Komentara: 74
Pregleda: 90265
Video

Prvi slučaj korona virusa u Srbiji potvrđen u Subotici, pacijent u izolaciji

06.03.2020. u 11:07h > 17:20
Izvor: Subotica.com
Muškarac (43) iz Bačke Topole prvi je pacijent u Srbiji kod koga je dokazano prisustvo korona virusa. Trenutno je u izolaciji, dobro se oseća, kao i svi oni koji su bili u kontaktu sa njim su pod nadzorom. Ministar Lončar je pozvao na smirenost, uveravajući da je država spremna da adekvatno reaguje.
Prvi slučaj korona virusa u Srbiji potvrđen u Subotici, pacijent u izolaciji

U Srbiji se pojavio prvi zaraženi pacijent kod koga je dokazano prisustvo korona virusa. Reč je o muškarcu I.Đ (43) iz Bačke Topole. Pacijent se javio sa simptomima koji nalikuju oboljenju koje izaziva Kovid-19.

Kako se dalje navodi, uzeti su uzorci i njihova obrada u laboratoriji Instituta “Torlak” pokazala je da je pacijent pozitivan na korona virus, trenutno smešten u izolaciju, dobija terapiju i lekari se za sada ne izjašnjavaju o njegovom zdravstvenom stanju.

Na vanrednoj konferenciji za medije u 10 časova obratio se ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Desila se stvar koju smo očekivali, imamo prvi pozitivan slučaj korona virusa u Srbiji. Radi se o čoveku koji je boravio u više navrata u Budimpešti, tamo mu živi sestra, koja je imala respiratorne tegobe, temeperaturu i sve one znake koji ukazuju na korona virus. Kada se vratio u Suboticu osetio je slične tegobe i sam se javio u subotičku bolnicu. - rekao je ministar - Čovek se dobro oseća, nema nikave tegobe, ali je trenutno u izolaciji. Takođe smo uzeli uzorke od osoba sa kojima je bio u kontaktu, svi oni se za sada osećaju sasvim dobro, ali pratićemo njihovo stanje.

Ministar Lončar je pozvao građane Srbije na smirenost, ističući da se država blagovremeno organizvala i preduzela preventivne mere da ne dođe do eskalacije, odnosno širenja virusa.

- Nema mesta panici, nema mesta strahu, ali pozivam građane da se ponašaju odgovorno i da izbegavaju boravak na javnim mesta u većim grupama ljudi. - poručio je Lončar - Sve ovo smo očekivali, bilo je pitanje sata kada će se desiti i kod nas i sve preduzete mere su u skladu sa situacijom. Srbija je spremna na ovo, sve što struka nalaže to ćemo i uraditi. Panici nema mesta!

PRIJATELJ OBOLELOG NAIŠAO NA "GLUVE TELEFONE"

Po pisanju TV N1, koja je izveštavala ispred subotičke bolnice, u jednom trenutku prišao im je čovek koji se predstavio kao prijatelj i poslovni partner obolelog, i koji ja sa njim pre 15-ak dana, navodno, bio u kontaktu. Kaže da je od jutros, otkad je čuo informaciju da je njegov prijatelj oboleo, krenuo da zove redom lekare - najpre bolnicu, zatim epidemiologa na kog su ga uputili, pa i samo Ministarstvo zdravlja - kako bi saznao da li treba da se pregleda.

Njihov sagovornik tvrdi da je dobijao odgovore da nisu nadležni, i da su ga upućivali na druge ljude, na kraju na Sanitarnu inspekciju u Subotici, gde se niko nije javljao na telefon. Zbog toga je, kako kaže, došao sâm u bolnicu kako bi znao šta mu je činiti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 74
Pregleda: 90265

Povezane vesti

Povezane teme

korona virus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.