• Pregleda: 11767

Razgovor s povodom: Srđan Samardžić, načelnik Komunalne policije grada Subotice

Komunalna policija osnovana je zbog građana i na zahtev građana da bi se sačuvao komunalni red, i taj zadatak od početka nastoji da ispuni. Nerazumevanje koje nadležnosti i ovlašćenja imaju komunalni policajci osnovni su uzrok što se u javnosti stvorilo mišljenje da oni „ne rade ništa“.
Razgovor s povodom: Srđan Samardžić, načelnik Komunalne policije grada Subotice

Velika očekivanja vrlo često donose i velika razočarenja. Čini se da je tako bilo i sa osnivanjem Komunalne policije. Usled poplave obećanja kako će pojavom komunalnih policajaca na ulicama niz problema, kao što su komunalni nemar, štete koje obesni pojedinci nanose gradskoj imovini, razne vrste zagađenja životne sredine, noćna galama naročito iz kafića i još puno toga drugog biti rešeno, mnogi su poverovali u „čarobni štapić“ koji će se naći u njihovim rukama i jednim zamahom preokrenuti stanje, a grad pretvoriti u oazu reda i mira. Koliko su ta verovanja bila realna?

— Mi jesmo u službi građana, i stojimo im na raspolaganju 24 sata dnevno kontaktom preko telefonskog poziva na broj 626- 988 i nikada se nije dogodilo da se patrola na terenu nije odazvala nečijem pozivu. Jer tek izlaskom na lice mesta može se tačno utvrditi da li je ova ili neka druga služba nadležna za rešavanje prijavljenog problema. U slučaju kada Komunalna policija kroz svoja zakonska ovlašćenja može da ga otkloni, ona to i čini, a ako ne može, onda informaciju prosleđuje onima koji su odgovorni. Sačinjavaju se službene beleške ili zapisnici kao i fotografije, dakle, o svakoj prijavi vodi se evidencija i građani mogu da dobiju povratnu informaciju šta je povodom nje učinjeno. To je ono što je realno, kao i da je često potrebno izvesno vreme da se preduzmu mere da bi se ispoštovala procedura, koje moramo da se pridržavamo. Ali, u tom periodu događa se da se javlja nezadovoljstvo građana i mišljenje kako „ništa nije urađeno“, i onda nam stižu negativne reakcije, kaže Srđan Samardžić, načelnik Komunalne policije u Subotici.

Pojava patrole Komunalne policije u automobilu izaziva komentare da se oni samo „vozikaju“, a ukoliko peške obilaze grad da se „šećkaju“. Jasno je da nije moguće udovoljiti svima, ali objektivno, koliko su komunalni policajci zaposleni dok su na dužnosti, bez obzira da li su u kolima ili bez njih?

— Ovo je grad od oko 140.000 stanovnika, i bilo bi potrebno da je na svakih 5000 građana po jedan komunalni policajac. Ali, to nije tako, od 20 zaposlenih 17 je aktivno – imamo i dve koleginice na porodiljskom odsustvu, pošto smo prilikom zapošljavanja morali da ispoštujemo ravnopravnost polova, dakle, oni treba da pokriju svu tu teritoriju, od grada, pa do Palića, Bajmoka, Tavankuta, Čantavira, i da ne nabrajam. Dogodi se da patrola primi poziv iz grada, a nalazi se u nekom naselju, i zaista je onda potrebno vreme da se odazove svojim prisustvom na licu mesta. Samo da ilustrujem da smo za prva tri meseca imali 1450 intervencija, od kojih smo oko 1270 rešili, pa je lako izračunati koliko je to na dnevnom nivou i tako doći do odgovora na prethodno pitanje, objašnjava Srđan Samardžić.

Prevencija ili represija?

Kada se građani upitaju, njihove reakcije uglavnom su da očekuju da Komunalna policija ne samo obilazi teren i evidentira, odnosno prenosi drugima informacije, nego da reaguje na licu mesta, odnosno da u najmanju ruku izriče mandatne kazne. Koliko su takve sugestije prihvatljive?

