Komentara: 0
Pregleda: 5099

Sutra počinje 19. Festival evropskog filma Palić (2012)

13.07.2012. u 14:40h
Festival evropskog filma "Palić 2012", jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, počinje u subotu i trajaće do 20. jula na više lokacija palićkog jezera i u Subotici.
Sutra počinje 19. Festival evropskog filma Palić (2012)

Na Letnjoj pozornici koja se nalazi u centru rustičnog parka kraj palićkog jezera i važi za jedan od najlepših bioskopa na otvorenom u celoj Srbiji, biće i ove godine prikazana najrelevantnija evropska ostvarenja u Glavnom takmičarskom programu.

Za sedam dana trajanja 19. po redu festivala, biće prikazano osamdesetak filmova, od kojih će desetak imati svoja prva prikazivanja nakon Kanskog, Berlinskog ili Festivala u Roterdamu.

Festivalski program čini devet filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi švedski film, Novi mađarski film, Eco Dox i Dečji program.

Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa biće dodeljene nagrade - Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a biće dodeljena i Specijalna nagrada žirija.

O najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa u okviru kog će biti prikazano 14 ostvarenja odlučivaće žiri Festivala u sastavu: Mira Furlan, Gabriele Kranzelbinder, Aleksandra Dalstruom, Ahmet Bojacioglu i Bojan Ž. Bosiljčić.

Žiri će dodeliti Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a biće dodeljena i Specijalna nagrada žirija.

Međunarodni žiri kritike koji će dodeliti Nagradu za najbolji film iz selekcije Paralele i sudari čine: Verena von Stackelberg, izdavač i distributer iz Berlina, Marko Kostić, filmski reditelj i kritičar iz Beograda i Dean Kotiga, filmski kritičar iz Motovuna.

Prestižnu nagradu "Aleksandar Lifka“, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, ove godine su dobili francuski glumac, reditelj i producent Žan Mark Bar i srpski kompozitor i muzičar Zoran Simjanović. Laureatima će nagrade biti uručene na festivalu.

Umetnički savet Festivala nagradiće evropskog filmskog autora nagradom Underground Spirit za izuzetno umetničko stvaralaštvo na polju nezavisnog filma.

Dobitnik nagrade Underground Spirit 2012. za izuzetan rad na polju nezavisnog filma i jedinstvenu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova filmske industrije je škotski reditelj norveškog porekla Jern Utkilen.

Sutra počinje 19. Festival evropskog filma Palić (2012)

Tokom 19. Festivala evropskog filma biće predstavljene i dve nove publikacije Festivala - "Kratak pregled istorije filma u Vojvodini - Prvi deo (1896 - 1941)" profesora dr Dejana Kosanovića i "Filmska lica Subotice" filmskog reditelja Zoltana Šifliša.

Ovogodišnji festival pratiće i debate i radionice. Iako je bilo najavljeno, Lord Entoni Gidens je zbog zdravstvenih problema sprečen da prisustvuje ovogodišnjem Festivalu i debati “Klimatske promene i politika”.

Sutra počinje 19. Festival evropskog filma Palić (2012)

Festivalske žurke

15.07. Perpetuum mobile - Mala Gostiona (Palić)
16.07. Švedsko veče – ABBA TRIBUTE (NS) - Mala Gostiona (Palić)
17.07. Makao (BG) - Mala Gostiona (Palić)
18.07. Karaoke Party - Riblja čarda „Kapetanski rit“ (Muški štrand)
19.07. Gabor Lengyel Retro Party Bend - Mala Gostiona (Palić)

Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 5099
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

program palićkog festivala

zlatni toranj

palićki toranj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.