Komentara: 0
Pregleda: 2372
Foto

Trake sa suncokretom za veću vidljivost i podršku osoba sa nevidljivim invaliditetom

07.10.2021. u 17:00h
Izvor: Subotica.com
Kao jedno od prvih udruženja u Srbiji koje je dobilo trake sa suncokretom namenjene osobama sa nevidljivim oblicima invaliditeta, Udruženje "ZaJedno" održalo je juče sastanak sa svojim članovima, njihovim roditeljima i drugim zakonskim zastupnicima kako bi im pojasnilo šta ove trake predstavljaju, na koji način mogu da se koriste, te ko i kada može da ih nosi.
Trake sa suncokretom za veću vidljivost i podršku osoba sa nevidljivim invaliditetom

Suncokret se kao znak nevidljivog invaliditeta upotrebljava od 2016. godine, a do danas ga je prihvatio veliki broj razvijenih zemalja, u kojima se koristi na javnim mestima sa velikom frekvencijom ljudi. Kako je objasnila Snežana Maravić, saradnica Udruženja "ZaJedno", nošenje trake, narukvice ili bedža sa suncokretom diskretno ukazuje ljudima iz okruženja da je u pitanju osoba kojoj je potrebna dodatna podrška, odnosno malo više strpljenja i razumevanja.

- Kada vidimo osobu sa motoričkim poremećajem ili osobu u invalidskim kolicima, odmah znamo da treba možda malo da usporimo, damo malo više vremena ili da je propustimo, ali postoji čitav niz drugih vrsta i oblika invaliditeta koji nisu vidljivi, a koji možda toj osobi prave problem u društvenoj sredini i potrebno joj je isto tako više razumevanja, a nema način da skrene pažnju. Tako ove trakice predstavljaju jedan diskretan način da se okruženju skrene pažnja na neku eventualnu vrstu pomoći i podrške koja je potrebna - objasnila je Maravić.

Trake sa suncokretom za veću vidljivost i podršku osoba sa nevidljivim invaliditetomUdruženje "ZaJedno" je među prvim udruženjima u Srbiji u okviru kojeg su osobe sa invaliditetom inicirale nabavku ovih traka, a mogu da se nose oko vrata, u torbi, novčaniku, kao privezak za ključeve ili ranac. Svaka od njih je personalizovana, a kako naglašava Maravić, nošenje trake nije obavezno, već slobodan izbor osobe kojoj je namenjena.

Trake mogu da se dobiju preko Udruženja i na njima se nalazi lično ime i prezime, kao i kontakt telefon osobe kojoj se možete obratiti u slučaju potrebe. O nošenju trake odlučuju isključivo osobe sa invaliditetom ili roditelji deteta sa invaliditetom. Dakle, to je mogućnost i njihov slobodan izbor, a mogu da ih koriste svakodnevno ili povremeno, u situacijama kada procene da im mogu poslužiti. Tako će neko nositi svakodnevno, jer im svaki dan znači, a neko će nositi samo u grupi, da bi se osećao sigurnije ili da bi se roditelji osećali sigurnije u slučaju da se dete izgubi, da zna da ima traku i da može da je pokaže i kome da se obrati - kaže Maravić.

Na posletku, kako dodaje naša sagovornica, trake sa suncokretom imaju za cilj da, kroz povećanje vidljivosti osoba sa invaliditetom i postepenu senzibilizaciju društva, doprinesu razvoju inkluzivne kulture, a ne njihovo obeležavanje i diskriminisanje.

- Naravno da, kada stavite traku, to jeste obeležavanje i mi ne možemo da bežimo od toga da je to obeležavanje. Neki ljudi to tako tumače i negde, s punim pravom, jer kažu da se vraćamo 20 godina unazad, a toliko smo se borili za jednakost i to da nema bilo kakvog etiketiranja ili stigmatizacije. Međutim, ja uvek kažem da to zavisi kako ćemo kao društvo odreagovati, jer ako vidimo osobu sa trakom i ako toj osobi ustupimo mesto, pustimo je preko reda, usporimo u saobraćaju, zadržimo vrata, onda će to imati pozitivne efekte, ali ako vidimo osobu sa trakom i pređemo na drugu stranu ulice ili iskoristimo to da bismo je izvrgli nekom podsmevanju ili javnom prozivanju, onda je ova druga grupa potpuno u pravu i zaista će koristiti diskriminativno i imaće takve efekte - ističe Maravić. -  Budući da je zaživelo u nekim veoma razvijenim zemljama, gajimo nadu da će ovo biti korak ka tome da osobe sa invaliditetom budu vidljivije i da tako, korak po korak, izgradimo jedno inkluzivno društvo u kojem trake možda više neće biti potrebne, nego ćemo svi imati osećaja i dovoljno vremena i strpljenja za osobe kojima je potrebno malo više podrške i ljudskosti, tako da će vreme pokazati ko je bio u pravu od ove dve grupe.

Trake sa suncokretom za veću vidljivost i podršku osoba sa nevidljivim invaliditetomUdruženje "ZaJedno" će u narednom periodu raditi na promociji traka sa suncokretom u javnosti, kako bi se i šira društvena sredina upoznala sa njihovim značenjem i znala kako adekvatno da odreaguje.

Izvor: Subotica.com
Informisanje o značaju "trake sa suncokretom" Informisanje o značaju "trake sa suncokretom" Informisanje o značaju "trake sa suncokretom" Informisanje o značaju "trake sa suncokretom" Informisanje o značaju "trake sa suncokretom" Informisanje o značaju "trake sa suncokretom" Informisanje o značaju "trake sa suncokretom" Informisanje o značaju "trake sa suncokretom"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2372

Povezane vesti

Povezane teme

osobe sa invaliditetom

udruženje zajedno

trake sa suncokretom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.