Komentara: 11
Pregleda: 4136

Oznake sa motivima suncokreta za osobe sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom

18.09.2021. u 12:00h > 20.09.2021. u 17:08h
Izvor: Subotica.com
Udruženje "ZaJedno" i "Autizam Subotica" među prvim su udruženjima u Srbiji kojima su dodeljene trake sa oznakom suncokreta, koja primarno simbolizuje i obaveštava da osoba koja ju nosi ima smetnje u razvoju ili neku vrstu invaliditeta.
Oznake sa motivima suncokreta za osobe sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom

Kako navode u Udruženje za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama „ZaJedno“, cilj i smisao tračica je jednostavan. Ona nosi poruku i obaveštava.

- Kada vidimo osobu sa tračicom oko vrata, to je siguran znak da se radi o nekome ko ima smetnje u razvoju ili neku vrstu invaliditeta, odnosno o osobi koja se neposredno brine o istoj. Tada treba da se ponašamo malo tolerantnije i uviđajnije prema tim osobama, ako im treba pomoć da im pomognemo ukoliko možemo, da ih propustimo u redu u radnji, pošti, banci... - objašnjavaju iz subotičkog Udruženja - Ako vidimo osobu koja nosi tračicu, a prepoznamo kod iste da je uznemirena, sve što treba je da pozovemo broj telefona koji je ispisan na ID kartici koja se nalazi na kraju tračice.

Humanitarna organizacija "Ras", kroz partnerski program sa organizacijom "Hidden Disabilities", promoviše zelene tračice sa printom suncokreta, a koje za cilj imaju da nam ukažu na to da osoba koja nosi tu tračicu ima smetnje u razvoju ili neku vrstu invaliditeta.

- Nošenje trake, narukvice ili bedža sa suncokretima diskretno ukazuje ljudima iz okruženja, osoblju, kolegama, zdravstvenim profesionalcima, da je nekome potrebna dodatna podrška ili malo više vremena - dodaju iz Udruženja "ZaJedno". - Suncokret kao znak nevidljivog invaliditeta upotrebljava se od 2016. godine, a do danas je prihvaćen i prepoznatljiv na većini aerodroma i mesta na kojima se održavaju javni događaji u Velikoj Britaniji, u mnogim supermarketima, na železničkim i autobuskim stanicama, na mestima za razonodu, u zdravstvenim centrima, u policijskim i vatrogasnim stanicama, a sve je veći broj malih preduzeća i organizacija koje prepoznaju. Trake nisu obavezne za nošenje svaki dan, već po potrebi, oko vrata ili u torbi.

Članovi  udruženja "ZaJedno i GU "Autizam" Subotica su među prvima u Srbiji, kojima su dodeljene tračice potpuno besplatno, sa uputstvom o korišćenju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 4136

Povezane vesti

Povezane teme

osobe sa invaliditetom

autizam

udruženje zajedno

centar za autizam

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.