• Pregleda: 9191

Druga godišnjica Komunalne policije

Služba Komunalne policije ušla je u svoju treću godinu postojanja i operativnog delovanja na teritoriji grada Subotice. Dvadesetak službenika u smenama svakodnevno odgovara na pozive građana, interveniše i po potrebi delegira (prosleđuje nadležnima) predmete drugim Javnim službama i organima. Za godinu dana imali su blizu 5.000 intervencija, a najveći broj ih je za bespravno i nepropisno korišćenje javnih površina, kao i intervencije prema napuštenim životinjama. Da bi bili efikasniji smatraju da treba da budu i brojniji, a to je optimalno za još barem 30%.
Druga godišnjica Komunalne policije

5. avgusta 2013. godine navršila se druga godina od kako ulicama Subotice patroliraju službenici Komunalne policije. Ova služba je od zvanične promocije 5. avgusta 2011. godine praktično 24 časa dnevno dostupna građanima u gradu i prigradskim naseljima.

Koristimo ovu priliku da im kao jedni od najvećih javnih kritičara (kao sajt) poželimo srećan rođendan i puno uspeha u daljem radu.

Trenutno 19 zaposlenih komunalnih policajaca koristi 4 službena vozila i sa njima su za 2 godine prešli zbirno 220.000 kilometara. Pored intervencija vozilima policajci vrše svoje svakodnevne obaveze šetajući u zonama gde nije dozvoljen saobraćaj motornim vozilima i na mestima gde nije praktično kretati se automobilom.

Šta je komunalna policija?
Koja su ovlašćenja komunalne policije
Obaveze i dužnosti komunalne policije

Prve dve nedelje subotički komunalni policajci polako su se predstavljali građanima i praktično u tom periodu samo opominjali one koji su napravili određeni prekršaj, nakon čega je usledila puna primena pravila i sankcija za napravljene prestupe.

Za poslednjih godinu dana imali su blizu 5.000 intervencija. Najčešći slučajevi intervenisanja su bili za bespravno korišćenje javnih površina, nepropisno držanje životinja, nepropisno parkiranje, kontrolu radnog vremena i nivoa buke u ugostiteljskim objektima u gusto naseljenim delovima grada i na privatnim posedima građana.

Lajoš Kampel, šef Komunalne policije odgovara na naša pitanja...

Povodom drugog rođendana ove službe popričali smo sa čovekom koji od početka kordinira istom, a njegovo ime je Lajoš Kampel i on je načelnik Komunalne policije u Subotici. U nastavku možete da pročitate odgovore na pitanja koja smo postavili našem sagovorniku i u kojima ćete nadamo se pronaći dovoljno informacija koje smatrate korisnim.

Koliko zaposlenih ima komunalna policija?

Komunalna policija je u Subotici počela sa radom 5. avgusta 2011. godine sa 20 policajaca, danas Služba funkcioniše sa 19 komunalnih policajaca.

Koliko službenih vozila ima odeljenje komunalne policije i koliko km su zbirno prešla?

Služba Komunalne policije raspolaže sa 4 patrolna vozila marke Škoda Fabia. Za dve godine rada ukupna pređena kilometraža za sva vozila zbirno iznosi 220.000 kilometara.

Koje je radno vreme terenskih službenika / u koliko smena?

Komunalni policajci su dostupni građanima svih 24 sata, a rade u 3 smene pokrivajući sam grad kao i prigradska naselja.

Koliko ste imali intervencija u poslednjih godinu dana?

U proteklih godinu dana Komunalna policija je imala blizu 5.000 intervencija po raznim osnovama.

Koji su najčešći slučajevi u kojima intervenišete?

Posmatrajući prvih 6 meseci u ovoj godini, a samo na osnovu prijava građana, u 268 slučajeva se intervenisalo zbog nepropisnog držanja domaćih životinja (psi, psi lutalice, druge životinje i uginule životinje). U 222 slučaja zbog nepropisnog parkiranja vozila (trotoar, invalidska mesta, rezervisana mesta, ispred ulaza). Bespravno zauzimanje javne površine u 473 slučaja (građ. materijal, šut, frižideri, letnja bašta, vanpijačna prodaja). Nadalje, intervenisalo se zbog buke i glasne muzike, zbog raznih oštećenja na kolovozima (oštećenje, uništavanje saobraćajne signalizacije, nepregledne raskrsnice), zbog problema sa drvećem i zelenilom, kanalizacionim otvorima na javnim površinama, bacanje smeća na javnim površinama, paljenje vatre na javnim i privatnim površinama, uništavanje javne površine, ispuštanje otpadnih voda na javne površine, radno vreme, eksploatacija peska, divlje deponije, ambrozija, fasade, kontejneri itd.

