Komentara: 1
Pregleda: 2552

Pet filmova iz Kana na 19. festivalu na Paliću

14.06.2012. u 19:32h
Izvor: RTV
Festival evropskog filma na Paliću biće održan 19. put od 14. do 20. jula sa više od 60 ostvarenja u takmičarskim i pratećim programima, najavio je danas predsednik Saveta festivala Branislav Lečić.
Pet filmova iz Kana na 19. festivalu na Paliću

Uz sve materijalne teškoće, koje su redovne, a u aktuelnom periodu još i veće, uspeli smo da zadržimo nivo i po kvalitetu i po kvantitetu, rekao je on na konferenciji za novinare u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke.

Lečić je dodao da bi jednog dana mogli da napišu celu knjigu o mukama organizatora, da se uz nju "nasmejemo, a i zaplačemo zbog položaja u kojem se kultura našla".

Ipak, on je izrazio zadovoljstvo što će ovaj festival ponovo okupiti evropske umetnike, autore, kritičare i druge filmske poslenike.

Na Letnjoj pozornici na Paliću među 13 filmova u glavnom takmičarskom programu biće prikazani "Iza bregova" Kristija Munđijua, "U magli" Sergeja Loznice, "Samo vetar" Bensa Fliegaufa, od domaćih filmova "Parada" Srđana Dragojevića, a na zatvaranju, van konkurencije "Anđeoski deo" Kena Louča.

Pet filmova iz Kana na 19. festivalu na Paliću

Direktor festivala Radoslav Zelenović podsetio je na početke i teškoće ove manifestacije, ističući da je ona od 2003. godine jasno profilisana kao evropski festival i da evropski autori redovno dolaze na Palić.

"Svi se kunemo u Evropu, ali finansijski problemi postaju nesnošljivi. To je već problem naše kulturne politike", dodao je on.

Direktor Otvorenog univerziteta u Subotici, koji je izvršni producent, Blažo Perović, ukazao je da je budžet smanjen sa 420.000 evra u 2008. na svega 230.000 evra u ovoj godini.

Programski direktor festivala Miroslav Mogorović istakao je da će u glavnom programu, čiji je selektor kao i do sada Nikolaj Nikitin, biti čak pet najsvežijih filmova, sa nedavnog festivala u Kanu.

"To je potvrda našeg minulog rada. Evropski autori, a sve više i producenti nas uvažavaju, pristaju da daju svoje filmove i da lično dođu", rekao je on, izrazivši nadu da će među gostima biti Kristijan Munđiju, Sergej Loznica, Ulrih Zajdl...

Festival evropskog filma Palić 2012

Selektor programa "Paralele i sudari" Petar Mitrić najavio je deset filmova iz istočne Evrope, od kojih su sedam debitantski, među kojima srpski "Klip" Maje Miloš.

Mitrić je odabrao i 13 filmova za program "Mladi duh Evrope", u kojem je težište na eksperimentu sa žanrovima i tehnikama.

Zvanična prezentacija Festivala nalazi se na adresi www.palicfilmfestival.com

Izvor: RTV
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2552
Povezane teme

Blažo Perović

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

festival na paliću

miroslav mogorović

petar mitrić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.