Komentara: 15
Pregleda: 4542

SVM pokreće disciplinski postupak protiv svojih odbornika koji su prešli u Mađarski pokret

17.11.2015. u 15:52h
Izvor: Savez vojvođanskih Mađara (SVM)
Saopštenje Press službe Saveza vojvođanskih Mađara prenosimo u nastavku u celosti.
SVM pokreće disciplinski postupak protiv svojih odbornika koji su prešli u Mađarski pokret

U političkom životu Subotice, ali i u istoriji Saveza vojvođanskih Mađara je neprimereno to što se desilo na sednici Gradske Skupština 12. novembra 2015. godine, kada je odbornik Endre Čuso najavio formiranje platforme u okviru frakcije SVM-a, što je neostvarljiva ideja jer dokumenti Saveza vojvođanskih Mađara, a posebno Pravilnik o organizaciji i radu u SVM-u ne daju osnova za mogućnost formiranja platforme, a istovremeno za ovakvo rešenje nema pravnog okvira ni u dokumentima Gradske Skupštine. 

Glasnogovornik, najavivši ovu činjenicu sa govornice, u izjavi za novinare je naglasio da im je cilj i namera dijalog, zajedničko razmišljanje i usaglašeno delovanje. S obzirom da se dijalogom nikako ne može smatrati najava stanja svršenog čina, i zbog toga njihovo ponašanje i oglašavenje je u potpunosti suprotan sa datom izjavom.  

Za ovakav teatralni čin može biti opravdanje glad za privlačenjem pažnje javnosti, ali je to ujedno i razgoličenje pravog razloga za formiranje platforme, što se ogleda u nameri da se naudi autoritetu SVM-a, da se ruši njena sposobnost zastupanja i ostvarivanja interesa zajednice, i da se frakcija i njen rukovodioc dovede u bezizlazno ranjivu situaciju.

Razmatrajući ovakvo stanje svršenog čina, Predsedništvo Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara Subotice je 16. novembra 2015. godine doneo odluku o iniciranju i predlaganju pokretanja disciplinskog postupka u skladu sa prvim stavom člana 2. Pravilnika o disciplinskom postupku u Savezu vojvođanskih Mađara protiv Endre Čuso, Dr. Zoltan Devavari, Ervin Ištvan, Ištvan Haško, Pal Javor, Ilona Husak-Hof, Laslo Ubori, Jožef Hužvar, i Dr. Marta Kovač Torok, jer je Predsedništvo Subotičkog Gradskog odbora ubeđeno da su navedeni sa ovom inicijativom ispunili sve elemente disciplinskog prekršaja iz prvog stava člana 3. Pravilnika o disciplinskom postupku, a svojim ponašanjem su učinili povrede iz Statuta Saveza vojvođanskih Mađara navedenih u tačci 1 i 2 prvog stava člana 14., odnosno u drugom stavu člana 54.   

Predsedništvo SVM-a je na sednici od 16. novembra 2015. godine razmotrio ovu inicijativu i predložio je Disciplinskoj komisiji da sprovede postupak.

Predsedništvo gradskog odbora SVM u Subotici je istovremeno svesno i činjenice da pravi razlog ovog postupka je bilo slabljenje SVM-a, i njene sposobnosti za ostvarivanje političkih interesa zajednice Mađara u Subotici. Baš zbog ovakve situacije, suprotno gradonačelniku Subotice mađarske nacionalnosti koji dajući snažnu podršku stvaranju platforme samo je prividno naklonjen jedinstvu i dijalogu, Predsedništvo Gradskog odbora SVM-a u Subotici, u cilju ostvarivanja pravih interesa svih građana grada, tako i građana pripadnika mađarske nacionalne zajednice, želi da pomogne Jene Maglaiju, da grad lokalne izbore ne dočeka u stanju političkog haosa.

Izvor: Savez vojvođanskih Mađara (SVM)
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 4542

Povezane vesti

Povezane teme

savez vojvođanskih mađara

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.