Komentara: 23
Pregleda: 7464

Za šest meseci obolelo 412 Subotičana, 20 preminulo od posledica infekcije virusom kovid-19

07.09.2020. u 16:38h
Izvor: Subotica.com
Prvi slučaj zaraze virusom kovid-19 u Srbiji je registrovan 6. marta u Subotici kod pacijenta iz Bačke Topole, od kada je u našem gradu obolelo ukupno 412 sugrađana, a zabeleženo je 20 smrtnih slučajeva koji se mogu dovesti u vezu sa ovom infekcijom, podaci su Zavoda za javno zdravlje Subotica. Trenutno je aktivno 98 slučaja, dok su se ostali sugrađani uspešno oporavili od ove zarazne bolesti.
Za šest meseci obolelo 412 Subotičana, 20 preminulo od posledica infekcije virusom kovid-19

Nakon pola godine borbe protiv virusa kovid-19, dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, kaže da je ukupan broj registrovanih slučajeva u našem gradu manji nego što se očekivalo, budući da je u pitanju potpuno novi virus koji je došao na teritoriju gde niko ne poseduje imunitet.

NA BOLNIČKOM LEČENJU 11 PACIJENATA - U poslednja 24 sata, u respiratornoj ambulanti subotičke bolnice pregledana su četiri pacijenta, a nijedan nije zadržan na bolničkom lečenju.
- Trenutno se na bolničkom lečenju u kovid delu bolnice nalazi ukupno 11 pacijenata, a nijedan pacijent nije na mehaničkoj ventilaciji (respiratoru) - navodi se u dnevnom izveštaju o epidemiološkoj situaciji Opšte bolnice Subotica, u kojem se dodaje da među zdravstvenim radnicima nema novih slučaja zaraze virusom kovid-19.

- Razlog tome je što su, kao prvo, preduzete mere bile dobre i epidemija je u priličnoj meri bila kontrolisana, ne u potpunosti, zato i raste broj obolelih, ali je u priličnoj meri uspešna borba. Drugi razlog je što ova bolest kod većine izaziva blagu ili nikakvu kliničku sliku, tako da broj registrovanih slučajeva iznosi 412, ali prema procenama epidemiologa sa viših nivoa, pravi broj je 10 do 15 puta veći svugde gde je ova bolest prisutna, jer se osobe sa blagom kliničkom slikom ne javljaju lekaru i zbog toga ne možemo da znamo realan broj obolelih - objašnjava dr Bohucki. - Tačan broj je za sada nepoznanica i to tek treba da se utvrdi, zbog čega se i rade odgovarajuće seroepidemiološke studije. Jedna takva je trenutno u toku u Srbiji, gde se na osnovu antitela utvrđuje ko je bio u kontaktu sa virusom i drugačije ne možemo da dođemo do pravog podatka o broju obolelih, ali je sigurno daleko veći od broja registrovanih.

Za šest meseci obolelo 412 Subotičana, 20 preminulo od posledica infekcije virusom kovid-19Kada je u pitanju trenutna epidemiološka situacija u Subotici, naš sagovornik ističe da se ona već petu nedelju zaredom popravlja, ali kako je i dalje relativno visok broj aktivnih slučajeva infekcije, još uvek se ocenjuje kao nesigurna.

- Trend opadanja registrovanja novih slučaja je prisutan već petu nedelju, što je svakako povoljno, ali ne možemo reći da je epidemiološka situacija povoljna, jer imamo 98 aktivno obolelih, te zbog njihovih kontakata sa okruženjem u vrlo kratkom periodu situacija može da se izmeni u nepovoljnu i zato je još uvek nesigurna - ističe dr Bohucki, dodajući da ne očekuje da će početak školske godine dovesti do povećanja broja obolelih. - Sve epidemiološke mere koje sprečavaju širenje infekcije, a to su nošenje maske, često pranje ruku, držanje distance i rad u manjim grupama, naložene su u radu osnovnih i srednjih školama i ukoliko se toga budu pridržavali učenici i zaposleni u obrazovnim ustanovama, ne očekujemo da će doći do povećanja broja obolelih. Samo nepridržavanje ovih mera, koje takođe važe za sve građane, može da dovede do daljeg širenja infekcije, jer od nas sve zavisi.

Podsetimo, prvi slučaj zaraze virusom kovid-19 u Srbiji je registrovan 6. marta kod I.Đ. (43) iz Bačke Topole, koji se po pojavi prvih simptoma javio u subotičku bolnicu. Nakon što je bio zbrinut na Infektivnom odeljenju, pacijent je narednog dana zbog naglih skokova temperature prebačen u Klinički centar Vojvodine, gde se i oporavio od ove zarazne bolesti.

Od tada pa do danas, u Subotici je registrovano ukupno 412 sugrađana obolelih od virusa kovid-19, a zabeleženo je 20 smrtnih slučajeva koji se mogu dovesti u vezu sa ovom infekcijom. U našem gradu je trenutno 98 aktivno obolelih, dok su se ostali sugrađani uspešno oporavili.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 7464

Povezane vesti

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dr nebojša bohucki

korona virus

epidemija korona virusa

epidemiološka situacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.