Komentara: 8
Pregleda: 8484

Ugostitelji izneli zahteve

01.04.2021. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Održan je prvi sastanak ugostitelja Subotice i Palića koji ima za cilj formiranje formalnog udruženja, na kojem su, u prisustvu pedeset predstavnika ugostitelja, definisani zahtevi prema lokalnoj smaoupravi, nadležnim organima na pokrajinskom i republičkom nivo.
Ugostitelji izneli zahteve

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, Udruženje želi da se samostalno predstavlja, sa akcentom na zaštitu struke i delatnosti, a da bude i ostane apolitično. U cilju očuvanja ekonomije i ugostiteljsko-turističke ponude, a poštujući Mere za zaštitu zdravlja zaposlenih i korisnika usluge, zahtev upućuju svi prisutni ugostitelji.

U nastavku prenosimo sve zahteve:

* * * * *

- Zakup za letnje terase i bašte da se ukine za celu tekućugodinu, a cena zakupa za 2022. godinu da se vrati na nivo cena iz 2019. godine. Treba uskladiti rast cena zakupa letnjih bašti sa rastom cena zakupa poslovnih prostora, s tim da ne može biti viši od 10% na godišnjem nivou.

- Oslobađanje od plaćanja naknada lokalnih taksi u tekućoj godini i to takse za isticanje firme, naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine, naknade za korišćenje putnog zemljišta i poreza na imovinu.

- Umanjenje cena zakupa poslovnih prostora, gde je zakupodavac Grad. Da se odobri 50% popusta na cenu zakupa. Potpuno ukidanje naknade, odnosno procentualno umanjenje za mesece/dane kada uopšte ne rade ugostiteljski objekti. Smatramo da je ugostiteljski objekat zatvoren i kada se odobri rad letnjih bašti.

- Umanjenje cene komunalnih taksi za Javna preduzeća: Čistoće i zelenilo, Vodovoda, Toplane, Subotica gasa.

Na nivou Pokrajine da se ukine naknada za odvodnjavanje, koje naplaćuje JP Vode Vojvodine. Nadležne institucije na nivou Republike Srbije da ukinu naknade za SOKOJ i OFPS Fonogram u periodu kada su ugostiteljski objekti bili zatvoreni. Umanjenje cena srazmerno broju dana kada je onemogućen rad. Mogućnost reprograma dugovanja prema EPSu.

Zahteva se otpis doprinosa i poreza u periodu bilo koje sprečenosti obavljanja delatnosti. Udruženje traži smanjenje PDV-a na uslugu hrane i pića na nivo od 5% za vreme krize, a maksimalan iznos da bude 10% kada se smiri epidemija.

Dodatno se traži da ugostitelji i turistički objekti ne budu diskriminisani, kako se često navodi u medijima i javnim nastupima Kriznog štaba da smo isključivi krivci za širenje epidemije.

Udruženje zahteva da se omogući puno radno vreme ugostiteljskih objekata.

Okupljenih 50 ugostiteljska objekta ima preko 600 zaposlenih radnika. Očekujemo i ostale ugostiteljske objekte Subotice i Palića da se priključe Udruženju.

Prioritet je vakcinacija zaposlenih u ugostiteljskim objektima.

U cilju zaštite i opstanka struke, ugostitelji su svojim prisustvom podržali inicijativu za normalan rad uz strogo poštovanje sanitarnih mera, kako bi se spasila delatnost, koja je nakon godinu dana restrikcija na izdisaju, preduzeća finansijski iscrpljena, likvidnost je ugrožena, a zaposleni pred biroom.

Udruženje traži da se omogući ono što im je zagarantovano Ustavom, a to je pravo na rad.

* * * * *

Ugostitelji izneli zahtevePotpisnici Zahteva su: Arte del Gusto, Alloro, Elitte Palić doo, Hotel Prezident  Palić, Hotel Patria, Dolce Vita, Royal Crown, Cafe beer, Fabrika burger bar, The Dvorište, Fly, Fontana - Onore, Ku3ik, Jumanji, Ženski štrand, Kafe Priča, Caffe restaurant Renaissance, Pivnica Balkan, 19.Su-Trg& beer, Porto a tim, Novi Bulevar, Borsalino, Denis, Momento, Langoš, Piccolo, Master - NM, Flare Bar, Astonia doo, Srari- Nensi bife, Plaža bar Palić, Music doo, Restoran Spartak, Sax, White Lounge, Hausbrabdt Subotica, Alloro gold, The Code, Woodstock pub, Sur Nada, Vila Viktorija Plus, Kafa bar, Caffe Mini Mignon, Mister giros 24000, Slonček, Road Side, Vremeplov 024, Centar Cafe, Pelivan , Brokat.

Pozivaju se ugostitelji koji žele da budu uključeni u rad Udruženja da pozovu 065/57-53-269 (samo putem vibera) ili izraze interesovanje putem mejla ugostiteljisubotica@gmail.com.

APEL UGOSTITELJA

Podsetimo, deo subotičkih ugostitelja u utorak je održao sastanak sa gradonačelnikom i tom prilikom apelovao da se pronađe način da Grad, u skladu sa mogućnostima, pomogne, pre svega ovoj branši koju predstavljaju, u prevazilaženju posledica krize koja je izazvana epidemijom korona virusa, a koja je najdirektnije uticala kako na njihovo poslovanje, tako i na egzistenciju njihovih zaposlenih, ali i drugih dobavljača u lancu opskrbe i funkcionisanja.li i po bilo kojim drugim pitanjima koja mogu da unaprede položaj ugostitelja u Subotici.

Gradonačelnik Stevan Bakić saslušao je ugostitelje i istakao da je Grad spreman da pomogne u pronalaženju načina da se ugostiteljima, kao i privrednicima koji se bave drugim ugroženim delatnostima, pomogne da prebrode ovaj težak period. Već sutradan konkretan korak je preduzet.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 8484

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.