Komentara: 2
Pregleda: 3055
Foto

Otvoren 25. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici 

17.09.2018. u 02:45h > 13:52
Izvor: Subotica.com
Dodelom nagrada za životno delo „Mali princ“ Pop Dušanu Đurđevu i Vjeslavu Hejnou sinoć je na sceni „Jadran“ počeo 25. Međunarodni festival pozorišta za decu.
Otvoren 25. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici 

Prestižnu smotru teatra za najmlađe, koja ove godine obeležava četvrt veka postojanja, svečano je otvorio gradonačelnik Bogdan Laban, ističući da će naš grad do 21. septembra biti centar pozorišne umetnosti za decu u ovom delu Evrope.

- Pred nama je 25. jubilarno izdanje jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu koji je svojom jasnom vizijom razvoja uticao na kretanja i razvoj savremenog svetskog lutkarskog pozorišta u celini – rekao je gradonačelnik. - U ovom periodu Subotica postaje prestonica lutkarstva i dečije sreće i zadovoljstva.Život nam vraća ono što drugima dajemo – reči su Ive Andrića. I zato Međunarodni festival pozorišta za decu ima vrednost sa neograničenim vremenom trajanja. Sve oko njega je prolazno, a festival traje. Festival zaslužuje podršku lokalne samouprave, Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srbije i verujem da će i ove godine poslati pozitivnu poruku iz Subotice i Srbije.

Otvoren 25. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici 

Nagradu za životno delo „Mali princ”, koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, uručene su Dušanu Pop Đurđevu, našem poznatom piscu za decu i mlade i dugogodišnjem direktoru „Zmajevih dečjih igara”, i Vjeslavu Hejnou, cenjenom poljskom profesoru pozorišne umetnosti.

- Početkom novog milenijuma verovalo se da je pronađena olupina aviona u kojem je poginuo pisac Antoan de Sent Egziperi, ali verujem da su ova nagrada i festival dokaz da je „Mali princ“ i dalje živ – naglasio je Pop Đurđev. - Pre tri nedelje sa severa Bačke stigao je jedan mejl u kome me ljudi iz direkcije ovog festivala obaveštavaju da se „Mali princ“ pojavio u Subotici. I zato sam ja ovde.

Zahvaljujući se na nagradi Vjeslav Hejno je naglasio da mu je tokom pozorišne karijere nadraže bilo pravljenje predstava.

- Ne znam šta je bolje – raditi predstave ili biti publika u sali. U svakom slučaju, pozorište bez publike je nepotrebno. Pozorište se ne gradi samo za sebe, već zbog pažnje publike, gledalaca – istakao je Hejno. - Ova nagrada mi svedoči o tome da su moje predstave bile ocenjivane kroz publiku. Kroz one koji gledaju, a ne od mene. Pretpostavljam da su iza ove nagrade stali znalci, ali, pre svega, publika – oni koji su gledali moje predstave.

Jubilarni festival posvećen je kineskom pozorištu za decu i narednih dana biće izvedene predstave Kineskog nacionalnog pozorišta za decu iz Pekinga i Pozorišne akademije iz Šangaja. Uoči ceremonije otvaranja postavljena je izložba „Živopisne senke i lutke“ Muzeja kineskog pozorišta senki iz Čengdua, najveće svetske riznice ove vrste pozorišnog stvaralaštva.

- Kinesko pozorište za decu biće predstavljeno kroz dramske i lutkarske predstave, demonstracijom veštine majstora pozorišta sa Dalekog istoka. Kroz spoj drevnih tehnika i savremenog stvaralaštva upoznaćete priče koje vekovima razonode i edukuju decu i odrasle i predstavljaju srž kineske kulture i filozofije – najavio je Šu Hong, savetnik za kulturu u Ambasadi Narodne republike Kine u Beogradu.

Otvoren 25. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici 

Na svečanom otvaranju Festivala nastupio je Dečiji crkveni hor „Sveti Roman Melod“, koji je otpevao festivalsku himnu „Pustite decu nek‘ rastu”. Svojim nastupom program je obogatio i OKUD „Mladost“, Subotica, kao i Muzička škola - Subotica, odsek etno pevanje.

Takmičarski program otvorila je poljska predstava "Tiha" Pozorišta za decu Jan Dorman, po originalnom tekstu Maline Przesluge, inspirisana slovenskom mitologijom.

 

Otvoren 25. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici 

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce!

Detaljnu programsku satnicu možete pronaći na ovom linku.

Izvor: Subotica.com
Otvaranje 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Otvaranje 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Otvaranje 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Otvaranje 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Otvaranje 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Otvaranje 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Otvaranje 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Otvaranje 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3055

Povezana vest

Povezane teme

dečje pozorište

bogdan laban

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.