Komentara: 53
Pregleda: 10425

Druga godišnjica Komunalne policije

07.08.2013. u 09:33h
Služba Komunalne policije ušla je u svoju treću godinu postojanja i operativnog delovanja na teritoriji grada Subotice. Dvadesetak službenika u smenama svakodnevno odgovara na pozive građana, interveniše i po potrebi delegira (prosleđuje nadležnima) predmete drugim Javnim službama i organima. Za godinu dana imali su blizu 5.000 intervencija, a najveći broj ih je za bespravno i nepropisno korišćenje javnih površina, kao i intervencije prema napuštenim životinjama. Da bi bili efikasniji smatraju da treba da budu i brojniji, a to je optimalno za još barem 30%.
Druga godišnjica Komunalne policije

5. avgusta 2013. godine navršila se druga godina od kako ulicama Subotice patroliraju službenici Komunalne policije. Ova služba je od zvanične promocije 5. avgusta 2011. godine praktično 24 časa dnevno dostupna građanima u gradu i prigradskim naseljima.

Koristimo ovu priliku da im kao jedni od najvećih javnih kritičara (kao sajt) poželimo srećan rođendan i puno uspeha u daljem radu.

Trenutno 19 zaposlenih komunalnih policajaca koristi 4 službena vozila i sa njima su za 2 godine prešli zbirno 220.000 kilometara. Pored intervencija vozilima policajci vrše svoje svakodnevne obaveze šetajući u zonama gde nije dozvoljen saobraćaj motornim vozilima i na mestima gde nije praktično kretati se automobilom.

Šta je komunalna policija?
Koja su ovlašćenja komunalne policije
Obaveze i dužnosti komunalne policije

Prve dve nedelje subotički komunalni policajci polako su se predstavljali građanima i praktično u tom periodu samo opominjali one koji su napravili određeni prekršaj, nakon čega je usledila puna primena pravila i sankcija za napravljene prestupe.

Druga godišnjica Komunalne policije

Za poslednjih godinu dana imali su blizu 5.000 intervencija. Najčešći slučajevi intervenisanja su bili za bespravno korišćenje javnih površina, nepropisno držanje životinja, nepropisno parkiranje, kontrolu radnog vremena i nivoa buke u ugostiteljskim objektima u gusto naseljenim delovima grada i na privatnim posedima građana.

Lajoš Kampel, šef Komunalne policije odgovara na naša pitanja...

Druga godišnjica Komunalne policijePovodom drugog rođendana ove službe popričali smo sa čovekom koji od početka kordinira istom, a njegovo ime je Lajoš Kampel i on je načelnik Komunalne policije u Subotici. U nastavku možete da pročitate odgovore na pitanja koja smo postavili našem sagovorniku i u kojima ćete nadamo se pronaći dovoljno informacija koje smatrate korisnim.

Koliko zaposlenih ima komunalna policija?

Komunalna policija je u Subotici počela sa radom 5. avgusta 2011. godine sa 20 policajaca, danas Služba funkcioniše sa 19 komunalnih policajaca.

Koliko službenih vozila ima odeljenje komunalne policije i koliko km su zbirno prešla?

Služba Komunalne policije raspolaže sa 4 patrolna vozila marke Škoda Fabia. Za dve godine rada ukupna pređena kilometraža za sva vozila zbirno iznosi 220.000 kilometara.

Koje je radno vreme terenskih službenika / u koliko smena?

Komunalni policajci su dostupni građanima svih 24 sata, a rade u 3 smene pokrivajući sam grad kao i prigradska naselja.

Koliko ste imali intervencija u poslednjih godinu dana?

U proteklih godinu dana Komunalna policija je imala blizu 5.000 intervencija po raznim osnovama.

Druga godišnjica Komunalne policije

Koji su najčešći slučajevi u kojima intervenišete?

Posmatrajući prvih 6 meseci u ovoj godini, a samo na osnovu prijava građana, u 268 slučajeva se intervenisalo zbog nepropisnog držanja domaćih životinja (psi, psi lutalice, druge životinje i uginule životinje). U 222 slučaja zbog nepropisnog parkiranja vozila (trotoar, invalidska mesta, rezervisana mesta, ispred ulaza). Bespravno zauzimanje javne površine u 473 slučaja (građ. materijal, šut, frižideri, letnja bašta, vanpijačna prodaja). Nadalje, intervenisalo se zbog buke i glasne muzike, zbog raznih oštećenja na kolovozima (oštećenje, uništavanje saobraćajne signalizacije, nepregledne raskrsnice), zbog problema sa drvećem i zelenilom, kanalizacionim otvorima na javnim površinama, bacanje smeća na javnim površinama, paljenje vatre na javnim i privatnim površinama, uništavanje javne površine, ispuštanje otpadnih voda na javne površine, radno vreme, eksploatacija peska, divlje deponije, ambrozija, fasade, kontejneri itd.

