• Pregleda: 3876

SVM pokreće disciplinski postupak protiv svojih odbornika koji su prešli u Mađarski pokret

Saopštenje Press službe Saveza vojvođanskih Mađara prenosimo u nastavku u celosti.
SVM pokreće disciplinski postupak protiv svojih odbornika koji su prešli u Mađarski pokret

U političkom životu Subotice, ali i u istoriji Saveza vojvođanskih Mađara je neprimereno to što se desilo na sednici Gradske Skupština 12. novembra 2015. godine, kada je odbornik Endre Čuso najavio formiranje platforme u okviru frakcije SVM-a, što je neostvarljiva ideja jer dokumenti Saveza vojvođanskih Mađara, a posebno Pravilnik o organizaciji i radu u SVM-u ne daju osnova za mogućnost formiranja platforme, a istovremeno za ovakvo rešenje nema pravnog okvira ni u dokumentima Gradske Skupštine. 

Glasnogovornik, najavivši ovu činjenicu sa govornice, u izjavi za novinare je naglasio da im je cilj i namera dijalog, zajedničko razmišljanje i usaglašeno delovanje. S obzirom da se dijalogom nikako ne može smatrati najava stanja svršenog čina, i zbog toga njihovo ponašanje i oglašavenje je u potpunosti suprotan sa datom izjavom.  

Za ovakav teatralni čin može biti opravdanje glad za privlačenjem pažnje javnosti, ali je to ujedno i razgoličenje pravog razloga za formiranje platforme, što se ogleda u nameri da se naudi autoritetu SVM-a, da se ruši njena sposobnost zastupanja i ostvarivanja interesa zajednice, i da se frakcija i njen rukovodioc dovede u bezizlazno ranjivu situaciju.

Razmatrajući ovakvo stanje svršenog čina, Predsedništvo Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara Subotice je 16. novembra 2015. godine doneo odluku o iniciranju i predlaganju pokretanja disciplinskog postupka u skladu sa prvim stavom člana 2. Pravilnika o disciplinskom postupku u Savezu vojvođanskih Mađara protiv Endre Čuso, Dr. Zoltan Devavari, Ervin Ištvan, Ištvan Haško, Pal Javor, Ilona Husak-Hof, Laslo Ubori, Jožef Hužvar, i Dr. Marta Kovač Torok, jer je Predsedništvo Subotičkog Gradskog odbora ubeđeno da su navedeni sa ovom inicijativom ispunili sve elemente disciplinskog prekršaja iz prvog stava člana 3. Pravilnika o disciplinskom postupku, a svojim ponašanjem su učinili povrede iz Statuta Saveza vojvođanskih Mađara navedenih u tačci 1 i 2 prvog stava člana 14., odnosno u drugom stavu člana 54.   

Predsedništvo SVM-a je na sednici od 16. novembra 2015. godine razmotrio ovu inicijativu i predložio je Disciplinskoj komisiji da sprovede postupak.

Predsedništvo gradskog odbora SVM u Subotici je istovremeno svesno i činjenice da pravi razlog ovog postupka je bilo slabljenje SVM-a, i njene sposobnosti za ostvarivanje političkih interesa zajednice Mađara u Subotici. Baš zbog ovakve situacije, suprotno gradonačelniku Subotice mađarske nacionalnosti koji dajući snažnu podršku stvaranju platforme samo je prividno naklonjen jedinstvu i dijalogu, Predsedništvo Gradskog odbora SVM-a u Subotici, u cilju ostvarivanja pravih interesa svih građana grada, tako i građana pripadnika mađarske nacionalne zajednice, želi da pomogne Jene Maglaiju, da grad lokalne izbore ne dočeka u stanju političkog haosa.

Izvor: Savez vojvođanskih Mađara (SVM)