Koji su najčešći operativni problemi sa kojima se susrećete u svakodnevnom radu?

Imamo veliki broj poziva od strane građana zbog pasa lutalica, koji problem Komunalna policija jednostavno ne može rešiti. Naime, od strane Republičke vetrinarske inspekcije izrečena je zabrana rada prihvatilištu za napuštene pse i mačke, te nemogućnost uklanjanja istih sa javnih površina iako predstavljaju potencijalnu opasnost za građane. Kada se zna da se uglavnom kreću u čoporima, tada je njihovo ponašanje pogotovo nepredvidljivo.

Kakvu komunikaciju i saradnju imate sa građanima? Koliko ste zadovoljni tom saradnjom?

Možemo reći da je u većini saradnja i komunikacija sa građanima odlična, naročito kada se radi o mesnim zajednicama ili o građanima koji nam se predstave imenom i prezimenom, kada možemo davati i povratne informacije. Primera radi, koja će institucija rešavati nastali problem, jer u priličnom broju slučajeva komunalni policajac uradi intervenciju i prosleđuje informaciju na dalje postupanje nadležnom organu a čije rešavanje iziskuje određene vremenske periode. Naravno, sa strankama koje se ne predstavljaju nismo u mogućnosti komunicirati. Takođe, treba imati u vidu da Komunalna policija po prirodi posla izriče razne represivne mere, stoga i odnos prema Službi od strane onih koji su bili kažnjavani je specifičan.

Koliko ste zadovoljni saradnjom sa Javnim preduzećima kojima po potrebi delegirate predmete?

Naša je obaveza, da kada se radi o problemu koji spada u nadležnost Javnih preduzeća iste i obavestimo. Dešava se kod ponekih Javnih preduzeća da ne postupe na otklanjanju nedostataka odmah, uglavnom iz opravdanih razloga ali se problemi uvek rešavaju u nekom prihvatljivom roku. Naša saradnja je dobra i stalna sa svim Javnim preduzećima.

Šta smatrate najvećim neuspehom, odnosno neostvarenim ciljem u poslednjih 365 dana?

Naši glavni ciljevi, između ostalih su da prilikom pozivanja komunalnih policajaca na intervenciju po mogućnosti budemo u nekom optimalnom roku na određenoj lokaciji, da se uviđaj uradi temeljno, a da se izbegne korišćenje bilo kakve mere sredstava prinude. Za 2 godine rada Komunalna policija u Subotici, za razliku od drugih gradova, nijednom nije pribegla korišćenju istih sredstava. Da je drugačije, rekli bi smo da se radi o nekoj vrsti neuspeha.

Šta biste kao služba želeli da postignete u narednih 365 dana? i šta vam je potrebno da biste ostvarili željeni cilj

Po Zakonu o Komunalnoj policiji Služba u Gradu Subotici bi mogla imati 29 komunalnih policajaca. Služba svakako ima potrebe za većim brojem ljudstva, pa do zakonom dozvoljenog, jer tako bi bili u mnogome efikasniji. Radi se o velikoj teritoriji koju treba pokrivati i nažalost ponekad moramo raditi samo sa jednom patrolom koja naravno ne može biti istovremeno i u prigradskim naseljima i u centru grada. Takođe bi zakonodavac trebao neka naša ovlašćenja preformulisati ili precizirati. Konkretno, pošto komunalni policajac ne može ostaviti poziv za stranku na razgovor, u mnogome je otežan rad i gubi se vreme ponovnim izlascima, ako se lice trenutno ne nalazi na određenoj adresi. Ovakva i slična pitanja su pokrenuta sa naše strane zajedno sa predstavnicima drugih gradova prema zakonodavcu, a šta će se dalje dešavati ostaje da sačekamo.

