj majmuna: Pometnja na nebesima“, „Lotosov fenjer“ i „Buni medvedi: Mistična zima“.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2405

Povezana vest

Povezane teme

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.