— Novi Zakon o prekršajima izbrisao je mandatnu kaznu kao vid represivne mere i uveo prekršajni nalog umesto nje. Mi smo donošenju tog Zakona išli u susret i prilagodili gradske odluke, pre svega Odluku o komunalnom redu koja je nama osnovni instrument delovanja, kao i Odluku o zoohigijeni i još neke druge. Prekršajni nalozi su mnogo efikasniji način sankcionisanja, jer podrazumevaju da onaj ko u roku od osam dana uplati iznos za koji se tereti, dobija umanjenje od 50 odsto. U Srbiji jedino Subotica i Novi Sad su 1. marta ispisali prvi prekršajni nalog, i mogu da kažem da smo ih u martu doneli čak 94, kaže Srđan Samardžić.

Da li to znači opredeljenje za represivnije mere nego do sada?

— Naša polazna premisa nije izricanje represivnih mera po svaku cenu, nego otklanjanje problema. Ako mera upozorenja može da ga eliminiše, onda se radije i prevashodno njome služimo. Naša ovlašćenja su upozorenje, koje se i najviše koristi na terenu, zatim usmeno naređenje, provera identiteta, dovođenje – samo kada osoba kod sebe nema nikakav zvanični dokument koji bi potvrdio njen identitet. U tim slučajevima se on dovodi samo do prostorija redovne policije. Komunalni policajci na terenu imaju pravo da prekršioca pregledaju kao i predmete koje koristi tom prilikom, da mu ih privremeno oduzmu, da koriste video nadzor na lokacijama gde ima najviše prekršaja, a kao poslednja stavka je upotreba sredstava prinude – fizičke snage, gumene palice i sredstava za vezivanje, ali samo ako policajac drugačije ne može od sebe i drugih da odbije napad, objašnjava Srđan Samardžić.

Šta je komunalna policija?
Koja su ovlašćenja komunalne policije
Obaveze i dužnosti komunalne policije

Što se tiče video-nadzora, o njemu se već godinama govori, ali još uvek nije uveden, što bi i Komunalnoj policiji znatno olakšalo posao?

— Mogu da vam kažem sada prvi put javno da smo u našim patrolnim kolima već uveli video- nadzor, odnosno kroz šoferšajbnu se snimaju situacije na terenu i ovi snimci za sada nam služe samo za internu upotrebu, znači da možemo da imamo jasniju sliku dešavanja na terenu. Znači, kola idu i snimaju, i posle se taj snimak pregleda i utvrđuje ponašanje učesnika u zbivanjima i kako su komunalni policajci reagovali. Ponavljam, za sada je to samo za naše potrebe, a nadamo se da će jednog dana moći da se koristi i kao dokazni materijal, otkriva Srđan Samardžić.

Građani – najbolji saradnici

Iako su prisutne negativne reakcije Subotičana na pomen Komunalne policije, jedino što može da bude opravdanje i smisao njenog postojanja jeste upravo saradnja sa građanima. Sudeći prema broju poziva, nje ne nedostaje, ali i sama policija mora da se reorganizuje i nađe način da negativna mišljenja ne budu preovladavajuća. Kako to postići?


— Iako smo Komunalna policija, mi smo ipak policija, a to podrazumeva i represivno delovanje što, mora se priznati, nikada nije široko omiljena delatnost. Koliko nam građani budu pomagali, toliko ćemo im više biti na usluzi, ali postoji u mnogo slučajeva ta lažna solidarnost ili politika nezameranja, da se ne prijavi neko za koga znamo da čini nešto što nije dozvoljeno, a očekujemo od Komunalne policije da ga otkrije i spreči, umesto da joj pomognemo. Dakle, građanin mora da bude na prvom mestu, prvo lice množine! Što se tiče promena u našem radu, one neće biti u, nadamo se, skorom povećanju broja komunalnih policajaca, već i u reorganizaciji rada. Popunom komunalnih policajaca do zakonom propisanog limita planiramo da pređemo sa osmočasovnog na rad u smenama u režimu 12-24 i 12-48, čime bi se bolje iskoristili ljudski potencijali, povećala prisutnost na terenu i smanjila nepotrebna iscrpljenost ljudi dužim odmorom posle noćne smene. Zatim, razvijaćemo koncept „komunalni policajac – komšija“ kroz direktan i neposredan kontakt sa sugrađanima, imaćemo češće akcije po određenim delovima grada i periodima dana – asistencija kod „pauka“, kontrola radnog vremena, kontrola oštećivanja komunalnih objekata i drugo. Prisustvo komunalnih policajaca treba da bude češće u prigradskim naseljima, u početku najmanje jednom nedeljno, a ukoliko bi to uslovi dozvolili sa mesnim zajednicama dogovorili bi se za odvajanje jedne prostorije kao mesta za prijem građana. Pored toga, želimo da uvedemo „Dan otvorenih vrata“ gde bi pozivali predstavnike društvene zajednice da se upoznaju sa radom Komunalne policije i daju predloge i sugestije kako da se unapredi rad. Zacrtali smo i saradnju sa osnovnim školama i vrtićima u smislu organizovanja „Časa sa komunalnim policajcem“ gde bi se deca poučavala o čistoći grada i čuvanju komunalnog reda. Tu je, naravno, i saradnja sa medijima da bi se javnost objektivno informisala i afirmisala služba, a izbegao be se senzacionalistički i negativni stav o njoj, kaže Srđan Samardžić.

