Komentara: 0
Pregleda: 2268
Foto

Udruženje "Jedna uz drugu" nastavlja sa svojim aktivnostima

29.04.2021. u 13:27h
Izvor: Subotica.com
Naše odvažne sugrađanke okupljene u udruženju "Jedna uz drugu" nastavljaju sa aktivnostima kako bi pomogle drugim damama koje vode bitku sa karcinom dojke i svim drugim oblicima ove okrutne bolesti.
Udruženje "Jedna uz drugu" nastavlja sa svojim aktivnostima

U prostorijama Otvorenog univerziteta održana je svečana Skuština udruženja na kojoj su izneti planovi i formirana stručna tela koja će biti na usluzi članicama i svim drugim ženama kojima je potrebna.

- Mnoge žene koje su prošle kroz ovu bolest, pa i ja među njima, često su se osećale same  i prepoznale su problem da im treba podrška onih koji su kroz to prošli i koji mogu  da se sažive sa njihoovm mukom. Dok sam bolovala tražila sam neko takvo udruženje, ali ga nisam našla u Subotici i zato  smo odlučili da ga osnujemo - podseća Milica Pečerić, predsednica udruženja „Jedna uz drugu“. – Okupili smo se oko „Trke za lek“ i tako smo počeli spontano da se viđamo i počele sa aktivnostima. Javilo nam se dosta žena, videli smo da ima dosta interesovanja i tako smo krenuli.

Udruženje "Jedna uz drugu" nastavlja sa svojim aktivnostima

Najveći problem, po njenim rečima, je psihološki, jer se žene osećaju usamljene i uplašene, a uz to su „progutane“ sistem i procedure.

- Uz to treba ostati u društvu i nositi se sa bolešću. Potom posle izlečenja ili dugotrajnog lečenja, oada kvalitet života i zato se trudimo da se posledice bolesti osećaju što manje u svakodnevnom životu – dodaje predsednica.

Udruženje "Jedna uz drugu" nastavlja sa svojim aktivnostima

Tako su dame koje su operisane karcinom dojke dobile specijalizovane grudnjake, a formirani su timovi lekara koji će pružiti zdravstvenu, psihološku i fizioterapeutsku podršku. Biće održane četiri psihoterapeutske radionice, gde će se govoriti o problemima sa kojima se susreću, deset individualnih psihoterapija, a organizovaće se i fizioteraeutske vežbe jer je oticanje ruke vrlo česta pojava. Žene će potom biti obučene da samostalno vežbaju i održavaju kondiciju radi dobrog zdravstvenog stanja.

- Rad na prevenciji je takođe jedan od prioriteta našeg rada, da podstaknemo žene da odu na pregled i rade samopregled. Sve žene starije od 50 godina treba jednom u dve godine da odu na mamografiju a pre toga da se jednom godišnje javljaju na ultrazvuk. Čim se prilikom samopregleda utvrdi da je nešto sumnjiov, žene odmah treba da se jave svom ginekologu – isitče Tanja Antić, članica udružena.

Udruženje "Jedna uz drugu" nastavlja sa svojim aktivnostimaSve dame koje žele da se pridruže aktivnostima ili potraže pomoć mogu to da učine u novim prostorijama udruženja u Šantićevoj 92 ili putem društvenih mreža.

- Da budemo jedna uz drugu kada je najteže! – poručuju naše divne sugrađanke.

Izvor: Subotica.com
Svečana sednica udruženja "Jedna uz drugu" Svečana sednica udruženja "Jedna uz drugu" Svečana sednica udruženja "Jedna uz drugu" Svečana sednica udruženja "Jedna uz drugu" Svečana sednica udruženja "Jedna uz drugu" Svečana sednica udruženja "Jedna uz drugu" Svečana sednica udruženja "Jedna uz drugu" Svečana sednica udruženja "Jedna uz drugu"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2268

Povezane vesti

Povezane teme

udruženje jedna uz drugu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.