• Pregleda: 4205

Sagmajster danas počinje učešće na 37. Dakar reliju

Na predstojećem 37. Dakar reliju, koji će se ove godine voziti od 4. do 17. januara godine u Argentini, Čileu i Boliviji, jedini predstavnik naše zemlje biće višestruki šampion u motokrosu Subotičanin Gabor Sagmajster. Jutros nešto posle 7 časova po lokalnom vremenu sa starta je krenuo 161 motociklista, posle njih kreće 45 kvadova, 137 automobila i 63 kamiona.
Sagmajster danas počinje učešće na 37. Dakar reliju

Zahvaljujući Auto moto savezu Srbije, koji je mu je izdao licencu za ovo takmičenje, podršci AMS Osiguranja i brojnih sponzora, Sagmajster će po sedmi put izaći na ovaj prestižni reli i pokušati da na 9.500 km dugoj ruti opravda četvorostruku titulu šampiona države.

Tim povodom u prostorijama Auto-moto saveza Srbije poslednjih dana stare godine okupili su se brojni predstavnici medija, kojima su pored budućeg učesnika jedne od najtežih trka na svetu, Gabora Sagmajstera, obratili i predstavnici AMSS, predsednik Mirko Butulija i generalni sekretar Predrag Đurđev, pomoćnik ministra za sport, Uroš Zeković, kao i predstavnik AMS Osiguranja, Dejan Jevtić.

Sagmajster se pred put zahvalio svima koji su pomogli da po sedmi put učestvuje na prestižnom Dakaru, svim spozorima koji su imali razumevanja za ovaj finasijsko zahtevni projekat, među kojima su Auto-moto Savez Srbije, Sportski savez Srbije, Ministarstvo omladine i sporta Srbije, firme Sat-trakt, Office shoes, Kontakt, Yum komerc i sajt PolovniAutomobili.com.

Po rečima Sagmajstera pomoć Grada Subotice je izostala i ove godine, kako kaže očekivao je da će dobiti pomoć makar oko nabavke avio-karte, međutim, rečeno je da ove godine, kao ni prošle, nema sredstava za tako nešto.

Uoči polaska u Južnu Ameriku, Gabor Sagmajster optimistično poručuje da jedva čeka da sedne na motocikl.

- "Mogu samo da obećam, da kao i do sada, ako motocikl izdrži, izdržaću i ja. Nema predaje i jedva čekam da sve počne. Poslednja dva meseca bez prestanka treniram i verujem da mogu bolje od osmog mesta koje sam već osvajao." - izjavio je Sagmajster

Ruta koja će se voziti je sledeća:

DatumStartCilj
04/01/2015 Buenos Aires Villa Carlos Paz
05/01/2015 Villa Carlos Paz San Juan
06/01/2015 San Juan Chilecito
07/01/2015 Chilecito Copiapo
08/01/2015 Copiapo Antofagasta
09/01/2015 Antofagasta Iquique
10/01/2015 Slobodan dan motori i quadovi
10/01/2015 Iquique Uyuni (kola)
Marathon (kamioni)
11/01/2015 Uyuni (kola)
Marathon (kamioni)
Iquique (motori)
Iquique (kola / kamioni)
Uyuni (motori)
12/01/2015 Slobodan dan kola i kamioni
12/01/2015 Uyuni Iquique
13/01/2015 Iquique Calama
14/01/2015 Calama Marathon (motori)
Salta (kola / kamioni)
15/01/2015 Marathon (motori)
Salta (kola / kamioni)
Termas Rio Hondo
16/01/2015 Termas Rio Hondo Rosario
17/01/2015 Rosario Buenos Aires

Sagmajster je prošle godine sa 53. mestom u generalnom plasmanu ostvario najbolji rezultat u Dakar karijeri, dok je između vozio Svetski kup u Abu Dabiju, i osvojio 14 mesto, a zatim domaći i evropski šampionat. U Srbiji je osvojio „Zlatnu kacigu“, i „Majsku nagradu“ Sportskog saveza Srbije.

