• Pregleda: 10675

Subotica ne odustaje od poreskih prijava

Postupak podnošenja poreskih prijava, koji je obavezan za sve Subotičane koji imaju nekretnine u svom vlasništvu, neće biti obustavljen, a lokalna samouprava će zatražiti da se preispita plaćanje naknade za odvodnjavanje, izjavio je gradonačelnik Subotice Jene Maglai.
Subotica ne odustaje od poreskih prijava

Upitan zašto je Subotica jedan od retkih gradova u kojima svi obveznici ponovo moraju podnositi prijave, zbog čega se stvaraju gužve, kako u Gradskoj kući, tako i po mesnim zajednicama, Maglai je rekao da je takvu odluku donela Skupština grada u novembru prošle godine, tako da je ona obavezujuća.

U međuvremenu je, po njegovim rečima, rok za podnošenje prijava produžen sa kraja marta, na kraj juna, a ako bude potrebe taj rok će i nakon toga biti dodatno produžen.

"Neće biti kažnjavanja po tom osnovu, ako neko nije podneo poresku prijavu, čak ćemo i produžiti rok posle 31. juna, ako bude potrebe. Što se tiče poljoprivrednog zemljišta, gledaćemo da maksimalno pojednostavimo proceduru, rekao je Maglai gostujući na lokalnoj Ju eko televiziji.

On je kategorično odbacio mogućnost obustavljanja ovog postupka, s obrazloženjem da "svaka uređena sredina mora imati uređen sistem plaćanja poreza.

"Smatram da svaki naš član zajednice, prema svojim obavezama i mogućnostima treba da doprinosi opstajanju i razvoju ove zajednice. Da bi to postojalo, moramo imati tačnu evidenciju poreskih obveznika i obaveza, rekao je Maglai.

On smatra da je neprimereno da neki sugrađani uredno izmiruju svoje obaveze po pitanju poreza, a neki ne izmiruju, a samim tim i ne doprinose zajednici, jer se od tih poreza finansira zdravstvena, socijalna zaštita, obrazovanje i predškolske ustanove na lokalnom nivou. Iz tog razloga, dodao je Maglai, prvi put u istoriji Subotice objavljeni su spiskovi pravnih i fizičkih lica, odnosno preduzetnika koji na osnovu javnih prihoda lokalnoj samoupravi duguju više od 715 miliona dinara.

Što se tiče poreza na poljoprivredno zemljište, koji će biti mnogo veći u odnosu na prethodni period, gradonačelnik Subotice je, uz konstataciju da je te izmene utvrdila republička Skupština, rekao da ne zna da li je on među najvećima u Srbiji.

Do prošlogodišnjih izmena zakona o oporezivanju, porez na zemljište je bio toliko mali da je bilo neisplativo štampati rešenja i slati uplatnice, a od ove godine poljoprivrednici će za najbolje zemljište plaćati 3.270 dinara poreza po hektaru, dok će porez na lošije zemljište biti upola manji.

"To je jedna od onih alatki sa kojima su pokušali da zamene ono što su ukinuli lokalnim samoupravama. Ukinuti su mnogi prihodi i velikim delom i transferna sredstva i sada su na ovom porezu pokušali da nadomeste te izgubljene prihode lokalnim samoupravama, rekao je Maglai.

Gradonačelnik Subotice je ocenio da u ovom slučaju problem ne predstavlja visina poreza, već naknada za odvodnjavanje, i najavio da će zatražiti ukidanje tog nameta s obrazloženjem da u Subotici nema nikakvog odvodnjavanja.

"Naši vlasnici poljoprivrednog zemljišta plaćaju nešto za šta ne dobijaju nikakvu protivuslugu i najverovatnije će Grad Subotica inicirati u skorijem vremenu kod nadležnog državnog organa da se preispita plaćanje naknade za odvodnjavanje, jer smatramo da za onu uslugu koja se ne pruža ne treba ništa da se plaća, rekao je Maglai.

