Komentara: 0
Pregleda: 1435
Foto

Udruženje "Jedna uz drugu" nastavlja sa svojim aktivnostima

29.04.2021. u 11:27h
Izvor: Subotica.com
Naše odvažne sugrađanke okupljene u udruženju "Jedna uz drugu" nastavljaju sa aktivnostima kako bi pomogle drugim damama koje vode bitku sa karcinom dojke i svim drugim oblicima ove okrutne bolesti.
Udruženje "Jedna uz drugu" nastavlja sa svojim aktivnostima

U prostorijama Otvorenog univerziteta održana je svečana Skuština udruženja na kojoj su izneti planovi i formirana stručna tela koja će biti na usluzi članicama i svim drugim ženama kojima je potrebna.

- Mnoge žene koje su prošle kroz ovu bolest, pa i ja među njima, često su se osećale same  i prepoznale su problem da im treba podrška onih koji su kroz to prošli i koji mogu  da se sažive sa njihoovm mukom. Dok sam bolovala tražila sam neko takvo udruženje, ali ga nisam našla u Subotici i zato  smo odlučili da ga osnujemo - podseća Milica Pečerić, predsednica udruženja „Jedna uz drugu“. – Okupili smo se oko „Trke za lek“ i tako smo počeli spontano da se viđamo i počele sa aktivnostima. Javilo nam se dosta žena, videli smo da ima dosta interesovanja i tako smo krenuli.

Najveći problem, po njenim rečima, je psihološki, jer se žene osećaju usamljene i uplašene, a uz to su „progutane“ sistem i procedure.

- Uz to treba ostati u društvu i nositi se sa bolešću. Potom posle izlečenja ili dugotrajnog lečenja, oada kvalitet života i zato se trudimo da se posledice bolesti osećaju što manje u svakodnevnom životu – dodaje predsednica.

Tako su dame koje su operisane karcinom dojke dobile specijalizovane grudnjake, a formirani su timovi lekara koji će pružiti zdravstvenu, psihološku i fizioterapeutsku podršku. Biće održane četiri psihoterapeutske radionice, gde će se govoriti o problemima sa kojima se susreću, deset individualnih psihoterapija, a organizovaće se i fizioteraeutske vežbe jer je oticanje ruke vrlo česta pojava. Žene će potom biti obučene da samostalno vežbaju i održavaju kondiciju radi dobrog zdravstvenog stanja.

- Rad na prevenciji je takođe jedan od prioriteta našeg rada, da podstaknemo žene da odu na pregled i rade samopregled. Sve žene starije od 50 godina treba jednom u dve godine da odu na mamografiju a pre toga da se jednom godišnje javljaju na ultrazvuk. Čim se prilikom samopregleda utvrdi da je nešto sumnjiov, žene odmah treba da se jave svom ginekologu – isitče Tanja Antić, članica udružena.

Sve dame koje žele da se pridruže aktivnostima ili potraže pomoć mogu to da učine u novim prostorijama udruženja u Šantićevoj 92 ili putem društvenih mreža.

- Da budemo jedna uz drugu kada je najteže! – poručuju naše divne sugrađanke.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 meseci i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1435
Povezane vesti
Povezane teme
udruženje jedna uz drugu
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.