Komentara: 27
Pregleda: 8158

U 2017. godini sportiste u Subotici očekuje nastavak radova na infrastrukturi, ali i veći budžet

12.01.2017. u 11:12h
Izvor: Subotičke novine
U 2017. godini sportiste u Subotici očekuje nastavak radova na infrastrukturi, ali i veći budžet

Kao što se to moglo videti kroz tradicionalno proglašenje najboljih sportista u akciji „Sportista godine”, u 2016. godini smo zaista mogli da budemo ponosni na rezultate sportista i klubova iz Subotice. Kako je to nekada ranije i bio običaj, u olimpijskoj godini imali smo naše predstavnike na najvećem takmičenju, ali i medalje. U novogodišnjem razgovoru sa Nemanjom Simovićem, članom Gradskog veća zaduženim za sport i omladinu, upravo se olimpijski rezultati izdvajaju po važnosti, ali nisu jedini koji su obeležili godinu iza nas.

STIPENDIJE – Početkom mandata smo zatekli dug od šest meseci po pitanju stipendija i jedna od prvih odluka novog gradonačelnika Bogdana Labana bila je da se zaostale stipendije izmire. Mislim da je gradonačelnik već tada poslao jasnu poruku da ima nameru da se brine o subotičkim sportistima. U 2017. godini biće podeljeno 45 stipendija. Mesečni iznost biće 4.500 dinara.

– Ovo je jedna od najuspešnijih godina u bogatoj istoriji Subotice. Grad smo olimpijskog šampiona i vicešampiona, a upravo su medalje Davora Štefaneka i Nikole Kalinića obeležile sportsku 2016. godinu. Obojici smo se zahvalili, njihova imena se nalaze na Olimpijskoj česmi. Njihovi rezultati, ali i rezultati drugih sportista poruka su da ćemo i na narednoj Olimpijadi sigurno imati svoje predstavnike. Od mladih sportista sigurno su se Tamaš Kajdoči i Martin Mačković najbolje preporučili za mesto u Tokiju. Uostalom, i sama promocija najboljih sportista Subotice pokazala je da smo grad olimpijskih, svetskih i evropskih prvaka, imamo sjajne pojedince, ali i pogled na sportsku štampu potvrđuje i odlične ekipe. Teško možete naći neku vrstu sporta u kojem nema dobro plasiranih klubova iz Subotice. Na primer, košarkaši se bore za Super ligu, odbojkaši za plasman u viši rang, rukometaši za plejof... Kada pogledamo 2016. godinu, možemo biti itekako zadovoljni, a razloga za radovanje biće i u 2017. godini – ističe Simović na početku razgovora za „Subotičke novine”.

BIĆE BOLJI I TEREN - Glavni teren na Gradskom stadionu je izuzetno loš. Simović ističe da će biti poboljšanja.  – "Problem terena nije problem od juče. Zato smo i u kontaktu sa stručnjacima sa Marakane. Oni će nas posetiti, dati sugestije. Mi smo u međuvremenu, nakon nekoliko godina pauze, obezbedili veštačko đubrivo, kvalitetno seme..."

A da bi sportskih rezultata bilo, potrebno je stvoriti i infrastrukturne uslove za treninge i takmičenja.

– Na početku ovog mandata sam govorio da se razvojna koncepcija oslanja na četiri stuba, realizaciji projekata reflektora za Gradskom stadionu, novog atletskoj stazi, pokrivanju Stadiona malih sportova i balonu na bazenu u Dudovoj šumi. Sredinom novembra novi balon je već postavljen, investicija je iznosila oko 10 miliona dinara, a time je na duže vreme rešen problem. Što se reflektora tiče, posle silnih problema koje smo zatekli, uspeli smo da podignemo sva četiri stuba, u toku su pripremni radovi na elektroinstalacijama, a čeka nas još postavljanje reflektora i povezivanje. Tokom proleća ćemo sigurno imati priliku da pogledamo i prvi meč u noćnom terminu. Na isteku prve godine mandata, biće urađeno već pola posla.

KUGLANJE - Nedavno su predstavnici Kuglaškog kluba Spartak 024 pokrenuli inicijativu da se pronađe rešenje za takmičarsku kuglanu koja nedostaje Subotici. – Poznato je da oni trenutno igraju na kuglani u Bačkoj Topoli. Postoji plan da se na obali Palića uredi akva park, a da među sadržajima bude i kuglana. Možda bolje sačekati to... No, svakako se Spartak 024 nalazi među klubovima koji mogu da računaju na pomoć Grada, a u 2017. godini će moći da računaju na više sredstava nego prethodne godine. Veća sredstva mogu da očekuju i sportska društva osoba sa invaliditetom. i po pitanju renoviranja prostorija...