Izvor: Agencija "Tanjug"

povezane teme

25
Milan024 Odgovori
...samo se vi igrajte sa strpljenjem ovog opljackanog naroda. Ukrajinski scenario vam Sledi , na jesen, živi bili pa videli!
Vesko Odgovori
Prvo resite one koji su pokupovali nasa preduzeca i kombinate,po mizernim cenama,a raju ostavite
na miru.Bolje prvo ispitajte kako su se neki suboticani obogatili u poslednjih 20. i nesto vise godina.
nena Odgovori
I put do pakla popločan je najboljim namerama. Građanska odgovornost može se utvrditi samo sveobuhvatnom kontrolom imovine na terenu od straneporeske policije.
juli Odgovori
Organizacija je veoma losa u MZ! Jedna sluzbenica Iiobradila je do 12 casova samo 10 prijava!
dosta! Odgovori
ok prihvatam novi sistem oporezivanja. ali da ja idem i da se sam prijavljujem e to ne dolazi u obzir!!! pa taman dobio astronomsku kaznu. cemu gomila zaposlenih bezposlicara u administraciji? lepo neka uzmu vade podatke, obracunavaju posalju resenje i ja cu da uplatim. ali da sam sebe prijavljujem nema sanse!
Milan Odgovori
Slažem se sa gradonačelnikom Maglaijem i zaiste neophodno je da svi građani koji imaju imovinu prijave i plaćaju porez. I do sada sam plaćao uredno porez na imovinu, nisam oduševljen što ću morati da podnosim tu prijavu ali nadam se da kada jednom prijavim to ubuduće neću morati osim ako se nešto promeni na toj imovini. I od svih drugih sugrađana očekujem du budu pošteni i uredno plaćaju porez, jer to je osnova uređenog života u jednoj zajednici.
dj hamer Odgovori
Milan024
U potpunosti se slažem stobom jer narod je toliko puta bio prevaren.Samo se izmišljaju neki nameti da narod više nema odakle da to sve plaća.Samo kada ti njima treba da platiš nešto onda su vrlo ažurni i samo prete nekim tužbama i prinudnom naplatom, a oni koji duguju 700 miliona dinara na ime poreza to ništa, njima niko i ništa nemože.
Ljuti Suboticanin Odgovori
E pa necu da podnosim prijavu.
I da necete mozda da me kaznite zbog toga
DOLE BAGRO !!

Znate li sta znaci UA ?
savest Odgovori
Aleluja!!! Napokon je priznato da je ovo maltretiranje poštenih gradjana koji plaćaju porez doneto po OPŠTINSKOJ odluci, a ne "odozgo". Jurite one koji ne prijavljuju. Na kraju krajeva, mogli biste da iskoristite već, napokon, tu komunalnu policiju koja se vozika i šećka za radnoga vremena, da obilazi prijavljenu imovinu (ako sme, a trebalo bi da sme, obzirom koliko su platili za zapošljenje...sve se sazna) pa da i ona bude od koristi i zaradi svoj dohodak. Zašto kinjite one koji prijavljuju i plaćaju sve, po hiljadu puta, da se osećaju kao kriminalci zbog onih koji apsolutno nemaju nameru da prijave imovinu, ili joj, potplaćujući, friziraju vrednost? Ko treba da se stidi i trpi? Pošteni gradjani koji plaćaju i za kućni broj, ili oni koji imaju bazen, dvorište, a imaju "ljude na pravim mestima"? I posle vam je djavo kriv što gubite funkcije. Ako niste u stanju da radite kako treba, da bi sačuvali svoje i ime svojih predaka, ako vam nije stalo do svoga, SKINITE NAM SE VIŠE, jer, kao što rekoh, djavo uvek dolje po svoje, od kako je pravde i veka. Nije pretnja, nego PRAVDA, koja UVEK sustigne, pa sad mirno spavajte...jer...
drp trejd Odgovori
Moguce da maglai uskoro izgubi titulu gradonacelnika posle 1 maja
Suboticanin Odgovori
Gde ima jos da se hektar placa zajedno sa odvodnjavanjem (izmisljeno) 5000 dinara dali vi znate kolko je to opterecenje za one koji obradjuju zemlju.

