Komentara: 30
Pregleda: 10396

Reportaža: Šta Komunalna policija radi noću?

11.12.2012. u 00:47h
Izvor: SuMedija
Da Subotica u stvari nikada ne spava, uverili smo se u noći između petka i subote, kada je decembar u kalendaru zamenio poslednji dan novembra. U patroli su bili komunalni policajci Nikola Santrač i Saša Salai, posle više od godinu dana prakse sada već uveliko verzirani gde se, šta i kada događa, pa prema tome spremni za još jednu rutinsku kontrolu.
Reportaža: Šta Komunalna policija radi noću?

- Noć je počela mirno, nemamo poziva na 626-988 kao što je bilo u toku leta kada je telefon gotovo neprekidno zvonio. Građani su nas zvali zbog raznih stvari, najviše zbog buke iz ugostiteljskih objekata, a u tom slučaju u našoj nadležnosti je da to zabeležimo i prosledimo komunalnoj inspekciji, koja po potrebi organizuje merenje -objašnjava Nikola Santrač dok pola sata iza ponoći krećemo prema Malom Bajmoku, gde je prethodne večeri prijavljeno lomljenje klupa i opreme na dečijem igralištu. Sada je mirno i grupa mladih okupljena je uprkos hladnom vremenu i kišici, ali nema nikakvih izgreda.

- Naš je cilj pre svega da preventivno delujemo, pa je i ovo jedan način jer je dovoljno da se pojavimo, da prođemo i da se vidi da smo prisutni - objašnjava Saša Salai.

Da je u pravu, ubrzo se pokazuje u ulici Matije Korvina, gde oko jedan i 40 iza ponoći zatičemo „vruću atmosferu": na pomolu je ulični obračun nekolicine momaka sa radnicima koji obezbeđuju ugostiteljske objekate.

- U ovakvim slučajevima, imamo pravo da delujemo, imamo palice i lisice i mogućnost da ih upotrebimo, ali u slučaju da dođe do izgreda većih razmera koje fizički nismo u stanju da zaustavimo, pozivamo policiju da interveniše", kaže Nikola Santrač, a zatim patrola ipak odlučuje da se iz ulice Vase Stajića uputi kolima u epicentar dešavanja. Sama pojava vozila komunalne policije po svemu sudeći ohladila je strasti i uz malo koškanja sve se dobro završava.

Taksisti (ne) poštuju propise!

Jedna od boljki sa kojima se komunalni policajci bore gotovo svake noći, a naročito vikendom, je navika pojedinih taksi udruženja čiji članovi ne koriste svoja stajališta, već zauzimaju mesta koja su im najzgodnija da bi došli do mušterija, pa je tako bilo i ovom prilikom, na parkingu između Radijalca i ulice Subote Vrlića.

- Mladić kojeg smo zatekli nema ni radnu dozvolu na svoje ime, nema ni potvrdu saobraćajnog inspektora o poznavanju grada, sam tvrdi da radi tek dva dana i da se prihvatio posla uprkos svemu jer mu je to jedini način da nešto zaradi, ali i pored toga moraćemo da podnesemo prijavu i on će se naći pred sudijom za prekršaje. Na žalost, postoje jedno ili dva udruženja koja ne poštuju propise i na ovaj način koriste ljude šaljući ih van određenih stajališta, a moramo reagovati upravo zbog svih onih taksista koji uredno plaćaju zauzimanje stajališta - kaže Saša Salai dok ispisuje službenu belešku. Vozač ne želi da je potpiše, ali to ništa neće izmeniti u krajnjem ishodu.

Pre obilaska ugostiteljskih objekata, odlazimo do bazena kod Dudove šume i tu na puteljku između bazena i veštačkog jezera u šumi doživljavamo „bliski susret" sa čoporom razljućenih pasa koji kidišu na vozilo i prate nas od bazena sve do šume. Nabrojali smo ih najmanje šest.

- U ovakvim situacijama obaveštavamo ljude iz prihvatilišta „Čistoće i zelenila" da dođu i uklone pse, ali ne znamo sada da li su u pitanju lutalice ili psi pušteni iz okolnih kuća. U svakom slučaju, ovu prečicu kroz šumu prema bazenu često koriste biciklisti, pa mogu zaista doživeti neprijatnosti i biti napadnuti - kaže Saša Salai. Inače, patrole komunalne policije ovaj prilaz Dudovoj šumi često obilaze, kako bi sprečili da vozači u nju ulaze automobilima i oštećuju trim-stazu.

. Sada je prazno, ali preko leta se ovde sakupljalo mnogo ljudi, najviše je bilo mladih, svirali su, pevali, ponekad su i popili malo više ali ozbiljnijih incidenata nije bilo. Dudova šuma i veštačko jezero, uostalom, imaju i noćnog čuvara, koji je i sada ovde - rekao je Nikola Santrač.

Kafići rade prekovremeno

Posle dva iza ponoći, vreme je da se krene u obilazak lokala i proveri da li su zatvoreni, ili još uvek služe goste. Neki od njih imaju dozvolu da vikendom rade do tri sata.

- Pošto znamo da je goste teško izbaciti tačno u dva sata, tolerišemo petnaestak do dvadeset minuta, i najpre samo prođemo pored lokala da konstatujemo gde je kakva situacija, a onda obilazimo one koji još nisu zatvorili i proveravamo da li još služe piće i puštaju muziku. U tom slučaju podnosimo prijavu zbog nepoštovanja radnog vremena - kaže Saša Salai.

Na prvi pogled, u Teslinom naselju gosti se razilaze nekoliko minuta pre pola tri, a u ulici Matije Korvina i dalje iz više kafića trešti muzika, lokali su prepuni i gosti polako izlaze, ulica je puna uprkos hladnoći i kišici mladih, koji očigledno još nemaju nameru da idu kući. Ima i lako obučenih devojaka u kratkim suknjicama i na štiklama koje kao da ne primećuju da je prva decembarska noć i da je temperatura jedva neki stepen iznad nule. Dvojica komunalnih policajaca strpljivo čekaju da vlasnik lokala, koji je obećao da će „za pet minuta" zatvoriti, to i učini, ali pošto je prošlo nekoliko puta toliko, Nikola i Saša će zabeležiti da je prekoračio radno vreme i podneti prijavu.

Za patrolu noć ni izdaleka još nije završena. Iako nisu imali ni jedan poziv, osmočasovno dežurstvo je ispunjeno u potpunosti. Posle lokala, uslediće obilazak kvantaške i Mlečne pijace pred zoru, u vreme kada prvi prodavci donose robu, da ne bi bilo prodaje i preprodaje iz kamiona i zauzimanja prostora koji nije predviđen za istovar, kao i buke na koju se često okolni stanari žale. Šta se u cik zore događa na pijacama, zabeležićemo nekom drugom prilikom, a Sašu Salaija i Nikolu Santrača posle završetka smene čeka još pisanje izveštaja. Za ovu noć, koja je bila jedna od mirnijih, prešli smo nekih pedesetak kilometara, koliko prosečno noćna patrola sastavi u toku dežurstva. Ali, što je najvažnije, uverili smo se da nije tačno da se komunalni policajci „samo vozaju", kako se to nekima čini.

Šta je komunalna policija?
Koja su ovlašćenja komunalne policije
Obaveze i dužnosti komunalne policije

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 30
Pregleda: 10396

Povezane vesti

Povezane teme

komunalna policija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.