Kako ističe Simović, Atletski savez Srbije privodi kraju izradu projekta za novu stazu, a potom, kroz saradnju sa Pokrajinskim sekretarijatom za sport i omladinu i Ministarstvom za sport i omladinu, kreće realizacija. Obaveza Grada je da se urade pripremni radovi, skine stara staza i izvrši nivelacija, a potom sledi postavljanje same staze. Projekat je to koji takođe treba da se završi tokom 2017. godine.

– Što se pokrivanja Stadiona malih sportova (klizalište) tiče, s obzirom na to da u budžetu za 2017. godinu nemamo takvu stavku, izvesnije je, međutim, da sa radovima krenemo u 2018. Projekat je gotov, a to je osnovni korak u konkurisanju ka višim organima vlasti. Ima tu i drugih, manjih projekata. U saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za sport i omladinu želimo da postavimo dva nova terena sa tartan podlogom, jedan u OŠ „Jovan Mikić”, a drugi za mlade u Aleksandrovu. U saradnji sa Pokrajinom, uz podršku sekretara za sprot i omladinu Vladimira Bateza, već su, krajem novembra, obezbeđena sredstva od oko 3 miliona dinara za zamenu svih prozora i vrata u sali za fizičko u OŠ „Sveti Sava”.

BUDŽET ZA SPORT u 2017. godini iznositi 77.5 miliona dinara, i u okviru njega se nalaze sredstva za godišnji program klubova, poseban program, Sportski savez Subotice, Savez za školski sport i Savez „Sporta za sve”. Za JKP „Stadion” se izdvaja oko 111 miliona dinara, za završetak radova na postavljanju reflektora opredeljeno je 26,3 miliona dinara, a tu treba dodati još oko 2,5 miliona za stipendije, odnosno za prevoze...

Simović ističe da je izuzetno važna podrška sportu od strane kompletne lokalne samouprave, o čemu svedoči i budžet.

– Naišli smo na razumevanje gradonačelnika i kompletne gradske uprave. Tako je budžet namenjen sportskim klubovima povećan za 6 milina dinara, što je pomak, a porast je i u delu kojim se finansira JKP „Stadion”. Tu su i sredstva namenjena za završetak poslova oko reflektora, tako da, kada se sve sabere, može da se vidi da situacija nije više kao što je donedavno bila, sport se ne nalazi među oblastima koje su zanemarene. Uostalom, u Subotici imamo oko 5.200 registrovanih sportista, to je armija mladih ljudi koja zaslužuje pažnju. Ono si već potvrdili da na svaki vid pažnje vraćaju dobrim rezultatima. Dobro je što imamo dogovor da kontinuitet rasta bude održan i u narednim godinama.

U sportskoj javnosti bilo je dosta prigovora da Sportski savez vodi brigu o samo nekoliko klubova. Simović ističe da to više nikako neće biti slučaj. – "Situacija je mnogo bolja. Izvršene su određene kadrovske promene, a generalni sekretar je sada čovek koji nije član ni jednog sportskog kolektiva, pa samim tim i ne može „vući” više za nekoga nego za ostale. Statut je usklađen sa novim Zakonom o sportu, zatekli smo mnogo nelogičnosti po pitanju zaposlenih trenera i platnog spiska, pa su sada treneri podeljeni u četiri kategorije, da se tačno zna ko je gde i zašto. Takođe, dosta je urađeno"

Konačno, veća davanja za sport znače popravljanje uslova i moguće domaćinstvo velikih takmičenja.

– U 2017. godini Palić je domaćin Univerzitetskog prvenstva Evrope. Sigurno ćemo na taj način popuniti smeštajne kapacitete, sport će doneti novac Gradu, a benefite će imati i VK Palić. Ne želimo da budemo domaćini osrednih takmičenja, nego zaista značajnih. Vodimo ozbiljne pregovore za domaćinstvo nekoliko takmičenja. Jedan od pravaca je i sa Evropskom rvačkom federacijom, a tiče se domaćinstva jednog velikog takmičenja u 2018. godini. U toj saradnji postoji i mogućnost izgradnje nove sportske sale za borilačke sportove, na prostoru između Hale sportova i Studentskog centra.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 27
Pregleda: 8158

Povezane vesti

Povezane teme

subotički sport

nemanja simović

bolji uslovi za sportiste

stadion malih sportova

finansiranje u oblasti sporta

najbolji sportisti subotice

grad sportova

bavljenje sportom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.