Maglai ce nas ODERATI kao i svi njegovi (SVM) predhodnici, Kasa, Ispanovic, Kucera.
Ovo nema veze sa nacionalnoscu, vec sa njihovom politikom, drpaj narod.
Miki Odgovori
"Neće biti kažnjavanja po tom osnovu, ako neko nije podneo poresku prijavu, čak ćemo i produžiti rok posle 31. juna,

OOOOOOOO LJUDI, OTKAD JUN IMA 31 DAN????????? KAKVI SU OVO MOZGOVI, USKORO CE I NOVA GODINA DA BUDE 38. AVGUSTA, OVIM VRLIM STRUCNJACIMA JE SVEJEDNO...verovatno kad bi trazili da nabroje mesece, rekli bi da u kalendaru stoji januar, februar, utorak, jul, decembar i sreda....
Realan Odgovori
"Smatram da svaki naš član zajednice, prema svojim obavezama i mogućnostima treba da doprinosi opstajanju i razvoju ove zajednice. Da bi to postojalo, moramo imati tačnu evidenciju poreskih obveznika i obaveza, rekao je Maglai."
Pa i do sada ste imali evidenciju! Sada se prave glupi pa kao ne znaju ništa!
Zašto gnjavite ljude! Idite i uterujte poreze od tajkuna koji ne plaćaju poreze! Njih ne dirate je li!?
Govorili ste da je prethodna vlast bila loša. Izgleda da će te ih vi premašiti.
fifi Odgovori
Da ukrajinski scenario sledi uskoro... Jedva cekam.. Spremne su pistaljke...
earthworker Odgovori
evo popunio uredno sve papire pa zakacio macku na rep i zamolio ga da vam odnese na noge u gradsku kucu.
Vesko Odgovori
SAmo kad ste odustali od borbe protiv pljacke u korupcije u vasim redovima i strankama.Znaci tako,
samo vi platite poreze,po starom i novom sistetmu,a po vasoj proceni koju ce te nam odmerite,za
stanove u kuce u kojima stanujemo,a godinama ih ne mozemo odrzavati kako treba,jer nemamo
sredstava za to,pa i za obicno krecenje i molovanje.Da vam na tacni odnesemo odrezak,da prema
vama izmirujemo obaveze,da bi vi jos lagodnije ziveli.Idite u dolinu lopova i kod oni koji imaju velike
vile sa bazenima,a ne da derete kozu obicnim građanima.Hocete li oporezovati i kontejnere,jer su neki
prinuđeni da malo duze vremena provode na tim lokacijama.
rus Odgovori
Podrzavam ne prijavljivanje,sve imaju na gotovo pa nek pogledaju,svako moze da vidi od svakog gradjana imovinu,sto je onda njima tesko da to urade i oce sve na gotovo.
Takodje podrzavam i ovo za odvodnjavanje,mada isti djavo prvo nam uzeli jos jedno odvodnjavanje pa sad kao ukinice samo se nece zvati odvodnjavanje nego porez,sta cemo mi dobiti od toga,oce ocistiti kanal tako da zaraste posle pola godine opet a niko ni ne navodnjava? ili ce nam poravnati puteve a doci neki ko zna odakle zasejati repu i sve unistiti,ili ce se pak neko setiti da bi mogao i atarski put da se asvaltira i da se zabrani reparosima i slicnima da ga unistavaje i da ti ljudi snose posledice ukoliko to ucine....mislim da od toga nema nista,bitno da se plati kazna za blato na putu a sto se ne moze izaci iz atara jer nisu u stanju da stave 20m asvalta to nikom nista.
Matija Odgovori
Uplatnica za prvi kvartal 2014 god.za porez na kuću mi je uvećana na prošlu godinu za više od 40%a prijavu još nisam ni podneo,pitamse na osnovu čega,kada po mojoj računici možda treba da bude manji porez zato što po novom obračunu poreza balkoni i terase ne ulaze u obračun poreza ai za garažu koja je u prizemlju kućetreba da je porez manji nego za stambeni deo.Pitam poresku upravuZAŠTO?