/ Autor: Goran Todorov

povezane teme

53
Always Ultra Odgovori
Nema se ne znam sta reci sto vec nije receno...2 godine apsolutnog nerada i zaposljavanja partijskih kadrova koji setaju uniforme i sluzbenim kolima idu svojim privatnim poslima. Kempel koordinira tim "slozenim operacijama"...
p.s. ovaj intervju je tako pravljen kao da je sve u najboljem redu pa eto nekih vrlo rutinskih pitanja za deciju emisiju !!
Sunčica Odgovori
@Always Ultra
šta su po tebi legitimna pitanja koja bi zadovoljila tvoja interesovanja?

da li je istina da su vam sve kolege partijske? da li koristite službene benificije u privatne shvrhe? da li je istina da vas narod ne voli? da li znate da će vas ishejtovati bez obzira šta kažete? ma daaaaj ne budi smešan

stvorila se negativan slika o kp i apsolutno se slažem da nisu ispunili naša očekivanja ali ne bi trebalo paušalno da budemo ogorčeni na celu priču i da ih čašćavamo najgorim epitetima jer kao što vidiš broj njih je izuzetno neproporcionalan na broj stanovnika i problema ovog grada.
snake Odgovori
uuuuuuaaaaaaaaa
Always Ultra Odgovori
Suncica

Ako ste dobila zadatak da me to pitate...a dobila ste...ja cu svakako odgovoriti radi drugih forumasa!

Npr. Zasto ne obavljate svoj posao ? Zasto je grad prepun smeca ? Zasto je grad zarastao u korov? Zasto su rusevine na svakom koraku ? Zasto nista ne preduzimate glede toga nego mirno prolazite (pardon vozite svoja kola) kraj tih komunalnih poshasti ? Zasto vi radite u KP ? Koji je u stvari vas posao ?? Pa opet - zasto ga onda ne obavljate ?? Itd itd...
Dado Odgovori
Ja moram da priznam da sam imao pozitivno iskustvo sa komunalnom policijom. Duze vreme sam imao problem sa komsijom, i nisam zeleo da ga prijavljujem jer nisam zeleo da narusavam ljudske odnose u komsiluku. Medjutim, kada je prevrsio svaku meru, u dogovoru sa ostalim komsijama, pozvali smo komunalnu policiju, koji su dosli u roku od pola sata, a u roku od dva dana i problem sa komsijom je bio resen.
Ovim putem im se zahvaljujem.
Sunčica Odgovori
@Always Ultra
da ja postavim onda i tebi jedno pitanje: da li tvoji najbliži znaju da si ovoliko paranoičan? pazi šta ćeš odgovoriti :)

a onda i podpitanje: da li dozvoljavaš da neko ima drugačije mišljenje i iskustva ili su ti to sve strani plaćenici i domaći izdajnici?

da li smatraš da je kulturno pstavljati tako sugestivna pitanja? vidi se dati je iskustvo u novinarskim vodama ravno nuli, a iz tebe šiklja nezadovoljstvo opšte depresije koja se gomilala godinama. nije mi cilj da bilo koga uvredim, pa ni tebe.

verujem da ćeš imati potrebu da pokušaš da se "opereš" od ovoga što sam napisala ali moje mišljenje o tvom stavu i pristupu teško ćeš promeniti.

veliki pozdrav!
Marko Odgovori
Evo za pametnu Suncicu da kazem sta bih ja pitao. Da li je tacno da je od tih 20 ljudi koliko rade 10 primljeno preko dve najvece stranke u gradu? Koje uslove su morali ti sada vec komunalci morali da ispune da bi bili primljeni? Kako covek od 55 godina i srednjom strucnom spremom moze bude primljen da radi u KP, a neko od 25 godina sa zavrsenim fakultetom prava ne moze? Zasto ne odete petkom i subotom u Engelsovu ulicu da vidite koliko ima parkiranih auto na sred puta? Zasto ne pisete prijave za prekovremeni radi Boss-u, Renesansi, Staroj Piceriji? Zasto neki lokali mogu da rade do koliko hoce sati(npr. Galija) i pored mnogo prijava od strane gradjana za jednu noc a nekima se odmah pise kazna i zatvara se lokal? Kako dozvoljava da njegovi radnici idu u uniformama na stranacke proslave na razne salase i u razne okolne restorane? Imao bih jos mnogo pitanja samo bi mi trebalo malo vremena da ih smislim, ovo je bilo na blic.
Always Ultra Odgovori
Suncica

