Komentara: 8
Pregleda: 3554
Foto

Karcinom dojke najučestalija bolest kod žena

19.03.2021. u 16:39h
Izvor: Subotica.com
Karcinom dojke najučestalija bolest kod žena

Od karcinoma dojke u Severnobačkom okrugu tokom 2018. obolelo je 140 žena, a 63 je izgubilo bitku sa ovom  bolešću. Prevencija i rano otkrivanje ključni su faktoru u borbi sa ovom oboljenjem – poručili su lekari povodom 20. marta, Nacionalnog dana borbe protv raka dojke.

Po poslednjim dostupnim podacima Registra za rak Srbije, tokom 2018. godine od raka dojke obolela je 4.561 žena, a preminula 1.691.

- Stopa oboljevanja u Srbiji je 72 na 100.000 žena I slična je zemljama u okruženju, a u Severnobačkom okrugu ona je iznosila 83.9 na 100.000 žena. Po stopi smrtnosti od 20 na 100.000 žena Srbija je među prvima u Evropi, a u SBO taj broj je 30 na 100.000 žena.  Ovi statistički podaci nas teraju da se zamislimo – poručuje Nada Kosić Bibić, načelnik Centra za promociju zdravlja I koordinator za skrininge iz Zavoda za javno zdravlje Subotica. – Do marta prošle godine na Dom zdravlja je na skrining pozvao 570 žena , a Opšta bolnica je uradila 511 mamografija. Kod osam žena je postavljena sumnja na patološki proces I upućene su na dalju dijagnostiku u Sremsku Kamenicu.

Karcinom dojke najučestalija bolest kod ženaGenetska predispozicija je faktor rizika od raka dojke, ali samo 5 do 10 odsto pacijentkinja ima nasledni karcinom dojke.  Pored ovoga, faktori na koje ne možemo uticati su i pol i starenje, ali zato možemo na one koji se tiču stila života. Simptome bolesti najčešće primeti sama žena, a ukoliko uoči nešto sumnjivo, neophodno je da se obrati lekaru.

- Redovan samopregled dojki jednom mesečno treba da rade žene svih uzrasta počev od 18 godina, nekada i ranije – poručuje Dragica Štrbac Čizmarević, onkolog Opšte bolnice.

Kako bi bie podrška jedna drugoj u najtežim trenucima Subotičanke su osnovale udruženje “Jedna uz drugu”.

Karcinom dojke najučestalija bolest kod žena- Želimo da skrenemo pažnju na neophodnost prevencije I edukacije ženske populacije o potrebi skrining pregleda i ranog otkrivanja raka dojke, da se ova tema ne tabuira već da pokažemo da ova bolest može da se izleči – poručila je Milica Pećerić, predsednica Udruženja. – Želimo da budemo uz žene I njihove porodice kada je najteže.

Povodom 20.marta, sutra će biti održana  onlajn edukativna tribina „Vakcinacija, kovid 19 i maligne bolesti“, a u ponedeljak će farmaceuti Apoteke Subotica u periodu od 8 do 14 časova u ogranku u Matije Gupca 26 proveriti interakciju lekova u terapiji i davati savete obolelim ženama.

Karcinom dojke najučestalija bolest kod žena

Izvor: Subotica.com
Obraćanje povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Obraćanje povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Obraćanje povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Obraćanje povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Obraćanje povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Obraćanje povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Obraćanje povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Obraćanje povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 4 nedelje
Komentara: 8
Pregleda: 3554

Povezane vesti

Povezane teme

tumor dojke

pregled dojke

rak dojke

nacionalni dan borbe protiv raka dojke

nada kosić bibić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.