KONTAKT - Građani, kao i do sada, mogu sa Komunalnom policijom u svako doba da ostvare kontakt pozivom na broj 626-988, ili slanjem mejl poruke na adresu ili dostavljanjem pismenih zahteva u prostorije Komunalne policije na trećem spratu Gradske kuće. Najviše prijava do sada je bilo oko držanja domaćih životinja, pasa-lutalica i onih koje su vlasnici pustili na ulice, zatim nepropisnog parkiranja, stvaranja divljih deponija i bacanja smeća na javnu površinu. Svi pozivi se evidentiraju, ali se može dogoditi da su komunalni policajci na terenu i intervenciji i ne mogu odmah da se jave. Isto tako dešava se da isti problem prijavi više građana, pa neki imaju utisak da policija njihovu prijavu nije uzela u obzir, iako je u međuvremenu već pokrenut postupak za njegovo rešavanje.

Izvor: Subotičke novine / Autor: Miodrag Radojčin

povezane teme

39
Laki Odgovori
Uglavnom telefonski dobivaju gradjani odgovor da to nije njihova nadleznost ili izlaze na teren sa zakasnjenjima od par dana , kada identicni pocinilac neadekvatnog ophodjenja prema sugradjanima ocisti teren za koji ga prijave ,,, komunalci jedino eustizu one koji imaju prijavljeni obrt ili pokusavaju da prezive ne neki nacin kojim mogu da zarade koji dinar ! A zbog cega su osnovani ??? TO NIJE NJIHOVA STVAR !
maxi Odgovori
koga vi [*...*]?pre neki dan kod hrvatske ambasade automobili parkirani na travnjaku i niste smeli reagovati...ovo ste napravili sluzbu da udarate po sirotinji
Always Ultra Odgovori
Pazite ! Mi nemamo "razumevanja" za njihov apsolutni i bezizuzetni nerad i za vozikanje po privatnim potrebama !
Mislim - svakodnevno prelaze granice cinizma i ogavnog bezobrazluka !
Kiza Odgovori
Ovog jos nisu smenili?
SU Odgovori
Kada ste vec napravili razgovor sa nacelnikom tzv.Komunalne policije sto niste priupitali doticnog gospodina,sta se desilo sa intervencijom za vozila sa diplomatskim tablicama parkiranim kod Hrvatske ambasade.
I zasto su izdali lazno obavestenje sms porukom o toj intervenciji.

