Komentara: 0
Pregleda: 3198

Dve nove publikacije Festivala evropskog filma Palić

29.06.2012. u 12:26h
Tokom 19. Festivala evropskog filma koji će biti održan od 14. do 20. jula kraj jezera Palić i u Subotici biće predstavljene dve nove publikacije Festivala - "Kratak pregled istorije filma u Vojvodini - Prvi deo (1896 - 1941)" profesora dr Dejana Kosanovića i "Filmska lica Subotice" filmskog reditelja Zoltana Šifliša.
Dve nove publikacije Festivala evropskog filma Palić

Kratak pregled istorije filma u Vojvodini - Prvi deo (1896 - 1941)" je prva publikacija koja se u kontinuitetu i u celini bavi počecima filmskih delatnosti u Vojvodini - temom o kojoj je do sada uglavnom pisano sporadično. Profesor dr Dejan Kosanović, koji u ovo izdanje uključuje i dosad neobjavljene rezultate svog višedecenijskog istraživanja, temeljno prikazuje razvoj kinematografije u Vojvodini u rasponu od 45 godina - od prvih gostovanja putujućih bioskopa do izbijanja Drugog svetskog rata. Ovo delo izvlači iz senke zaborava mnoge vojvođanske pionire filma, odajući im priznanje za njihov rad. Prošle godine je predstavljena i kapitalna monografija o Aleksandru Lifki pod nazivom „Lifka i Lifke“ u izdanju Festivala i Jugoslovenske kinoteke, a povodom 100 godina postojanja Lifkinog stalnog bioskopa u Subotici.

Dve nove publikacije Festivala evropskog filma Palić"Da li u takvom digitalnom svetu filma ima mesta za istoriju u kojoj otkrivamo delove i konstruišemo celine prošlosti? Odgovor je jednostavan - nema budućnosti bez poznavanja sopstvene prošlosti. Kinoteke su i osnovane sa takvom osnovnom namenom da se od zaborava sačuva prošlost. One prikupljaju, obrađuju, rekonstruišu sve što se snimalo ili pisalo o filmu. Ali na sreću svih ljubitelja filma, postoje i pojedinci koji su svojim radom izuzetno doprineli prikupljanju istorijske građe, njenoj obradi, sistematizaciji i teorijskom uopštavanju.

Jedan od takvih je i dr Dejan Kosanović." (iz recenzije mr Ane Daleore, docenta Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu)

Izdanje „Filmska lica Subotice“ filmskog reditelja Zoltana Šifliša ima za cilj da povodom 132 godine od rođenja Aleksandra Lifke, prvog vlasnika bioskopa u Subotici i celoj Srbiji i jednog od prvih operatera – snimatelja, objedini tragove poznatih, manje poznatih ili do sada nepoznatih sineasta rođenih u Subotici (filmskih snimatelja, montažera, reditelja, scenografa, kompozitora...). "Filmska lica Subotice" u formi neke vrste leksikona obiluju zanimljivim ličnostima koje su najčešće svoje najveće domete ostvarile u drugim, često podsticajnijim sredinama, sa izuzetkom manjeg broja sineasta koji su to pokušali u svom rodnom gradu, sa manje ili više uspeha – kompozitor Levai Silvester, kompozitor i violinista Lajko Feliks, reditelj, glumac, producent Antal Geza, pisac Širbik Atila, reditelj i producent Boris Malagurski, reditelj Stipan Milodanović i mnogi drugi. U pitanju je dragocen uvid u malo poznatu ili potpuno nepoznatu kulturološku građu, koji Suboticu rasvetljava kao grad sa bogatom kinematografskom prošlošću.

Dve nove publikacije Festivala evropskog filma Palić

Jedan od najznačajnijih istoričara filma, prof. dr Dejan Kosanović, rođen je u Beogradu 1930. godine. Diplomirao je režiju na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu 1952. i apsolvirao Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Pored rada na polju režije i profesorskog posla, od 1971. godine aktivno se bavi proučavanjem početnog perioda istorije filma na ovim prostorima. Doktorirao je 1983. sa tezom "Počeci kinematografije na tlu Jugoslavije 1896-1918". Objavio je preko 300 bibliografskih jedinica – članaka, eseja i studija - u zemlji i inostranstvu, najvećim delom posvećenih ranoj filmskoj prošlosti, od čega 17 knjiga na srpskom, italijanskom, francuskom i engleskom jeziku (dve u Italiji i Francuskoj). Član je nacionalnih udruženja istoričara filma u Italiji i Francuskoj.

Dve nove publikacije Festivala evropskog filma PalićFilmski reditelj Zoltan Šifliš rođen je u Subotici 1952. godine. U svet filma kročio je kao autor dokumentaraca i eksperimentalnih i kratkih filmova, a kao član amaterskog društva za kinematografiju „Aleksandar Lifka” izrastao je u samostalnog snimatelja, reditelja, kamermana i scenaristu sopstvenih filmova. U periodu od 1984. do 1990. godine bio je predsednik društva „Aleksandar Lifka”. Osnovao je Društvo za televiziju i proizvodnju filma „Videohronika južnih krajeva”, a u periodu od 1997. do 2006. godine je vodio Letnju školu za film, čiji je osnivač. Od 1998. godine organizuje Dane savremenog mađarskog filma koji se danas prikazuju u više od deset vojvođanskih gradova. Radovi su mu nagrađivani na mnogobrojnim domaćim i inostranim festivalima. Član je saveta Festivala evropskog filma na Paliću i selektor programa „Novi mađarski film”.

Festivalski program ovogodišnjeg, 19. Festivala evropskog filma čini devet filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi švedski film, Novi mađarski film, Eco Dox i Dečji program.

I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju humanističko-emancipatorsku misiju boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije.

Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3198
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.