mad max Odgovori
nije problem da treba porez platiti ali treba da svatite da vec judi nemaju od cega da plate ili nemaju posao ili ako ima toliko zaradi koliko pojede!!!! NEMA OD CEGA DA PLATIMO
Alvatna Odgovori
Lakse je naplatiti svojim građanima,nego kriminalcima,pardon "postenim" biznismenima.
titov omladinac Odgovori
Pa ni za iznos poreza se ne dobija nikakva protivusluga. Izuzev ako u to spada i nerad u Gradskoj kući: pogledajte kada činovnici ujutro stižu na rad, koliko nerešenih brda predmeta imaju po stolovima, i kada odlaze sa rada. Koliko je to radnih sati dnevno?
darijus Odgovori
Veću glupost i budalaštinu skoro nisam čuo a ni pročitao.Svake godine kako se ćefne gradskoj skupštini tako ćemo stajati u kilometarskim redovima jer je to njihov hir,lično ja neću ni u ludilu a ni u bunilu biti jedan od tih.Gdine Maglai na vašu opasku da bi svaki gradjanin trebao da plaća porez i da je neprimereno neplaćati,molim vas da isto tako primite kznanju da je neprimereno biti nezaposlen i imati mala primanja.
grande Odgovori
Kao što sam nedavno rekao, da nemam nameru prijavljivati nešto, što je već uredno prijavljeno, a izgradjeno je pre ravno 44 godine, dakle ovoliko vremena se i vodi u evidencijama Gradske kuće, i zaveden je i poslednji milimetar stana u zgradi, a dovoljno je samo baciti pogled na monitore silnih kompjutera u istoj zgradi i uveriti se da tamo postoje i informacije o mojoj visini, težini, broju zuba i vlasi na glavi... Inače, veoma me interesuju sankcije za neispunjavanje ove "obaveze", a goson gradonačelnim, budući da je pravnik u skupom svilenom odelu, valjda zna, po kojim će to zakonima da se sudi onima, koji nemaju nameru da daju gradskim vlastima ono što gradska vlast već poseduje?
BOJKOT Odgovori
Ljudi, ovo moramo masovno bojkotovati!
BOJKOT!

Dobili smo već prve uplatnice za porez ove godine. Platio sam, i platiću sve što stige.
Ja sam svoju obavezu ispunio.
S obzirom da znaju lepo da izračunaju porez, zaključujem da imaju sve podatke.
Ne razumem i neće niko uspeti da mi objasni, zbog čega trebam ponovo nositi iste papire i maltretirati se po šalterima.
branko Odgovori
stvarno smo dobili reformsku lokalnu vlast.reforma pp2 obrasca sa naravno vecim nametima.genijalci, europejci, nema sta.isti kao predhodnici, samo sto ovi oprastaju supe, terase i svinjce.merak im je pao na podrume i ostave.stopa maximalna, 0.4 posto.
za mnogo blaze propuste se ljudi u normalnom svetu organizuju i razbucaju-smene bagru koja se usudi da na ovu bedu uvodi ovolike namete, jedino smo mi u srbiji a narocito u subotici nemi i autisticni.kao da ce to neko drugi platiti a ne ova sirotinja
lepo nam je sa ovom i predhodnom lokalnom i republickom administracijom, tako nam i treba kad smo nikakvi.dok je tako, spasa nema za nas, neka nam je svevisnji u pomoci.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.