Isto tako zasto "gospodin" nacelnik nije izneo konkretne stvari koje su komunalci resili svojim radom,posto iz ovog teksta ja uopste ne mogu da zakljucim sta oni rade,osim ko sto je i on sam naveo da se oni samo „vozikaju“, a ukoliko peške obilaze grad da se „šećkaju“.
A sudeci po slikama glavni posao im je da kaznjavaju prodavce lubenica ili nekom jadniku-verovatno nekom roditelju pokupe auto ispred skole,a oni sto parkiraju u Engelsovoj ili ispred Denis picerije i jos na par mesta u gradu za njih ne vaze isti zakoni!!
bona fide Odgovori
Čovek dobija ovoliki prostor a radi se o čisto ODBRANAŠKOM STAVU.
miroslav Odgovori
gospodine Samardzicu da li moze da objasnite situaciju od pre neki ispred hrvatskog konzulata o cemu je pisao i Blic? vasi radnici su ocigledno uhvaceni u nesavesnom obavljanju duznosti i kako da ja sada vama verujem da radite u sluzbi gradjana,u korist mene i moje porodice? cinjenica je da se slabo vide rezultati rada sto ne znaci da ih nema ali nije poenta nesto raditi nego raditi prave stvari! jos jedno pitanje zasto su vasi ljudi u uniformama cesto gosti (sede i piju pića) u lokalu u brace radic gde se mnogi zale da se auti parkiraju nepropisno a isti ti vasi ljudi nekada ni ne izadju na poziv pravdajuci se da je ta javna povrsina privatni posed! na mnogo pitanja nismo dobili odgovor!!
radoznali Odgovori
Kolika je plata komunalnog policajca, a kolika načelnika i sekretara, samo da znamo šta plaćamo?
Puno pitanja malo odgovora Odgovori
Poštovani, uz svo neophodno poštovanje pozicije, poziva i stručnog znanja na poziciji na kojoj se nalazite, mislim da vam je vreme da otpustite jedno 5 komunalnih policajaca i da zaposlite jednog PR menadžera koji će pokušati da spere sve negativne emocije koje se probude u jednom prosečnom građaninu kada čuje dve reči - komunalna policija

Ono što je falilo i vašim prethodnicima su konkretni rezultati koje očigledno ne smete da spomenete jer bi onda došli na tapet da li postojanje vaše službe ima smisla, a samim time i status dvadesetak zaposlenih koliko radi u okviru nje.

Građani negoduju od kada postojite, a nije da vam se nije dala fora da se stabilizujete i počnete da kažnjavate ni po babi ni po stričevima, ali ne mogu da verujem da je vaša služba toliko ocrnjena bez razloga.

Ljudi pozovi kontakt centar oni zapišu negde, pozovu vas a onda vi ako izađete, kao što ste rekli ne možete znati o čemu je reč dok ne izađete, neretko proglasite nenadležnost i prebacite odgovornost na druge službe, ali nisam primetio da se dobije povratna informacija šta se desilo sa tim konkretnim slučajem?

