Komentara: 25
Pregleda: 4656

Maglai: Nasilno izbacivanje devet odbornika iz SVM loša odluka

03.12.2015. u 15:03h
Izvor: Agencija "Beta"
Gradonačelnik Subotice Jene Maglai ocenio je danas kao lošu odluku o izbacivanju devet odbornika iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), koji su unutar odborničke grupe SVM formirali frakciju Mađarskog pokreta.
Maglai: Nasilno izbacivanje devet odbornika iz SVM loša odluka

"I na predsedništvu SVM sam rekao da sam protiv pokretanja disciplinskog postupka protiv devet odbornika stranke i mislim da je to veoma loša odluka", rekao je Maglai za agenciju Beta. Prema njegovim rečima, pokušaji rešavanja problema silom neće dovesti do poboljšanja stanja.

Maglai je dodao da je unutar skupštinske većine dogovoreno da se u naredne dve nedelje izglasa budžet i da oko toga ne bi trebalo da bude ozbiljnijih problema.

Na pitanje smatra li da u narednom periodu može doći do rascepa unutar SVM, Maglai je rekao da sada "niko ne može da kaže šta će biti".

SVM je doneo odluku o isključenju iz stranke devet članova nevladine organizacije Mađarski pokret, koji su sredinom novembra osnovali frakciju tog pokreta unutar odborničke grupe SVM-a, potvrdio je juče za agenciju Beta jedan od predstavnika frakcije Zoltan Devavari.

On je rekao da je odluku o isključenju donela Disciplinska komisija SVM-a i dodao da će se na nju žaliti, jer u statutu SVM-a nije navedeno da članovi stranke u isto vreme ne mogu biti i članovi civilnih organizacija.

Haško: SVM bi isključio i Maglai Jenea da je imao hrabrosti

Jedan od isključenih odbornika SVM, Ištvan Haško, na pitanje da li će se ovakve sankcije primeniti i na gradonačelnika Maglai Jenea, koji je jedan od osnivača nevladine organizacije Mađarski pokret, Haško u izjavi za RTV City kaže da bi SVM to da davno učinio da je imao hrabrosti.

SVM sada broji 7, umesto dosadašnjih 16 odbornika u Skupštini čime su odnosi snaga značajno poremećeni. Raskol unutar ove stranke koji se već duže vreme predviđa čini se da dostiže svoj vrhunac.

Korhec: Mađarski pokret učestvuje na predstojećim izborima?

Da li će aktuelni gradonačelnik, koji je, podsećamo podržao frakciju Mađarskog pokreta, takođe biti  isključen dok obavlja funkciju, ili će to biti učinjeno kada mu istekne mandat, zavisiće od interesa i dogovora koji prevazilaze okvire Grada. Sudeći po izjavama jednog od osnivača pokreta, Tamaša Korheca, sva je prilika da će ova civilna organizacija biti učesnik na sledećim izborima, što može dovesti do definitivnog razdora u političkom životu Mađara.

Izvor: Agencija "Beta"
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 25
Pregleda: 4656

Povezane vesti

Povezane teme

svm

savez vojvođanskih mađara

jene maglai

mađarski pokret

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.