Na novi Dakar Gabor kreće sa novim motociklom, koji je po njegovim rečima bio uslov da se nada boljim rezultatima i boljem plasmanu na ovogodišnjem reliju. U dosadašnjih 7 nastupa najbolji plasman mu je bio prošlogodišnji kada je u konačnom plasmanu završio kao 53., 2013 - 61, 2012 - odustao zbog povrede, 2011 - 64, 2010 - 59 i 2009 - 89.

foto: Dakar Srbija

Sagmajster će i ovoga puta ukazati poverenje moćnoj KTM mašini, motoru specijalno pravljenom za ovakve izazove. U izjavi za Subotičke novine takmičar iz Srbije rekao je ko će mu praviti društvo u Južnoj Americi;

– Motor je fabrički KTM, baš za Dakar reli. Nije u potpunosti nov, služio je kao test motor, ali je urađen veliki servis i moj mehaničar Kajzer Torsten ga je pripremio. Inače, i Kajzer će biti u našem timu, u kojem su još Miran Stanovnik iz Slovenije, Janoš Deši iz Mađarske, a u pratnji će nam biti TV ekipe, fizioterapeut, ali i moj mlađi sin Ričard.

U konkurenciji motorista nastupaće 168 učesnika, a Sagmajster je od organizatora dobio startni broj 66. I ove godine naš sugrađanin će biti jedini takmičar iz Srbije koji nastupa na čuvenom takmičenju.

– "Vidim da ima i određenih loših komentara na ono što radim. Kada si u vrhunskom sportu, kao i kada si javna ličnost, moraš da navikneš i na pohvale i kritike. Znam da se nekim sajtovima isplati da puštaju svakakve komentare da budu čitaniji, ali me to mnogo ne pogađa, čak me to ponekad i dodatno motiviše. Uostalom, da je Dakar reli mnogo lak, kako neki dežurni kritičari stalno napominju, verovatno ja i dalje ne bi bio jedini motorista koji se usudio da tako nešto uradi, i to ne jednom." - izjavio je Sagmajster.

Sagmajster na startu Dakara 2015

Ispit dug 9.500 kilometara kroz najteže predele Južne Amerike startuje danas u Buenos Airesu, gde se i završava, trinaest dana kasnije.

Jutros nešto posle 7 časova po lokalnom vremenu sa starta je krenuo 161 motociklista, posle njih kreće 45 kvadova, 137 automobila i 63 kamiona. Ukupan broj takmičara koji danas kreće sa starta je 406.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

14
Bojan Odgovori
Znaš kako kažu - ko ne trpi kritiku nije zaslužio ni pohvalu!

Mnogo si uložio u ovaj sport, svi znamo da nije jeftin, ali nekada je bolje i povući se kada osetiš (i priznaš prvo sebi a onda i drugima) da ne možeš dati svoj maksimum, a u tvojim godinama (44), uz svo dužno poštovanje, to teško da se može ostvariti, barem uz neki zapaženi rezultat.

Koliko god bio zaljubljenik u ovaj sport, on te troši kao čoveka i zahteva velika odricanja, bez namere da se petljam u tvoj privatni život, zar nije već malo vreme da prepustiš ovaj sport malo mlađima? da ostaneš u priči i budeš nekome mentor, da preneseš svoja iskustva nekome ko tek gradi karijeru, a sigurno ima mladih momaka koji imaju potencijal?

Nekada treba prepoznati kada je vreme da se neke stvari privode kraju.

