Komentara: 6
Pregleda: 3116

Privredna aktivnost usporava, najviše otpuštenih radnika iz ugostiteljstva i hotelijerstva

02.04.2021. u 12:00h
Izvor: TV Subotica
Privredna aktivnost usporava, najviše otpuštenih radnika iz ugostiteljstva i hotelijerstva

Epidemija korone i mere koje se donose s ciljem suzbijanja virusa, a koje utiču na privrednu aktivnost, doprinele su tome da se radnici nađu u nepovoljnom položaju, zabrinuti za svoju budućnost i egzistenciju, poručuju iz Saveza samostalnih sindikata Subotice. Kako  dodaju, u kontaktu su sa predstavnicima pojedinih sindikata, a problema ima dosta.

- Oni se pojedinačno rešavaju u razgovoru sa institucijama i preduzećima. Ono što se dešava, jeste da imam osećaj da se privredna aktivnost u Subotici polako usporava i da će ove zemlje, koje su vezane za Suboticu i Srbiju, sigurno doprineti tome da u nekom budućem periodu možda neće biti toliko posla, koliko je bilo pre - kaže Ištvan Huđi, predsednik Saveza samostalnih sindikata Subotice.0

Privredna aktivnost usporava, najviše otpuštenih radnika iz ugostiteljstva i hotelijerstva

Huđi savetuje da zdravlje radnika bude na prvom mestu, jer su se određeni problemi odnosili upravo na nepoštovanje mera prevencije. U jednom preduzeću su se zaposleni po dolasku i odlasku čekirali na jednom mestu, što je dovodilo do stvaranja gužve.

- Kao Sindikat smo sastavili dopis da se to ispravi i, nakon nekoliko dana, to je i urađeno. Što se tiče drugim radnih mesta, moram da kažem i da svest radnika treba da bude na višem nivou i da nose zaštitnu masku, a s druge strane, imate pojedina radna mesta gde, kada stavite masku i kada imate naočare, one se zamagle i ne možete tako da radite kao što ste pre mogli - ističe Huđi.

Kada je poštovanje obaveza iz radnog odnosa u pitanju, Huđi napominje da prigovora nije bilo mnogo. Ipak, poslodavac ima pravo da odlučuje o raspodeli radnog vremena.

- Imate razne mogućnosti kada ste na bolovanju ili nemate dovoljno posla. U Zakonu o radu, ali i u kolektivnim ugovorima o radu, u preduzećima imate mogućnost da radnik bude kod kuće na plaćenom odsustvu ili na godišnjem odmoru ili na preraspodeli radnog vremena. Dakle, postoji dosta mogućnosti za poslodavce, a za radnike je bitno da svakog meseca imaju odgovarajuću zaradu koju su ostvarili na svom radnom mestu. Tako da, oko plata i doprinosa nemamo ozbiljnih prigovora - poručuje Huđi.

U Sindikatu zaključuju da situacija nije dobra, a da su ugostiteljstvo i hotelijerstvo najugroženiji, pa je u ovim sektorima bilo dosta otpuštanja radnika.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 2 nedelje
Komentara: 6
Pregleda: 3116

Povezane vesti

Povezane teme

ištvan huđi

savez samostalnih sindikata subotice

prava radnika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.