Komentara: 4
Pregleda: 3192

Odluke za lokalnu pomoć privrednicima i zvanično usvojene

16.04.2021. u 14:58h
Izvor: Subotica.com
Gradsko veće donelo je danas Odluke, koje je potpisao gradonačelnik Stevan Bakić, po kojima se privrednicima i preduzetnicima koji su bili pod udarom epidemioloških mera od aprila do jula umanjuje zakupnina gradskih prostora, kao i da se tokom leta delimično ili u celosti oslobode naknada koje su nadležnosti lokalne samouprave.
Odluke za lokalnu pomoć privrednicima i zvanično usvojene

Prva odluka je da se zakupci poslovnih prostora u svojini Grada Subotice, kojima je epidemiološkim merama Vlade Srbije bilo zabranjeno obavljanje delatnosti, oslobode od plaćanja 50% zakupnine sa pripadajućim PDV-om za poslovne prostore od 1. aprila do 30. juna tekuće godine. Kako se dalje navodi u Odluci, zakupci koji su oslobođeni plaćanja dela zakupnine, zadužiće se za celokupan iznos režijskih troškova.

Kako je ranije najavljeno, a sada je i formalno usvojeno, pravna lica i preduzetnici, koji iz istih razloga nisu mogli da obavljaju svoju osnovnu delatnost, ili je bilo ograničen rad, mogu da podnesu zahtev za oslobađanje od plaćanja izvornih lokalnih javnih prihoda i to celokupne naknade za korišćenje javne površine za postavljanje stolova i stolica („letnje bašte“) za period 1. april - 31. maj, odnosno 50% umanjenje za period od 1. juna do 31. avgusta.

Osim toga pravna lica i preduzetnici mogu da podnesu zahteve za oslobađanje 50 odsto od naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine, kao 50 odsto naknade za komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru, u oba slučaja za period od 1. aprila do 30. juna.

Dalje se navodi da privrednici i preduzetnici koji spadaju u ovu kategoriju zahtev za otpis izvornih lokalnih javnih prihoda mogu podneti Sekretarijatu lokalne poreske administracije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke (osmog dana od objave u Službenom glasniku).

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 1 nedelju
Komentara: 4
Pregleda: 3192

Povezane vesti

Povezane teme

ugostiteljstvo

korona virus

epidemija korona virusa

ugostiteljski objekti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.