Bilo bi korisnije, u svakom slučaju transparentnije, da izađete sa ciframa koliko je bilo poziva kontakt centru, an koliko ste poziva izašli, na koliko ste bili nadležni i što je najvažnije šta se desilo sa tim problemima?
zmija Odgovori
@SU, Bravo! svaka na mestu!, ja bi samo jos dodao, da zbog onog incidenta kod konzulata da podnese ostavku pod hitno!!! izgubio je poverenje gradjana!, mada moje nikada nije ni imao!
@miroslav Odgovori
a što Blic ne piše i o ovome, a ?
Sion Odgovori
Jos jedna glupost.
Mislim da je dalje suvisno komntarisati.
Čvarkov Odgovori
Pa i ne radite ništa,te pare bolje da su uložene u redovan azil ili da npr.radnici čistoće imaju veće plate,ili da neko održava red i lep izgled grada,a ne ovi šarlatani.
Dr. Stom Odgovori
Mozda samo ja zivim u nekoj drugoj Subotici???Smeca nikad vise, bahatik vozaca nikad vise, broj divljih deponija se samo povecava a ne smanjuje, zelene povrsine koje su u nadleznosti grada buljaju od korova i trave.....pa mene samo interesuje sta je njihova nadleznost?? Mozda pasivno posmatranje gradskih komunalnih problma???? Umesto njih treba onda zaposliti jos 50 radnika u Gradsku Cistocu (naravno nikako administrativnih radnika vec operatvnih radnika) kupiti umesto sluzbenih komunalnih policijskih vozila za odnosenje smeca! A za posmatranje grada obezbediti video nadzor i eto nesto mozda se i uradi....???
banda Odgovori
Gradjani bolje da salju svoje zahteve preko mejla jer onda ostaje pisani trag i moraju odgovoriti.Na telefon se prave gluvi.
Inace mogu da obidju cosak ulice Pap Pala da bi pritegli vlasnika da kosi ambroziju i eventualno da pokrenu krivicni postupak protiv odgovornih lica zbog bespravnog rusenja objekata i narusavanje izgleda grada.
dok Odgovori
Nek idu oni pesice, nek se setkaju samo ,to nam sigurno manje smeta a i bice efikasniji!!
ajde Odgovori
Grafiti su po celom gradu.Imam utisak da ne postoji objekat bez grafita.
Da li su / ste ikad nesto uradili po tom pitanju ?
Praznih objekata tj kuca koliko hocete po gradu.
Sta ste uradili da zastitite iste ? Od grafita i cerupanja ? Znamo da je privatna svojina sveto pismo u svim drzavama.Nadamo se i u nasoj.Niko ne trazi da strazarite ispred nasih kuca.Trazimo da suzbijete vandalizam i kriminal bar koji je u vasoj nadleznosti.Pa cak i da vrsite pritisak na policiju za koji znate da je u njihovoj nadleznosti a ne rade nista po tom pitanju.
sugrađanin Odgovori
Pera Odgovori
Pricam ti pricu.. Polarizacija kaznjavanja je uocljiva i podela je sledeca: kaznjava se obican narod a ko ima vezu, polozaj, i uticaj prolazi nekaznjeno. Sve ostalo je smesno i i isto kao i sa ostatkom najkorumpiranijeg aparata u ovom sistemu.
:) Odgovori
Izvinite na pitanju ali da li ste vi sigurni da su svi radnici komunalne policije prosli obuku i usvojili osnove potrebne za taj rad?
Neki od njih deluju prilicno "kratkog fitilja" ,a ponasaju se kao da su iz doba " divljeg zapada" i pitanje je samo kada ce poceti mlatarati pistoljem oko sebe,jos im samo laso fali.
Kiza Odgovori
Srdjan Samardzic nije nikakav strucnjak ni ekspert vec obican partijski vojnik koji je ostao upamcen kao najgori upravnik Carinarnice Subotica ikad. Posto je njegova partija (DS) debelo izgubila poverenje gradjana cudi me kako jos uvek nije razresen duznosti?
44 Odgovori
Posle 23:00 iz stana u centru grada u zgradi u kojoj živim trešti preglasna muzika.
Trešti toliko da se zgrada trese. Sutra je radni dan, i treba da se rano probudim i stignem na posao na vreme. Naravno kada sam video da od spavanja nema ništa, nazovem 192, javi se dežurni policajac i kada sam mu objasnio koji problem imam, on mi lepo polako objasni da policija više nije nadležna za to i da treba da zovem komunalnu policiju. I da mi njihov broj.
Uredu. Nazovem njih. Javi se komunalni policajac, lepo se predstavi, i kada sam mu objasnio koji problem imam, on mi kaže da to nije njihova nadležnost nego da nazovem 192 i policiju.
Ja mu kažem, paoni su mi dali vaš broj, oni su mi rekli da oni više ništa sa tim nemaju, da je od sada to vaša dužnost. I onda mi komunalni policajac polako objasni da je njihovo da samo kontrolišu radno vreme kafića, decibele buke iz kafića. Ali ne i privatne stanove.
Ok, nazovem ponovo 192, kažem dežurnom policajcu šta mi je komunalni policajac rekao. On mi ponovi da to više nije njihova nadležnost. Ali evo mi broj od stanice policije kod malog stadiona, pa da pokušam sa njima direktno da se dogovorim... Naravno nisam uspeo ništa sa njima da rešim.
I šta sam trebao da radim ? Da odem kod huligana na vrata, štanglu da ponesem da im polupam zvučnike i možda i pijane glave ? onda bi se verovatno ovi sa broja 192 i pojavili, samo bi mene odveli...
Toliko o komunalnoj policiji, kad ih zoveš nisu nadležni, ali su super izgovor redovonoj policiji da prebaci svoju odgovrnost.
44 Odgovori
Ili još bolji primer od ovog koji sam već naveo, u svom prethodnom komentaru.
Sad ovog vikenda, u subotu na nedelju noć, oko 03.00 posle ponoći počinje žestoka buka na sred ulice. Probudim se pogledam kroz prozor. Tri pijana klinca probavaju novo ozvučenje u pežou 206 (verovatno tatica kupio nekome od njih jer su tako fina dečica...). Pojačali do maksimuma, pojačali i basove, otvorili sva vrata na kolima. Trešti nenormalno...

