Komentara: 14
Pregleda: 10841

Ivana poručuje da je važno poslušati intuiciju, njoj je pomogla da bude korak ispred bolesti

19.11.2020. u 15:30h
Izvor: Subotica.com
Ivana poručuje da je važno poslušati intuiciju, njoj je pomogla da bude korak ispred bolesti

Naša sugrađanka Ivana Beatović Jovanović je jedna od retkih osoba koja otvoreno govori o svojoj bolesti. Naglašava kako je poslušala svoju intuiciju i tako otkrila rak dojke u početnoj fazi. Napipala je zadebljanje pri samopregledu u januaru 2019. godine.

- Napunila sam tada 41 godinu. Bilo je to vrlo malo zadebljanje kanalića na samom obodu dojke, na dodir tvrdo i duguljasto. Odmah sam otišla na pregled u jednu privatnu kliniku u Beogradu, gde je radiolog rekao da je sve u redu i da ništa ne vidi, da moje tkivo nije "rizično", te da ne treba da se plašim karcinoma - priseća se Ivana.

Međutim, intuicija joj je govorila da to ipak nije u redu, pa je u aprilu otišla na pregled u Novi Sad.

- Znala sam da je imaju vrhunskog stručnjaka za dojku. Doktorica je odmah uočila promenu i posumnjala na karcinom. Istog dana sam uradila mamografiju, koja je potvrdila sumnje, a zatim i core biopsiju. Za dva dana je stigao nalaz, invazivni duktalni karcinom. - predočava Ivana - Nisam bila iznenađena. Predosećala sam, iako nisam imala nikoga u porodici sa tom dijagnozom, niti bilo kakve faktore rizika. Nisam pala u očaj, nego odmah otišla kod hirurga na dogovor, bez velikog straha i panike - kaže naša sugrađanka.

Ivana je operisana u maju 2019. na privatnoj klinici, kada joj je urađena lumpektomija (odstranjen tumor sa malo okolnog tkiva), i uklonjena 2 limfna čvora iz aksile, koja nisu bila maligna. Operacija je trajala dva-tri sata, ali je posle dva dana izašla iz bolnice sa dva flastera, jednim ispod dojke i drugim ispod pazuha.

- Mogla sam čak sama i da se odvezem kući. Carski rez mi je pao 100 puta teže – dodaje Ivana uz osmeh koji je oduvek bio deo njenog životnog stila.

Usledilo je potom zračenje na Institutu za onkologiju u Beogradu (25 zračenja, svakog dana u isto vreme), i terapija Nolvadexom, koji treba da nastavi da pije ukupno 5 godina.

- Nisam imala ni dan bolovanja, ako se izuzmu dva dana operacije. Sve vreme sam radila jer sam privatnik, što smatram vrlo korisnim za psihu, u suprotnom bih samo razmisljala o bolesti i daljoj sudbini – smatra Ivana, inače kreativni direktor u jednoj subotičkoj marketing agenciji. - Kontrolišem se sada na šest meseci, ultrazvuk dojki i abdomena, krvna slika, snimak pluća po potrebi, Nolvadex podnosim dobro, uopšte više ne razmišljam o nuspojavama leka. Kao da sam uvek živela sa tim. Uostalom, to je još samo 4 godine, a preda mnom je bar još 40!

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 nedelju i 2 dana
Komentara: 14
Pregleda: 10841
Povezane teme
karcinom rak oboleli od raka rak dojke maligne bolesti
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.