Srećno na Dakaru i vrati nam se živ i zdrav!
omladina Odgovori
puno srece za coveka. dosta mladih samo masta o tako necemu.a mnogi ni ne mastaju jer grad sto se tice sporta ide samo u jednom pravcu,sa okovima na glavi i tako se obrcu mafijaske pare.ako imamo hipodrom,mogli bi imati i neku stazu,stazicu za motorna vozila,na dobrom smo polozaju kao grad,boljem nego bg.mozda ovaj grad ima neotkrivenih talenata kojima su vezane ruke zbog vlasti kakva jeste.
Bobić Odgovori
Ovo je sport za one sa dubokim džepom odnosno one koji mogu da si priušte ovakve avanture. Mislim da gospodin sugrađanin ima nezasluženu medijsku pažnju u odnosu na druge sfere života ali i iz poštovanja prema drugim sugrađanima koji jedva preživljavaju dan dok on ganja svoje snove, kao sedamaestogodišnjak. Sretno tamo ali stavi malo prst na čelo i malo se kritičkije sagledaj. Čitaj komentare, nisu svi zlonamerni, većina nije
milan Odgovori
Da mu nije [*...*] sto je kao vlasnik lion grupe ovaj ne bi biciklu vozio a ne pariz dakar i ostalo
Dzoni Odgovori
@Bojan
Kritika ti baš i nema smisla jer kao što vidiš, mnogo bolji plasman je osvojio 2014 u svojoj 42 godini nego 2009 u 37. godini.
Ovo je avanturistički sport i Gabor se njime ne bavi zarad novca kao što mnogi drugi sportisti rade, već ga vuče neka strast. Koliko god da je star, dok on oseti da ima snage i volje za to, neka se takmiči, nemoj mu ti određivati da li je dosta ili ne. Bolje pokušaj da središ svoj život umesto što daješ kritike nekome kome zavidiš, jer je postigao u životu ono što je želeo i za šta se svojski potrudio.
pajo Odgovori
Nadam se da ce neko parkirati tako svoje vozilo pred njim kao on svoje pred kapiju!
nnnn Odgovori
ajde sto ima mnogo godina za ovaj sport,ali sto ima viska jedno 30kg je po meni mnogo gore...
aaa Odgovori
Vidim da ima i određenih loših komentara na ono što radim. Kada si u vrhunskom sportu, kao i kada si javna ličnost, moraš da navikneš i na pohvale i kritike. Znam da se nekim sajtovima isplati da puštaju svakakve komentare da budu čitaniji, ali me to mnogo ne pogađa, čak me to ponekad i dodatno motiviše-PO KOMENTARIMA SUBOTICANA VIDIM DA CES BITI MNOGO MOTIVISAN,POSTO SAMO VIDIM KRITIKE NA TVOJ RACUN ;)
tvoj skolski drug Odgovori
Saki, zajebi komentare, imas onu stvar do kolena i to je ono sto te razlikuje od ostalih sterilnih ljudi nasega grada. Pola njih fizicko nije radilo pa ni ne mogu da shvate poentu coveka koji je ceo zivot u sportu. Samo napred i "ne okreci se sine"...

Basha.
Lex Télor Odgovori
Menije dosta ovakvih biznismena i sportista kao sto je on.
Bojan Odgovori
@Dzoni

Zašto misliš da meni treba sređivanje života? Čemu vređanje? Ja nikoga nisam uvredio, samo sam izneo svoje mišljenje.
Smatram sebe ostvarenom osobom u svakom smislu, kao čovek, kao muž, kao roditelj, kao preduzetnik, kao komšija, kao prijatelj. Ja nemam nijedan neostvaren cilj i za sve sam imao faze u životu i prema većini sam imao strast, znao sam kada treba stati. Znao sam kada se treba prestati izlaziti, kada se trebaju prestati juriti ženske, kada se ženiti, kada praviti decu, kada prestati raditi za drugoga i početi svoj biznis, kada kupiti prvi auto, kada uzeti kredit za stan, kada dati prioritet porodici, kada malo stati na loptu, raditi na sebi..... sve su to faze života i u većini sam imao, za neke još imam strast, ulazim uskoro u 40. i znam šta mogu, šta znam, šta trebam i tako se ponašam prema životu.
tetka Odgovori
Auuuu nisam ni znala /dok nisam pročitala mnnoštvo stručnih komenatra/ da ima toliko STRUČNJAKA za ovaj sport u Subotici!!!!

Što dirate čoveka - radi šta voli a ničije nije uzeo!!!!!!!!!!!
Mirjana Rajić Odgovori
Gospodine, svaka čast na hrabrosti, istrajnosti i ljubavi za ovaj sport, moja porodica Vas prati i uvek je uz Vas - nemojte se obazirati na zavidne ljude...
Dzoni Odgovori
@Bojan

Kao što već rekoh, čovek to radi iz strasti a kada će ta strast proći to samo on zna. Ne možeš mu ti niti bilo ko drugi sugerisati kada je dosta. Ni tebi niko nije određivao kada ćeš se oženiti, praviti decu i kupiti auto, već si sam osetio kada je za to vreme. Njemu eto odgovara da se i dalje takmiči a sve bolji rezultati ga naravno vuku ka tome. Bitna stvar je da ne sudiš nekome ko nikako ne utiče na tebe, a radi ono što voli. Treba biti bar malo ponosan što nas predstavlja u zemljama u kojima mnogi nisu ni čuli za Srbiju, a kamoli za Suboticu.

Prošle sezone je imao zamerke na motor, sada je dobio nov i bolji i nakon ovog relija znaće se da li je to bilo samo do motora ili ipak do njega. Plasman koji je ostvario prošlih sezona je i te kako dobar u odnosu na broj učesnika i težinu ovog sporta a da ne spominjem da je uspeh uopšte i stići do cilja.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.