Komentara: 30
Pregleda: 16055

Pacijent inficiran korona virusom prebačen za Novi Sad

07.03.2020. u 17:06h
Izvor: Subotica.com
Pacijent inficiran korona virusom prebačen za Novi Sad

Pacijent iz Bačke Topole kod koga je potvrđen "covid-19", a koji se od juče nalazi na lečenju u izolaciji Opšte bolnice Subotica, prebačen je na dalje lečenje u Klinički centar "Vojvodina" u Novom Sadu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

TESTOVI ČLANOVA PORODICE NEGATIVNI - Testirani su i članovi porodice zaraženog od koronavirusa i razultati su negativni. Nadležni dalje proveravaju sve ljude sa kojima je zaraženi bio u kontaktu.

Nakon, jutrošnje vizite, koju su zajednički obavili subotički lekari, ali i kolege iz Beograda i Novog Sada, odlučeno je da pacijent bude prebačen u tercijarnu zdravstvenu ustanovu zbog stalnih skokova temperature koje je imao tokom noći.

Njegovo lečenje biće nastavljeno u KC Vojvodina pod stalnim nadzorom infektologa i ostalih lekara iz Novog Sada i Beograda.

Kako smo ranije javili 43-godišnji meštanin Bačke Topole, primljen je juče u jutarnjim časovima u subotičku bolnicu, gde je ustanovljena infekcija virusom "covid-19", iako se tada, po rečima zvaničnika, pacijent osećao sasvim dobro. Tokom popodneva u Suboticu je stigao ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Ranije popodne održana je vanredna sednica Okružnog štaba za vanredne situacije.

Do jutros u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta "Torlak" testirano je ukupno 75 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, testirani su uzorci 8 osoba, koji su negativni na novi korona virus.

Šta je važno znati oko korona virusa?

SIMPTOMI KAO KOD GRIPA I PREHLADE

Virus izaziva bolest respiratornih organa. Među prvim simptomima su povišena temperatura i suvi kašalj. Posle nedelju dana, može doći do otežanog disanja, a nekim pacijentima je potrebna i bolnička nega.

Ovi simptomi ne moraju da znače da ste oboleli od korona virusa. Slično se manifestuju i drugi, mnogo češće virusi, poput prehlade i gripa.

U težim slučajevima, korona virus može dovesti do upale pluća, teškog akutnog respiratornog sindroma, multiorganske disfunkcije, čak i smrti.

Kod starijih osoba i kod onih sa postojećim zdravstvenim problemima poput poput astme i dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti, veća je verovatnoća da će se pojaviti teži simptomi.

Period inkubacije, vreme između infekcije i pojave bilo kakvih simptoma, traje i do 14 dana, kažu u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO). Ali neki istraživači smatraju da može da traje i duže, čak do 24 dana, jer je i takvih slučajeva bilo.

PREPORUKE "BATUTA"

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” ukazuje na važnost primene opštih preventivnih mera koje podrazumevaju sledeće:

  • Često pranje ruku sapunom i toplom vodomu trajanju od 20 sekund, najmanje, ili korišćenje sredstava za dezinfekciju na bazi alkohola.
  • Izbegavanje bliskih kontakata sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kijaju ili kašlju.
  • Kod kašljljanja ili kijanja usta i nos treba prekrivati unutrašnjom stranom lakta ili papirnom maramicom. Maramica se odmah baca u kantu za otpatke sa poklopcem, posle čega treba oprati ruke.
  • Izbegavanje pozdravljanja, rukovanja i ljubljenja, a sa sagovornicima se održava razdaljina od najmanje jednog metra.
  • Izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta neopranim rukama.
  • Često provetravanje prostorija u kojima boravite.
  • Izbegavanje okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
  • Antibiotike ne treba uzimati na svoju ruku.

Zbog rizika od moguće zaraze novim koronavirusom građanima Republike Srbije se savetuje da odlože planirana putovanja u sva područja u kojima se registruje intenzivna transmisija virusa SARS-CoV-2.

Osobe sa simptomima respiratorne infekcije mogu se obratiti na dežurni telefon Ministarstva zdravlja 064/89-45-235 ili u Zavod za javno zdravlje Subotica (za građane sa teritorije Grada Subotice) koji se nalazi u okviru zgrade Dispanzera (tel. 024/571-333).

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 3 nedelje
Komentara: 30
Pregleda: 16055

Povezane vesti

Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

korona virus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.