Hvala vam na odgovoru koji ste tako srocila da jedna recenica nije u vezi sa drugom ! A sada pozurite...ceka vas vozilo KP da odete na palacinke u Denis !
Vesko Odgovori
Mozete pricati sta hocete,oni treba da postoje,samo neka rade svoj posao.misljena sam da nisu
gori od druge nase policije.Po meni,svaki grad ili osptina treba da ima svoju policiju,pored repu-
blicke naravno,a dobro bi bilo da imamo i pokrajinsku policiju,kao nekada u dobra vremena.
mali Odgovori
posto slovo zakona propisuje da treba da poloze strucni ispit zanima me gde i kada su ga polozili ?, zbog cega nepostuju pravila o bezbednosti saobracaja i ne vezuju sigurnosne pojaseve a cesto u kruznim tokovima i osnovna pravila saobracaja, a sto se tice rada cast nekima to nerade,mada neki imaju nedostatak kucnog vaspitanja i u svome dijalogu koriste .. TI,, to je opet samo obracanje malim obicnim poreskim obveznicima od kojih indirektno dobijaju plate za svoj rad koji predstavlja produzenu ruku gradonacelnika.Zanima me jos jedna stvar prosle godine tacnije jul i avgust u svojim intervencijama poneki komunaci su svojim sluzbenim aparatom slikali licne dokumente gradjana kod kojih su intervenisali, pa me zanima ko im je to odobrio posto slovo zakona koje govori o zastiti licnih podataka govori o sankcijama ko to radi .slovo zakona govori i o tome da na prigovor gradjana uredno predan na pisarnici rok na pismeni odgovor je 60 dana , inace sledi opet po slovu zakona mogucnost da sudskim putem se zatrazi odgovor i sankcionise nadlezni u kom. policiji zbog nevrsenja ...pa me zanima opet da li cisto po slovu zakona i iz moralne obaveze je neko seo ispred knjige i spremio strucni ispit ?,ili ce to u hodu da resavaju pa me zanima kada ce i gde objaviti ko je od njih polozio strucni ispit.jer ipak ako vole svoj grad treba da znaju da ta uniforma i grb grada na njoj nose i neku tezinu i moralnu odgovornost koju treba da su shvatili i prihvatili njenim zaduzivanjem svako dobro i cisto da procitaju neke osnovne stvari o bontonu,saobracaju nosenju oznaka i predstavljanu ipak su oni produzena ruka gradonacelnika .napominjem opet cast izuzetcima svako dobro.ps bolje neki da sednu ispred knjige nego ispred rostilja da nesramote sebe i uniformu grada koju nose.
anonim Odgovori
Smesni su.....trose novac poreskih obveznika, a rezultati nigde!! Smeca, remecenja javnog reda i mira, nikad vise nego u poslednjih godinu dana. A umesto sluzbenih vozila, sto im grad ne kupi bicikle i vrece za smece pa da rade nesto korisno!!!
kojot Odgovori
Друга година измуљавања буџетских средстава...
kojot Odgovori
@Sunčica
У праву сте у потпуности њихов број уопште није пропорционлан на број становника,мислим да би требало упослити минимум 2-3 хиљаде нових комуналних полицајаца али искључиво ако је то могуће по некој партијској линији...
kojot Odgovori
Ако је могуће упослити их по принципу упошљавања у установи "Наша Радост" кум кума,земљак земљака,рођа рођу и тако...
mad max Odgovori
no comment,balkanska moda,stvori nesto gde ne radis nista dobro zaradis zaposli rodbinu i clanove svoje partije i otimaj od naroda.Always je u pravu,nema sta
daki Odgovori
sve pohvale za komunalnu policiju
Always Ultra Odgovori
anonim

