Komentara: 13
Pregleda: 5988

Sagmajster stigao u Suboticu i oporavlja se od povrede zadobijene na Dakaru

11.01.2015. u 10:51h
Izvor: Subotica.com
Gabor Sagmajster ovogodišnji Dakar je nažalost završio posle drugog dana zbog povrede koja ga je onemogućila da nastavi nastup na prestižnom reliju. Jedini predstavnik Srbije posle velikih priprema imao je peh da drugog dana padne sa motora i polomi šaku na dva mesta, što je zbog ozbiljnosti povrede značilo i kraj ovogodišnjeg učešća na Dakar reliju. Gabor je još 8. januara stigao u Suboticu i oporavlja se od povrede, a u mislima je već na reliju u Abu Dabiju.
Sagmajster stigao u Suboticu i oporavlja se od povrede zadobijene na Dakaru

Naš sugrađanin pokušao je još jednom da učestvuje na prestižnom međunarodnom reliju koji se od 2009. godine održava u Južnoj Americi, na teritoriji Argentine, Bolivije i Čilea.

Gaborov ovogodišnji nastup je bio sedmi uzastopni, praktično od kada se reli preselio na tlo Južne Amerike, ovaj stameni Subotičanin nije propustio nijedan.

Posle mnogo meseci priprema i okupljanja tima koji će mu pomoći da pokuša da popravi svoj najbolji dosadašnji rezultat koji je 53. mesto u generalnom plasmanu, Sagmajster je sa novim, modernijim i tehnički naprednijim motorom krajem decembra otputovao za Argentinu gde je 4. januara počeo 37. Dakar reli.

Sagmajster stigao u Suboticu i oporavlja se od povrede zadobijene na Dakaru

Sagmajster na startu Dakara 2015

Prvu etapu od Buenos Airesa do Vile Karlos Paz (4. januar) Sagmajster je završio je na 62. mestu u generalnom plasmanu. Gabor je na kraju prvog specijalnog ispita bio raspoložen i zadovoljan, iako je imao tehničkih problema već prvog dana.

– "Izgubio sam malo vremena na kraju specijale, jer sam u poslednjih 30 kilometara počeo da gubim zadnju kočnicu, a poslednjih 10 kilometara je nisam ni imao. Nekoliko puta sam izleteo u žbunje, ali sve je to sastavni deo igre. Počela je ludnica i za to smo se spremali. Kad je počela etapa desilo se da mi neradi merač metara i spidokap, pa sam vozio na slepo i nisam mogao da kontrolišem brzinu. Srećom, bio sam na vezi sa Kajzerom Torstenom koji me je sačekao na 80. kilometru, zamenio je delove, popravio kvar i nastavio sam normalno da vozim. Današnja specijala mi je odgovarala jer je slična moto krosu. U jednom trenutku sam jurio 174 kilometra na sat, što znači da je motor dobar." - izjavio je tada  Sagmajster

Sagmajster stigao u Suboticu i oporavlja se od povrede zadobijene na Dakaru

Sledećeg dana (5. januara) posle kraćeg odmora čekala ga je deonica od grada Vila Karlos Paz do San Huana, ali ona će ispostavilo se biti kobna za njegov dalji nastup na ovogodišnjem Dakaru.

- "Na 345 kilometru udario sam u jednu stenu koja je bila sakrivena u pesku, preleteo sam preko volana i nezgodno pao na šaku leve ruke. Polomio sam je na dva mesta i na žalost ne mogu da nastavim takmičenje. Posle pada vozio sam motor još nekih 15 kilometara do CP-a, gde me je obišao direktor Lavinje i svojim helikopterom prebacio do vojnog helikoptera. Oni su me dalje prosledili u bivak u San Huanu, ukazana mi je prva pomoć, ali je konstatovano da moram na operaciju. Ništa drugo nisam povredio, međutim od vožnje nema ništa. Motor nije ozbiljnije oštećen, izlomljena je plastika i kamion koji skuplja vozila odustalih takmičara, takozvani “čistač”, prebaciće ga do mog tima" – rekao je  Sagmajster jutro posle pada sa motora.

Sagmajster stigao u Suboticu i oporavlja se od povrede zadobijene na Dakaru

Nakon zbrinjavanja u okviru zvaničnog medicinskog centra Dakar relija Gaboru je imobilisana ruka i odlučeno je da neće biti potrebna da se radi operacija u Argentini, ali da će verovatno trebati da se radi u Srbiji, međutim, po povratku u Srbiju Gabor je posetio odeljenje ortopedije Opšte bolnice u Subotici na kojem su posle detaljnijih pregleda doneli odluku da nije potrebna operacija, stavili su taj deo ruke u gips koji će nositi narednih mesec dana, a zatim sledi rehabilitacija od barem još mesec dana.

I pored povrede koja ga je oterala u ranoj fazi sa Dakara, Gabor je već uveliko u mislima na još jednom pustinjskom kros kantri reliju u Abu Dabiju koji se održava od 26. marta do 2. aprila.

Sagmajster stigao u Suboticu i oporavlja se od povrede zadobijene na Dakaru

- "Žao mi je što tako brzo završavam Dakar reli. Dobro sam se osećao, odlično sam bio pripremljen, imao sam pravi tempo u drugoj etapi i dovoljno vode sa sobom. Sve je nekako išlo kako treba bez obzira na visoku temperaturu, a kažu da je bilo 47 celzijusa u pustinji. Verujem da svi navijači u Srbiji znaju koliko volje i želje imam da završim svaki Dakar. Ovoga puta ispalo je da sam zbog preloma i ošetećenja motora morao pre vremena da završim trku. Trenutni rezultat je 5:2 za mene, kada je organizator Dakara u pitanju i plus jedno odlaganje 2008. godine kada smo bukvalno dan uoči starta svi u Lisabonu saznali da idemo kući. Pozdravljam svoje navijače i ljubitelja Dakara koji su me pratili od trenutka kada smo stigli u Argentinu pa do …" - izjavio je Sagmajster i dodao "Sad mi predstoji rehabilitacija, a onda pripreme za novi Dakar reli. Ovo me sigurno neće obeshrabriti. Hvala svima na podršci".

Dakar ušao u drugu nedelju

Pre tačno 7 dana, 4. januara nešto posle 7 časova po lokalnom vremenu sa starta je krenuo 161 motociklista, posle njih 45 kvadova, 137 automobila i 63 kamiona. Ukupan broj takmičara koji je krenuo sa starta u Buenos Airesu je bio 406, ali već posle prvog dana nekoliko njih su odsutali iz različitih razloga, a nažalost ove godine već u prvih par dana bilo je smrtnih ishoda među takmičarima, što dovoljno pokazuje koliko je ovaj sport zahtevan i specifičan u svakom smislu.

14-dnevni 37. Dakar dug 9.500 kilometara se završava 17. januara u Buenos Airesu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 13
Pregleda: 5988

Povezane vesti

Povezane teme

Gabor Sagmajster

dakar reli

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.