povezane teme

15
Vesko Odgovori
Vi sto ste pre dve godine rusili izabranu vlast po volji građana, sami se urusavate. Da vas malo
podsetimo, u bivsoj vlasti ste i vi ucestvovali i koristili beneficije, a udruzili ste sa jos gorima, samo
da vas kadar bude gradonacelnik. Jedino vas moze spasiti Laslo Đula, sa cijim je glasom izglasan
budzet.
maslacak Odgovori
madjarski pokret je izmanipulisao odbornike u skup.grada a predhodno ih nisu upoZorili da krse statut stranke i da mogu disciplinski da ih kazne izbacivanjem iz stranke.Eto takvim trikovima se sluze da naivne neupucene poslanike vrbuju ,To sve rade po sistemu yavadi pa vladaj a naivni ce platiti cenu,sajnos
rax Odgovori
a ja bih najvise volela da se madjarski pokret registruje kao stranka, da predsednik bude tamas korhec, tako bi madjari dobili stranku za koju bi rado glasali. istvan pastor nikada nije bio neka energija madjara, mogao bi u penziju, a bogame i njegov sin, naravno ne u penziju. dosta, svih politicara 4 godine, to vazi za sve politicke partije. u normalnim drzavama uglavnom tako i biva, ovi nasi se menjaju do penzije, kao np. jedan ds-kadar, od pionirskih dana pa sve do danas. sve moguce partije i podpartije, gde se mogu uzeti neki novci, ovi nasi predju, samo da ne moraju raditi nista, bas mi je drago sto ce ovi na disciplinski, tako ce pastor sebe da smesti sa politicke scene. ds je to vec u kompletu uradio, bar u subotici, cankova partija sama sebe naziva liderom u vojvodini, a nema 100 pristalici u celoj pokrajini. hvala bogu, svi oni treba da se promene, valjda ce jednog dana i narodu svanuti!
punisher Odgovori
pa Pastoru je vreme i isteklo, kao i svim matorcima, treba pustiti mlade obrazovane da vode narod a ne neki koje su juce radnici isterali iz kombinata jer je bio toliko dobar
Suboticanin Odgovori
Znači, letece perje!
рт Odgovori
Технички гледано , Ендре је изабран за # гласноговорника# ( како се у тексту шеф оркестра изразио , jeр очигледно је текст његов и само његов) , из два разлога . Први је што је поодавно од врха изабран за јастреба своје странке , а други што нико са касније озбиљнијим аспирацијама не жели да формално повуче тај потез. То је како ми се чини са техничке стране. А суштинске ? E ту падају где је и већина пре њих пала , а и после њих ће! Ускочисмо у воде вишепартијског система , а да нисмо зрели ни способни да прихватимо ни Д од демократије .
Pajo Odgovori
Vesko kako su to srusili izabranu vlast po volji građna?
drp trejd Odgovori
U suboticom zatvoru ima dovoljno mesta da prihvati sve preletace letace sitne i krupne lopove
štaraditebre Odgovori
Pajo, srušili su tako što su napravili koaliciju sa SNS-om i Hrvatima, tako da DS nije više imao većinu u skupštini, već je većinu imala ta koalicija, koja je onda smenila Modesta Dulića. Izborna volja građana Subotice bila je sasvim drugačija. Tako se još jednom pokazalo koliko su nebitni i izbori i građani. Mi smo samo publika, a vlast su samo pohlepni, i bivši i sadašnji i budući, koje nije briga za građane ni za grad. Briga ih je za novac, za novac, a osim toga i za još novca.
earthworker Odgovori
pastori su istroseni recidiv proslosti! samo kad ni kasza nije video robije tek ova gospoda nece.
mikulence Odgovori
odbornici iz VMS koji su formirali posebnu odbornicku grupu zaboravljaju da u parlamentu grada ne predstavljaju sebe kao privatno lice iako imaju poslanicku samostalnost nego predstavljaju i ostale madjare iz stranke i nije moralno da svojim ponasanjem ugroze vlast i uticaj VMS u parlamentu Subotice.Zaboravljaju cinjenicu da su u parlament stigli tako sto su svi clanovi VMS glasali za to a ne sto im je deda ostavio to placeno odbornicko mesto
Veteran Odgovori
Providna igra,gospodo mađari!Znate da se bliže izbori,pa po scenariju DOS-a,na izbore u više kolona,a nakon izbora,ponovo svi u isti tabor,tj,narodu na grbaču,ali to je demokratsko dostignuće!
Vesko Odgovori
Da se ne raspadnete kao cantavirska i druge zadruge i kombinati, gde ste vi imali upliva.
Zaigra mecka pred svacijim vratima.
hej haj Odgovori
ovde je neka racunica u pitanju;niko bez interesa ne okrece ledja stranci pogotovo kada istu tu stranku zastupa kao odbornik 4 god.
Sandor Odgovori
uopste me nije briga za njih , ni dosad nisam glasao za njih a necu ni ubuduce . a za preletace pogotovo ne. mnogi od njih ni jednom nisu trazili rec za govornicom u lokalnom parlamentu .ocigledno da sede tamo samo iz koristoljublja .
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.