Komentara: 2
Pregleda: 3949

Ugostitelji zadovoljni paketom podrške iz lokala, sledi obraćanje višim organima vlasti

08.04.2021. u 20:00h
Izvor: Subotica.com
Paket mera podrške iz grada u kojem posluju ugostitelji Subotice i Palića oberučke su prihvatili, zahvalili se na razumevanju ali i najavili da njihova borba tu ne staje - sledi obraćanje višim instancama vlasti kako bi pokušali da se izbore za još neke zahteve koje smatraju nužnim za razmotriti i usvojiti.
Ugostitelji zadovoljni paketom podrške iz lokala, sledi obraćanje višim organima vlasti

Predstavnici Grada Subotice saopštili su danas detalje pregovora sa ugostiteljima, odnosno detalje paketa mera, koji se u većoj meri tiču njihove delatnosti, a sve u cilju ublažavanja posledica izazvanih ograničenim poslovanjem, odnosno totalnom obustavom rada u jednom periodu, ali i iznalaženju načina da se ovoj branši omogući da stane na noge i svojim aktivnostima doprinese poboljšanju privredne situacije.

Iako se još uvek ne zna koliko će privrednika podneti zahtev, dragocene mere pomoći gradski budžet mesečno će koštati otprilike deset miliona dinara.

- Cilj nam je da pomognemo našim sugrađanima a jedini naš uslov je da nijedan zaposleni ne dobije otkaz. Posle ovog paketa mera, sešćemo ponovo i razgovaraćemo o tome šta ćemo dalje - rekao je gradonačelnik Bakić prilikom predstavljanja mera.

Prilog: Paket mera za podršku privrednicima i ugostiteljima

Ugostitelji zadovoljni paketom podrške iz lokala, sledi obraćanje višim organima vlasti

S druge strane, nakon današnjeg sastanka, članovi udruženja ugostitelja Subotice i Palića su se saglasili da su pregovori u lokalu uspešno završeni i da je gradsko rukovodstvo izašlo u susret većini zahteva koji su bili na stolu.

- Zahvaljujemo se rukovodstvu Grada Subotice, na čelu sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem, što su u kratkom roku, na osnovu zahteva, a u cilju očuvanja ekonomije i ugostiteljsko-turističke ponude, doneli odluku o paketu mera za pomoć ugostiteljskim objektima - poručuju iz Udruženja. - Naša neformalna grupa trenutno okuplja 97 ugostitelja, koji zapošljavaju oko 900 radnika, a nakon što formalizujemo naše udruženje nastavićemo sa daljim delovanjima u pravcu zahteva prema organima Republike i Pokrajine.

Iz navedenog udruženja ističu da žele samostalno da se predstavljaju, sa akcentom na zaštitu struke i delatnosti, kao i da bude apolitično.

- U cilju zaštite i opstanka struke, ugostitelji su svojim prisustvom podržali inicijativu za normalan rad uz strogo poštovanje sanitarnih mera, kako bi se spasila delatnost, koja je nakon godinu dana restrikcija na izdisaju, preduzeća finansijski iscrpljena, likvidnost je ugrožena, a zaposleni pred biroom - ističu ugostitelji Subotice i Palića - Tražimo da se omogući ono što nam je svima zagarantovano Ustavom, a to je pravo na rad!

Nakon što se izborilo za određene olakšice u gradu u kojom deluju, ovo udruženje prema višim organima vlasti ima drugi set zahteva, u skladu sa upravnim nadležnostima, a to su, za Pokrajinu - da se ukine naknada za odvodnjavanje, odnosno za Republiku da se otpišu doprinosi i porezi u periodu bilo koje sprečenosti obavljanja delatnosti, zatim da se ukinu naknade za SOKOJ i OFPS Fonogram u periodu kada su ugostiteljski objekti bili zatvoreni.

Ugostitelji Subotice i Palića takođe traže umanjenje PDV-a na uslugu hrane i pića na nivo od 5 odsto za vreme krize, a maksimalan iznos da bude 10 odsto kada se okonča epidemija. Traže takođe mogućnost reprograma dugovanja prema EPS-u.

Jedan od zahteva je vrlo specifičan, a tiče se, kako navode, diskriminacije u javnosti.

- Tražimo da ugostitelji i turistički objekti ne budu diskriminisani, kako se često navodi u medijima i javnim nastupima Kriznog štaba da smo isključivi krivci za širenje epidemije - dodaju iz Udruženja.

Očekivano, među zahtevima se našlo i da se omogući puno radno vreme objekata.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3949

Povezane vesti

Povezane teme

ugostiteljstvo

ugostiteljski objekti

epidemiološke mere

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.