Komentara: 23
Pregleda: 5622

Sagmajster: Sa novim motorom imao bi i bolje rezultate

23.01.2014. u 14:40h
Izvor: Agencija "Tanjug"
"Najboljim plasmanom na do sada najtežem Dakar reliju, dokazao sam da sam jedini spreman za ovako veliki zalogaj, a sa novim motorom mogao bih do još boljeg rezultata" – izjavio je Tanjugu Gabor Sagmajster nakon povratka sa ovogodišnjeg Dakar relija koji je vožen u Argentini, Čileu i Boliviji.
Sagmajster: Sa novim motorom imao bi i bolje rezultate

Iako je plasmanom na 53. mesto u generalnom plasmanu ostvario najbolji rezultat u Dakar karijeri, najpoznatiji domaći motociklista još nije “zadovoljan sobom”, pogotovo kad uzme u obzir da je na ovogodišnjem reliju pobeđivao fabričke vozače, odnosno vozače fabričkim timova za koje kaže da imaju “za jednu nulu” veće budžete.

- Da je ove godine išlo sve kako treba, da nisam imao padove i neku dekoncentraciju u vezi navigacije sigurno bih stigao za deset mesta ispred. Ja mislim da mi je momentalno u ovoj sezoni na Dakaru bilo mesto tu negde između 40 i 45 mesta, ali nema veze. Stigao sam do cilja, što je najvažnije, i dokazao sam navijačima i stručnom štabu da sam momentalno jedini spreman za takav veliki zalogaj – rekao je Sagmajster.

On je vozio na svakom od do sada održanih Dakar relija u Južnoj Americi, a ovogodišnji je ocenio kao ubedljivo najteži, što se vidi u činjenici da je tokom vožnje kroz Argentinu, već trećeg dana 45 odsto takmičara odustalo, a petog njih još deset odsto.

U Boliviji, po njegovim rečima, situacija je već bila dosta bolja po pitanju staza, ali su takmičari morali dosta pažnje da obrate da velike nadmorske visine na kojima su vozili, kao i na provalije, dok ih je u Čileu dočekala mnogo prohodnija pustinja u odnosu na argentinsku, gde je mnogo mekši pesak.

Međutim, dobro “čitanje” navigacije, odnosno “roudbuka” koji su svakog jutra dobijali pre starta, bilo presudno kako bi se na vreme stiglo u cilj svake etape.

- Na Dakaru je najvažnije da motor svakog dana upali i da ide do kraja. To sam uspeo. Dosta dobro sam navigirao, a jedan dan sam imao peh s navigacijom, ali u suštini gledajući držao sam dobar tempo, čak sam mogao i da pojačam, da još brže idem, ali to je opet veliki rizik i ko zna šta bi se desilo – rekao je Sagmajster.

Tokom putešestvija dugog oko 8.500 kilometara, Sagmajster je čak stigao i da “zaradi” – kaznu za brzu vožnju.

- Jednom sam samo prekoračio brzinu, sasvim slučajno se to desilo, jer mi je na roudbuku bio naveden radar. Međutim kasno sam zakočio, jer sam se zaleteo sa preko 140 km/h u jedno selo i nisam mogao na vreme da zakočim i spustim brzinu na 50 km/h, nego na 61, tako da sam tu dobio jedan kazneni minut i platio kaznu od 100 evra koja ide u humanitarne svrhe – rekao je Sagmajster.

On je na ovogodišnji Dakar otišao par meseci nakon teške povrede i operacije levog ramena, da bi tokom samog relija doživeo povredu desnog ramena, ali je ipak uspeo da dođe do cilja zahvaljujući upornosti i dobroj fizičkoj pripremljenosti, za šta veliku zahvalnost duguje kondicionom treneru Zoranu Ivanoviću.

Sada, nakon završetka relija sledi odmor i pripreme za naredni Dakar reli, a taj nastup je uslovljen nabavkom novog motocikla, jer je KTM na kojem je ove godine vozio star tri godine i ima pređenih preko 40.000 kilometara na Dakaru i relijima u okviru svetskog kupa.

- Ako bude sve u redu i ako dobijem potpuno nov motor sa injektorom, a ne karburatorom, koji je lakši i uži biću sigurno brži – rekao je Sagmajster uz konstataciju da trenutno nema finansijskih mogućnosti da sam nabavi novi motocikl.

Na kraju razgovora Sagmajster je izrazio nadu da će uspeti da obezbedi podršku sponzora i nabavi novi motocikl koji bi mu obezbedio još dve godine takmičenja na Dakaru i drugim svetskim relijima za koje već sada ima pozive.

U suprotnom, budućnost daljeg takmičenja jedinog domaćeg predstavnika na najprestižnijem svetskom reliju biće neizvesna.

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 23
Pregleda: 5622

Povezane vesti

Povezane teme

Gabor Sagmajster

dakar reli

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.