Tako je. Bicikle narocito - da isprobaju nase "biciklisticke staze"...a vrece za smece takodje obavezno !! Da pomognu "higijenicarima" (oni su narocito zanimljiva pojava - otkada postoje grad je jos prljaviji iako ponekad retko vidite nekog kako pazljivo izabere ulicu u kojoj inace nema smeca i tamo kao "radi") !!
ANTIPROTIVNA Odgovori
Da Načelnik Gradske uprave zna svoj posao uniformisao bi još 10 skojevaca koji dremaju po hodnicima Gradske kuće( jer su kancelarije prepune) i time rešio glavni problem. ako je verovati Načelniku KP.
okok Odgovori
Bolje da nije bila ni 1 godisnjica, kad bi radili svoj posao, onda jos ajde. ;)
Sunčica Odgovori
@Always Ultra
Nisi mi odgovorio na prvo pitanje.
Always Ultra Odgovori
Suncica

Ljubazno vas pozivam da (posto ionako nista ne radite u KP) (ponovo) procitate moj drugi po redu komentar (jerbo se moze biti sasvim pravite da ga niste procitala) !
Sunčica Odgovori
Dobro sam pročitala i dalje tvrdim da nisam dobila odgovor na pitanje
http://www.subotica.com/vesti/druga-godisnjica-komunalne-policije-id16423.html#86210
zarkos Odgovori
imate li racunicu koliko ste litara benzina potrosili za sve to vreme?ako imate objavite je da narodu bude jasnije kolike ste stetocine naspram mizerne koristi koju pruzate.
alavi debeljko Odgovori
po vasim pravilima sta on radi ovde na pogresnom mestu,na pogresnoj strani?znam ja-dize pare iz bankomata. a gde ste vi?
Always Ultra Odgovori
Suncica

Vi biste mene da predjete pravljenjem da ste retardirana ?? Eeee...Zao mi je...nema repete... Za svakoga samo po jedna porcija ! :-pp Prijatno do naredne prilike...
CIRINELA Odgovori
Poštovana gospodo iz Komunalne policije bolje je da ovo niste ni pisali jer kad se malo analizira vaše delanje onda je reč katastrofa blaga reč.
Pa da krenemo od potrošnje goriva. U više navrata posetioci su navodili primere bahatog i osionog korišćenja vozila u privatne svrhe. Podatak koji ste naveli vezano za predjeni put bolje da ga uopšte niste objavljivali. 220 000 km : 5 000 intervencija je 44 km po intervenciji. Da li ste vi svesni tog podatka. Jedna vaša intervencija u startu 44 km vozikanja po gradu.
Nadalje 5000 intervencija : 20 zaposlenika je 0,7 po danu. Katastrofa
Samo jedan podatak vezan za Blaška Rajića na 1,5 km od vaše jazbine, relacija koju možete pešice preći a lokacija na kojoj niste ni jedan jedini put reagovali na pozive građana 365 dana x 3 smene = 1195 intervencija. Samo jedna jedina intervencija po smeni što je minimum svih minimuma obzirom na učestalost prekršaja. Nebi potrošili ni jedan jedini litar goriva i doveli bi koliko toliko reda u ovoj ulici i prolazu ka Bloku 12.
Sjašite sa grbače građana Subotice i leti uzjašite bicikle. Uštede samo na gorivu i održavanju vozila bi bila nemerljiva.
zolika-zoks Odgovori
sve najgore
pametan Odgovori
slazem se sa svim komentarima i još bi dodao ako postoji mogućnost da im se na platu doda još 10.000 dinara ipak je to odgovoran posao HI HI HI HI HI HI HI.....
ffilozoff Odgovori
Ovo je jednostavno-matori policajci koji su nekad bili u regularnoj policiji+mlade pionirke, manekenke,+njihov sef[*...*]Nije istina da su nesto uradili,pojave se, napisu prijavu bez obrazlozenja i odu. A sto se lome klupe,kante,neki lokali rade do ujutro-nikom nista! Lokali koji su se prijavili kao nocni barovi imaju radno vreme od 21h-04h,ali oni otvaraju puno ranije to se ne kaznjava! I sto mi je najogavnije maltretiraju uvek sirotinju na mlecnoj pijaci! I jos nesto sta radi nocna patrola kad ih posle 24h vise nema? U patroli su iskusan matorac i napupjela pionirka>? A Vama treba jos neradnika?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.