Izbudili sve stanare u zgradama sa obe strane ulice. Popalilia se svetla u stanovima, svi gledaju na ulicu, šta se dešava. Izlazi bakica iz susedne zgrade na prozor, viče klincima da stišaju muziku.
Klinci joj se smeju i viču joj: najbolje da zovete komunalnu policiju !!!
Komunalna policija im je sprdnja, služi im za zezanje. Niko od tih pijanih, bahatih vikendom, što divljaju u centru ih se ne boji... Znaju da im komunalna ništa ne može.
(): Odgovori
Baš lepo, ponovo tekst o kom pliciji i ponovo ista lica kreću sa svojim pljuvanjem po njima, zar je moguće da nijednome čoveku u ovome gradu komunalci nisu pomogli, ni to ne mogu da verujem. Ovde se ne može objaviti ni jedan tekst a da ga dežurni pljuvači ne ispljuju, kako smo mi jadni kao građani. Prijavili smo ovo prijavili smo ono a oni ništa ne rade, da li su u pitanju komunalici, policajci, medicinari, vozači ma ljudi moji ko vama odgovara, verovatno niko osim vas samih i naravno vašeg kompjutera.
mićko Odgovori
Jedan pas, dobri noćni čuvar cele ulice na Paliću, zaslužio je od dvojice iz ove ekipe sa sl. vozilom dvocifreno "obilaženje terena, tj. lica mesta", malo danju malo noću, malo krišom krijući se iza živice ili mladih stabala. Naradili su se zaista. Kao u američkom filmu. Delom su u pravu, reda mora biti. Ali, zar toliko puta?
nismo nadlezni Odgovori
slika govori vise od 1000 reci.
... Odgovori
Vidim da većina greši oko problema koje su tu navodili, pa da pomognem
Razlika između komunalne i redovne policije

Redovna i komunalna policija razlikuju se pre svega po nadležnostima. Komunalna policija se brine o čistoći, komunalnom redu i ostalim problemima za koje je nadležna lokalna samouprava. „Obična” policija čuva javni red i mir, kao i bezbednost i imovinu građana, sprečava krivična dela i hvata kriminalce.

Druga značajna razlika je u ovlašćenjima. Komunalni policajci ne nose vatreno oružje, a mogu nekog da privedu samo ako je on počinio neki prekršaj a nije u stanju da dokaže svoj identitet. Za razliku od regularnih policijaca, komunalni policajci ne mogu nekog da privedu „samo” zato što je prekršio propise, ako im pokaže uredne lične isprave.

Ako se komunalni policajci suoče sa bilo kakvim ozbiljnijim otporom, na primer oružanim, oni moraju da pozovu u pomoć kolege iz „obične” policije.

Pa kada imate problem javiti na pravu adresu
... Odgovori
Šta je komunalna policija?

Komunalna policija je „mlađa sestra” regularne policije. Nju osniva svaki grad za sebe, a prve takve jedinice počele su da rade 2011. godine.

Dužnost komunalne policije je da sprečava prljanje grada i oštećivanje javne imovine (spomenika, klupa u parkovima, saobraćajnih znakova…), da brine o komunalnom redu (poštovanje radnog vremena, uklanjanje uličnih prodavaca…), odvijanju javnog prevoza, redu na gradilištima i o još mnogim stvarima iz nadležnosti gradova.

Poslove koje obavljaju komunalni policajci do sada su obavljale različite inspekcije, ali komunalni policajci svoj posao mogu da vrše mnogo brže i efikasnije nego inspektori, jer imaju ovlašćenja slična onima koja ima regularna policija.
exsex Odgovori
Problem je sto mi imamo jako puno ambasadora, cak i vecih od njih.
Sasa Odgovori
Pa ako se vrate u stanicu i nisu zabelezili nikakvu nepravilnost i nisu odradili niti prijavu ili kaznili nekog anda je to seckanje ili vozikanje!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.