Komentara: 5
Pregleda: 6703
Foto

Subotičanke osnovale udruženje "Jedna uz drugu"

30.03.2021. u 14:53h
Izvor: Subotica.com
Bolest, ona najteža, i sve nedaće koje ona nosi sa sobom spojila je nekoliko naših sugrađanki koje su osnovale udruženje "Jedna uz drugu". Počelo je sa fejsbuk grupom, da bi se nedavno osnovalo Udruženje za podršku ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke i svih ostalih karcinoma.
Subotičanke osnovale udruženje "Jedna uz drugu"

Kako kažu članice, udruženje je dobrovoljna, nevladina i neprofitabilna organizacija, čiji je cilj da budu podrška obolelim ženama i njihovim porodicama, da zajedno prevaziđu sve teškoće koje donosi bolest.

- Počele smo u septembru prošle godine  kada se u Subotici održala  “Race For the Cure - Trka za lek”. Na poziv organizacije Evropa Dona Srbija, više od 80 žena koje se leče od raka dojke onih  koje su ostavile ovu bolest za sobom, njihovi prijatelji, kolege i članovi porodice, lekari i medicinsko osoblje sa onkološkog odeljenja učestvovali su u šetnji i trci. FB profil “Jedna uz drugu” u ovom trenutku ima oko 1.600 prijatelja, a grupa za podršku više od 900 članica – kaže Milica Pećerić, predsednica Udruženja. – To nas je podstaklo da osnujemo udruženje. Želeli smo da ovu problematiku učinimo vidljivom, da se skrene pažnja na bolest od koje oboleva sve više žena. Ovo ne treba više da bude tabu tema,  da se čuje da dijagnoza karcinoma nije smrtna presuda.

Subotičanke osnovale udruženje "Jedna uz drugu"

Zbog toga su aktivnosti ovih dama usmerene pre svega na prevenciju.

- Ako se rak rano otkrije on je u 90 odsto slučajeva izlečiv i borba se završava uspešno.  Svima nama je falila iskustvena podrška, podrška žena koje su kroz to prošle, koje bi bile i rame za plakanje  ali i pomoć u nekim konkretnim situacijama – dodaje Milica. – Pomoć je potrebna i porodicama. Zato je naš cilj psihološka podrška, kako iskustvena tako i stručna. Da se pomogne u oporavku, ali i da se žene ne osećaju odbačeno.

Velika podrška udruženju je Odeljenje onkologije Opšte bolnice u Subotici, predvođeno dr Dragicom Čizmarević Štrbac i dr Teodorom Bagi.

- Želim da poželim uspeh u radu ali i pomoć u lečenju i rehabilitaciji onkoloških pacijenata. Očekujemo da ćemo zajedničkim snagama krenuti u borbu i dati do znanja da će naša borba biti jača, sveobuhvatnija i uspešnija – poručila je dr Čizmarević Štrbac. – Zajedno ćemo se boriti protiv mitova, dezinformacija, ali i ukazivati na faktore rizika, prepoznavanje ranih simptoma i znakova bolesti. Da ukažemo na puteve od dijagnoze do lečenja, na kome ima mnogo prepreka, kao i psihosocijalni askpekt bolesti.

Subotičanke osnovale udruženje "Jedna uz drugu"U celom svetu beleži se porast obolelih od malignih bolesti. U Severnobačkom okrugu tokom 2018. godine od karcinoma obolelo je 631 žena, od čega je karcinom dojke dijagnostifikovan kod  140 žena, a  63 izgubilo bitku. Ono što posebno zabrinjava jeste što se starosna granica spušta i što sve više mlađih žena ispod pedeset godine života dobija ovu dijagnozu.

- Svega 30 odsto se otkriva u prvom stadijumu kada je šansa za petogodišnje preživljavanje veća od  90 odsto i to nam dovoljno govori koliko je važno govoriti o ovome – poručuje dr Štrbac. – Na dve trećine faktora rizika možemo da utičemo, tako što ćemo ih menjati ili eliminisati.

U sledećih nekoliko meseci Udruženje “Jedna uz drugu” organizovaće četiri psihološke radionice, desetak individualnih psihoterapija za  članice, u saradnji sa psiholozima sa dugogodišnjim iskustvom u psihološkom radu, savetovanju i psihoterapiji, iz našeg grada. Zatim, vrlo brzo će biti organizovane i fizioteaeutske vežbe, koje su neophodne za lakši povratak žene u svakodnevne aktivnosti.

Izvor: Subotica.com
Obraćanje povodom osnivanja udruženja "Jedna uz drugu" Obraćanje povodom osnivanja udruženja "Jedna uz drugu" Obraćanje povodom osnivanja udruženja "Jedna uz drugu" Obraćanje povodom osnivanja udruženja "Jedna uz drugu" Obraćanje povodom osnivanja udruženja "Jedna uz drugu" Obraćanje povodom osnivanja udruženja "Jedna uz drugu" Obraćanje povodom osnivanja udruženja "Jedna uz drugu" Obraćanje povodom osnivanja udruženja "Jedna uz drugu"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 2 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 6703

Povezane vesti

Povezane teme

karcinom

rak dojke

udruženje jedna uz drugu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.