Koji su najčešći operativni problemi sa kojima se susrećete u svakodnevnom radu?

Imamo veliki broj poziva od strane građana zbog pasa lutalica, koji problem Komunalna policija jednostavno ne može rešiti. Naime, od strane Republičke vetrinarske inspekcije izrečena je zabrana rada prihvatilištu za napuštene pse i mačke, te nemogućnost uklanjanja istih sa javnih površina iako predstavljaju potencijalnu opasnost za građane. Kada se zna da se uglavnom kreću u čoporima, tada je njihovo ponašanje pogotovo nepredvidljivo.

Druga godišnjica Komunalne policije

Kakvu komunikaciju i saradnju imate sa građanima? Koliko ste zadovoljni tom saradnjom?

Možemo reći da je u većini saradnja i komunikacija sa građanima odlična, naročito kada se radi o mesnim zajednicama ili o građanima koji nam se predstave imenom i prezimenom, kada možemo davati i povratne informacije. Primera radi, koja će institucija rešavati nastali problem, jer u priličnom broju slučajeva komunalni policajac uradi intervenciju i prosleđuje informaciju na dalje postupanje nadležnom organu a čije rešavanje iziskuje određene vremenske periode. Naravno, sa strankama koje se ne predstavljaju nismo u mogućnosti komunicirati. Takođe, treba imati u vidu da Komunalna policija po prirodi posla izriče razne represivne mere, stoga i odnos prema Službi od strane onih koji su bili kažnjavani je specifičan.

Koliko ste zadovoljni saradnjom sa Javnim preduzećima kojima po potrebi delegirate predmete?

Naša je obaveza, da kada se radi o problemu koji spada u nadležnost Javnih preduzeća iste i obavestimo. Dešava se kod ponekih Javnih preduzeća da ne postupe na otklanjanju nedostataka odmah, uglavnom iz opravdanih razloga ali se problemi uvek rešavaju u nekom prihvatljivom roku. Naša saradnja je dobra i stalna sa svim Javnim preduzećima.

Šta smatrate najvećim neuspehom, odnosno neostvarenim ciljem u poslednjih 365 dana?

Naši glavni ciljevi, između ostalih su da prilikom pozivanja komunalnih policajaca na intervenciju po mogućnosti budemo u nekom optimalnom roku na određenoj lokaciji, da se uviđaj uradi temeljno, a da se izbegne korišćenje bilo kakve mere sredstava prinude. Za 2 godine rada Komunalna policija u Subotici, za razliku od drugih gradova, nijednom nije pribegla korišćenju istih sredstava. Da je drugačije, rekli bi smo da se radi o nekoj vrsti neuspeha.

Druga godišnjica Komunalne policije

Šta biste kao služba želeli da postignete u narednih 365 dana? i šta vam je potrebno da biste ostvarili željeni cilj

Po Zakonu o Komunalnoj policiji Služba u Gradu Subotici bi mogla imati 29 komunalnih policajaca. Služba svakako ima potrebe za većim brojem ljudstva, pa do zakonom dozvoljenog, jer tako bi bili u mnogome efikasniji. Radi se o velikoj teritoriji koju treba pokrivati i nažalost ponekad moramo raditi samo sa jednom patrolom koja naravno ne može biti istovremeno i u prigradskim naseljima i u centru grada. Takođe bi zakonodavac trebao neka naša ovlašćenja preformulisati ili precizirati. Konkretno, pošto komunalni policajac ne može ostaviti poziv za stranku na razgovor, u mnogome je otežan rad i gubi se vreme ponovnim izlascima, ako se lice trenutno ne nalazi na određenoj adresi. Ovakva i slična pitanja su pokrenuta sa naše strane zajedno sa predstavnicima drugih gradova prema zakonodavcu, a šta će se dalje dešavati ostaje da sačekamo.

Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 53
Pregleda: 10425

Povezane vesti

Povezane teme

komunalna policija

lajoš kampel

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.