Komentara: 81
Pregleda: 28192

Za ubistvo Zoltana Bukovca petorica osuđena na zatvor od 7-17 godina

05.04.2017. u 16:01h > 17:58
Izvor: Subotica.com
U Višem sudu u Subotici danas je izrečena presuda po kojoj je petorici mladića koji su učestvovali u premlaćivanju 55-godišnjeg Zoltana Bukovca u januaru 2016. godine, a koje je kao posledicu imalo smrt, izrečena zatvorska kazna u trajanju od 14-17 godina, dok je jedini maloletnik u tom društvu osuđen na 7 godina maloletničkog zatvora.
Za ubistvo Zoltana Bukovca petorica osuđena na zatvor od 7-17 godina

Veliko veće Višeg suda u Subotici danas je donelo i javno objavilo presudu kojom je okrivljeni Stefan Loča (1993) osuđen na kaznu zatvora od 17 godina, okrivljeni Mario Bašić Palković (1996) na kaznu zatvora od 15 godina, okrivljeni Marko Pavković (1994) na kaznu zatvora od 14 godina, okrivljeni Ognjen Pavlović (1996. god.) na kaznu zatvora od 14 godina i maloletni okrivljeni I.Č. (1998) na kaznu maloletničkog zatvora od 7 godina, zbog krivičnog dela teško ubistvo pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju u saizvršilaštvu.

GREŠKOM PRETUČEN - Zoltan Bukovac napadnut je, kako se ispostavilo greškom, u noći između 13. i 14. januara 2016. godine na Teslinom naselju. Sa teškim telesnim povredama hitno je prebačen na urgenti prijem u Opštu bolnicu Subotica, isto veče je zbog težine povreda transportovan u Klinički centar Vojvodine u Novi Sad. Iako se na kratko probudio iz kome, tri nedelje od napada izgubio je bitku sa životom.

Kako se navodi u rešenju Višeg suda u Subotici, prilikom izvršenja ovog krivičnog dela, Zoltan Bukovac iz Subotice (1960) lišen je života. Okrivljeni Mario Bašić Palković i Ognjen Pavlović imaju zakonski status mlađih punoletnih lica.

Protiv ove presude pravo žalbe imaju stranke u postupku, što znači da presuda nije pravnosnažna, a o eventualnim žalbama će odlučivati Apelacioni sud u Novom Sadu. Takođe, Viši sud je odlučio da okrivljeni ostaju u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazni zatvora.

Sudeći po reakcijama svih prisutnih, nijedna strana danas nije bila zadovoljna odlukom Višeg suda.

Naime, Više javno tužilaštvo tražilo je da se vinovnici ovog zločina kazne zatvorom od 30 godina, a  da se I.Č., koji je u trenutku izvršenja dela bio maloletan, dosudi maksimalna kazna u maloletničkom zatvoru. Udovica Valerija Bukovac, će kako je rečeno tražiti odštetu.

Sa druge strane, advokat Maria Bašić Palkovića tvrdila je da njen branjenik nije ni bio na mestu zločina i tražila da on bude oslobođen krivice. Branilac Marka Pavkovića, naglašavao je da je on  prvi shvatio da mladići tuku pogrešnog čoveka i zaustavio ih. Advokati su smatrali da momcima treba da se sudi za krivično delo nanošenje teške telesne povrede sa smrtnim ishodom, a ne za teško ubistvo.

Međutim, sudija Ivan Bogosavljev danas je pročitao presudu u kojoj stoji da su mladići krivi za teško ubistvo pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju u saizvršilaštvu. U trenutku krivičnog dela okrivljeni su bili u stanju smanjene uračunljivosti, sem Stefana Loče, čija je uračunljivost bila bitno smanjena zbog afektivne napetosti i alkohemije. Oni su u noći 13. januara jureći drugog čoveka, nasrnuli na Zoltana Bukovca, udarali ga nogama, rukama i pivskom flašom i tako mu naneli povrede po glavi i telu. Nesrećnom čoveku je razbijena glava, nagnječen mozak, polomljene lopatice, polomljena rebra od šestog do jedanaestog, donja vilična kost sa obe strane, izbijeni zubi, polomljen nos, obe jagodične kosti. Po mišljenju suda akteri zločina su bili svesni radnji koje mogu lišiti života nedužnog čoveka, koji je od zadobijenih povreda  preminuo 3. februara.

Okrivljenima u kaznu ulazi i vreme provedeno u pritvoru od 14. januara prošle godina, a po zakonskom osnovu, pritvor im se produžuje dok ne budu upućeni na odsluženje zatvorske kazne. Maloletnom I.Č., dok ne bude upućen u maloletnički zatvor, izrečena je zabrana napuštanja mesta boravka, sa obavezom da se svakog ponedeljka javlja u policiju, a oduzeta mu je i putna isprava.

Za ostvarivanje odšetnog zahteva Valerija Bukovac se upućuje na parnicu.

- Nismo zadovoljni presudom. S obzirom na visinu kazne, pritvor je treba da se izrekne i I.Č. Kazne su morale da budu strožije i sud je morao da dosudi bar minimalni imovinsko-pravni zahtev, s obzirom da je u dokaznom postupku pročitan neuropsihijatrijski nalaz kojim je dokazana visina bolova oštećene – smatra advokat Olivera Jovanić, zastupnik Valerije Bukovac i najavljuje žalbu. -  Sud je previše uzeo u obzir olakšavajuće okolnosti, a pritom, kao što smo uvek govorili, glavni akteri ovog događaja nisu obuhvaćeni postupkom.

Više detalja oko ovog slučaja koji je uznemirio Suboticu, a koji smo pratili u proteklih petnaestak meseci, pročitajte u povezanim vestima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 81
Pregleda: 28192

Povezane vesti

Povezane teme

Viši Sud Subotica

presuda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.