Komentara: 4
Pregleda: 3359

Sagmajster trenutno na 63. poziciji na Dakaru

11.01.2016. u 10:11h
Izvor: Subotica.com
Sagmajster trenutno na 63. poziciji na Dakaru

Dan odmora učesnici Dakar relija dočekali su u Salti. Prešli su 4.868 kilometara iz Buenos Ajresa do bolivijskog grada Ujunija i vratili se u Argentinu gde sakupljaju snagu za drugi, po mnogima teži deo takmičenja. Tek sada kreću dine, pustinje oko Belena, Fjambale i La Riohe. U tim predelima očekuju se temperature i do 50 Celzijusa, ali i obilne kiše, koje su karakteristične za ovo leto u Južnoj Americi.

- Više volim kad nisu velike vrućine, jer ne moram non-stop da stojim na motoru. Kad je pretoplo, samo tako mogu da hladim telo. Baš i nije lako stajati 8-10 sati na motoru. Potrebno je da vodim računa o količini vode koju imam u „kamel begu“ na leđima. I ako je moguće da što ređe padam. Svaki pad umara vozača, jer je KTM težak 160 kilograma sa gorivom i treba ga podići. Navigacija mi je jača strana u pustinji i toga se ne plašim, samo je pitanje kako će se motor ponašati. Star je pet godina i biće izazov voziti po „feš-fešu“, takozvanom mekanom pesku i kroz kanjone u kojima jedva da ima vazduha – priča Gabor Sagmajster za „Sportski žurnal“.

DAN ODMORA  - "Super mi je u Salti sa prijateljima. Volim dan odmora, jer jednu noć spavam u hotelu, u normalnom krevetu. Dosta mi je šatora i peska. Otišli smo na zajedničku večeru i ručak, opustili se, pričali doživljaje sa puta. Uživao sam u hrani, jer u „bivaku“ su obroci „vojnički“, a znate ja volim dobro jedem. Argentinski „bife de čorizo“ i začin „čimičuri“ su nešto što samo u ovom delu sveta imate. Čujem da ljudi prate Dakar u Srbiji. Video sam i onu celu stranu „Žurnala“ koju ste na početku posvetili ovom reliju i drago mi je da postoji interesovanje. Stvarno je Dakar nešto posebno.", prokomentarisao je Sagmajster

Motociklista iz Subotice u narednu nedelju kreće sa 14. mesta u klasi „maraton“ i 63. pozicije u generalnom plasmanu. Do sada su odustale 83 posade, među kojima je 31 motociklista.

-Prvih sedam dana išao sam po planu, čuvao i motor i sebe. Bilo je opasno, ali ne i neprohodno. Kiše su često pravile probleme, pa je organizator skraćivao putanje. Prilikom povratka iz Bolivije vozili smo specijalni ispit u dva dela. Prvi smo normalno završili, a onda je tokom druge faze počela ledena oluja. Rečno korito koje smo morali da pređemo, napunilo se vodom a trebalo je da bude isušeno. Prvih 12-13 vozača je prošlo, jer voda nije još toliko nadošla. A onda je bujica potopila poljskog takmičara, jedva su izvukli njega i motor iz vode. Niko više tuda nije mogao da prođe od motociklista. Automobili i kamioni su mogli da nastave. Prekinuta je „specijala“ za nas na dva točka i obračunati su rezultati iz prvog dela.

Reli će biti završen u Rozariju 16. januara. Do rodnog mesta čuvenog fudbalera Lea Mesija, karavan automobila, motora, kvadova i kamiona za šest dana prećiće još 4.360 kilometara.

- Etape su duge između 500 i 900 kilometara i u okviru svake etape vozi se „specijalni ispit“. Kad vidite da je „specijala“ kraća od 300 kilometara, znate da je mnogo, mnogo teško. Naredna tri dana biće ključna. Ko ih „preživi“ stićiće do cilja. Inače, uoči svakog dana direktor relija Mark Koma i njegovi saradnici drže brifing. Izbegavam da idem na brifinge, jer vam stalno govore o opasnostima na putu. Bolje da manje znam. Uđu mi u glavu te informacije pa se opteretim, razmišljam o njima. Ovako, u grubim crtama saznam od kolege Emanuela Đeneša šta su pričali. On dobro zna šta treba da mi prenese. Sutra sednem na motor, fokusiram se na stazu i putnu knjigu i idem do cilja.

Gabor Sagmajster deveti put učestvuje na Dakar reliju i do sada je pet puta stigao do cilja. Dva puta je odustao – zbog kvara motora i loma šake, a reli je jednom otkazan pre samog starta zbog pretnji terorista u Africi.

- Od 2009. takmičenje se održava u Južnoj Americi i tako će sigurno biti i naredne sezone. Pominje se „ruta“ po Argentini, Čileu i Peruu. Što se mene tiče i Bolivija je OK. Tamo su velike nadmorske visine, lako se organizam umara, ali nisu neprohodne staze. Imate provalije po nekoliko stotina metara i ako gledate samo u pravcu planine, ne razmišljate o onome dole. Priča se o povratku Dakara u Afriku ili odlasku na Bliski istok, ali zašto bi se odavde selili kad je interesovanje javnosti ogromno. Istina troškovi učesnika su veliki. Samo startarina motocikliste plaća se 14.800 evra – dodaje je Gabor Sagmajster.

65. ŽRTVA DAKARA - Za 38 godina koliko se vozi Dakar reli, 65 osoba je nastradalo. U subotu je jedan bolivijski navijač izgubio život kad je na njega naleteo automobil francuskog takmičara Boda. Tokom „prologa“ još na početku relija Kineskinja Guo Meiling povredila je 13 osoba u Argentini.

Sa prostora Balkana nema mnogo takmičara. Rumun Emanuel Đeneš je odličan 20. u generalnom plasmanu motociklista, Slovenac Simon Marčič nalazi se na 89. mestu. Kod automobilista Mađar Imre Šomfai je 55. Tu je i Hrvat Tomislav Glavnić iz Hrvatske, koji je suvozač Argentincu Silvi (54. mesto).

- Pomogao sam Simonu Marčiču u četvrtoj etapi. Video sam ga da leži na zemlji. Stao sam, pitao ga kako mu mogu pomoći. Rekao je da budem malo sa njim, dok dođe do vazduha i da mu podignem motor. Pet minuta proveo sam pored njega, povredio je rame i šaku, ali je nastavio dalje, kad se malo oporavio. U takvim situacijama ne razmišljate da ćete izgubiti vreme, prosto morate da pomognete, jer svakome na Dakar reliju kad-tad je potrebna pomoć. Mi sa istih prostora, moramo da se držimo zajedno.

U ponedeljak se vozi osma etapa od Salte do Belena duga 766 kilometara. (specijalni ispit 393 km).

// izveštaj u celosti preuzet sa portala plumrace.rs

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 3359

Povezane vesti

Povezane teme

Gabor Sagmajster

dakar reli

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.